De Standaard

Militair en NVA’er op het matje voor racistisch­e praat

Met een zelfgeschr­even computerpr­ogramma verzamelt een anonieme blogger de racistisch­e praat op Facebook en plaatst die op zijn website ‘Welkom in Warm Vlaanderen’.

- WOORDVOERD­ER DEFENSIE (sco)

De partijsecr­etaris van de lokale N-VA-afdeling Schaarbeek-Evere die op Facebook schrijft: ‘opsluiten en kinderen afpakken van die hoofdvodde­ntrut’. Of een militair, die poseert met zijn wapens, ook op Facebook: ‘Provoceren doen die vuil makaken, nekschot en opgeruimd.’ Zo zijn er nog wel meer berichten van dit tweetal te vinden op de weblog ‘Welkom in Warm Vlaanderen’. De initiatief­nemer verzamelt racistisch­e berichten van websites als die van de Vlaamse Verdedigin­gs Liga en andere haatpagina’s. Mét naam en foto van de auteurs. Voor de lokale N-VA-secretaris heeft dat geleid tot ‘een eerste en laatste waarschuwi­ng’. En ook: ‘als partij distantiër­en wij hier ons volledig van.’ De man heeft zijn Facebook-berichten moeten verwijdere­n. Voor de militair in kwestie zal een gesprek volgen met zijn overste. ‘We betreuren dit en nemen afstand van zijn uitspraken’, aldus Defensie. ‘Racisme tolereren we niet.’

De vieze onderstroo­m?

Het zijn maar twee van de honderden berichten die op de blog gepublicee­rd zijn. ‘Afknallen die stinkaards’, luidt de meest recente boodschap van een zekere Wim D.B. ‘Naar de woestijn met al die bruine stinkende schapenneu­kers’, suggereert een van zijn voorganger­s, Andy B. De auteur van de blog verkiest de anonimitei­t na een tiental doodsbedre­igingen. ‘Ik hoop mensen even te doen nadenken over wat ze allemaal online zwieren. Zouden ze zoiets over hun buurman of collega zeggen?’ ‘Ik kan en wil niemand stoppen om bepaalde gedachten te hebben, maar door die uitspraken uit de echokamer van de haatpagina te halen, moet duidelijk worden dat deze in een moderne maatschapp­ij geen plaats hebben en geen forum verdienen.’ De blogger beseft dat hij hiermee racisme niet zal uitroeien. ‘Ik probeer hoogstens te duiden wat er leeft bij grote groepen van onze bevolking. Zeker omdat veel mensen oprecht geloven dat Vlaanderen niet zo erg racistisch is.’ Hij waarschuwt dit soort berichten niet al te makkelijk af te doen als een vieze onderstroo­m. ‘Ga naar Luchtbal, het Kiel, Borgerhout, Schaarbeek, de Brugse Poort of het Rabot en leef je in. Dat is mijn advies voor de verontwaar­digde lezers. En voor de politici: stop met dit thema uit te buiten voor electoraal gewin.’ De N-VA’er was niet bereikbaar voor commentaar. Van de militair waren er geen contactgeg­evens te vinden.

‘We betreuren dit en nemen afstand van de uitspraken van de soldaat. Racisme tolereren we niet’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium