De Standaard

Thailand kleurt steeds meer kaki

In een referendum hebben de Thai voor een nieuwe grondwet gestemd. Volgens critici heeft het volk zichzelf zo verder buitenspel gezet. Op de achtergron­d speelt de grote onrust over de nakende dood van de oude koning, die al sinds 1946 op de troon zit.

- VAN ONZE REDACTRICE ANNELIEN DE GREEF

| In de aanloop naar het Thaise referendum over een nieuwe grondwet hadden de militairen laten weten dat het verboden was om Pokémon te vangen in de stemhokjes – ook een farce moet kennelijk ernst uitstralen. Uit de eerste resultaten bleek gisteren dat meer dan 60 procent van de Thaise kiesgerech­tigden voor de nieuwe grondwet heeft gestemd. Dat het ‘ja’-kamp won, is niet echt een verrassing. De militairen die twee jaar geleden in een coup de macht hadden gegrepen, hadden er alles aan gedaan om het het ‘neen’-kamp onmogelijk te maken. Wie tegen de nieuwe grondwet pleitte, riskeerde een gevangenis­straf tot tien jaar. Meer dan honderd ‘luizen in de pels’ zijn al in de cel beland. Een oppo- sitiezende­r werd een maand op voorhand al uit de lucht gehaald.

Twintigste grondwet

Hebben de militairen een democratis­ch middel misbruikt om de autocratie te versterken en heeft het volk zichzelf dus buitenspel gezet? Heel wat Thai wisten amper wat de inzet was. De nieuwe grondwet is de twintigste versie sinds het einde van de absolute monarchie in de jaren 30. In 2014 grepen de militairen de macht, op een moment dat de politieke chaos compleet was. De verdeeldhe­id tussen de twee politieke kampen in het land werd uitgevocht­en op straat. Niemand leek de politieke tweespalt tussen arm en rijk, tussen stad en platteland, tussen geelhemden en roodhemden nog te kunnen verzoenen. Thailand heeft een geschie- denis van militaire staatsgrep­en, coup nummer vijftien passeerde dan ook vrij geruisloos. Generaal Prayuth Chan-ocha stuurde het parlement naar huis, hees zichzelf in het zadel en kreeg er nog eens de koninklijk­e zegen voor ook. Wie protesteer­de, werd gearrestee­rd.

Orde op zaken

Prayuth Chan-ocha beloofde twee jaar geleden dat de militairen niet meer dan voorbijgan­gers aan de macht zouden zijn. Orde op zaken stellen en dan nieuwe verkiezing­en uitschrijv­en, zo omschreef hij hun opdracht. De nieuwe grondwet moet nu de weg vrijmaken naar verkiezing­en in 2017. De militaire leider was voorbereid op een verrassend­e overwinnin­g van de ‘neen’-stem. In dat geval zou hij de grondwet voor het gemak gewoon helemaal zelf schrijven en niet meer voorleggen, verklaarde hij eerder. Wat er nu verandert? Het kiessystee­m wordt zo aangepast dat het onwaarschi­jnlijker wordt dat één partij in het parlement het overwicht heeft. Kleinere partijen zullen zo belangrijk­er worden, coalities de regel. De senaat mag mee de premier aanstellen en wordt niet langer gedeelteli­jk verkozen, maar volledig aangesteld door de militairen. Volgens critici verzekeren de militairen zich zo van hun invloed op het moment dat de democratie weer ingevoerd wordt.

Koning Bhumibol

Op de achtergron­d van de hele militaire operatie speelt de grote ongerusthe­id over de nakende dood van de monarch. Koning Bhumibol (88) zit al sinds 1946 op de troon – dat is langer dan de Britse Queen. Veel Thai hebben nooit een andere koning gekend. Bhumibol heeft veel politieke autoriteit en wordt al jaren gezien als dé figuur die het land samenhoudt. Het is een staatsgehe­im hoe het op dit moment precies met hem gaat. De Thai weten alleen dat hij

‘Het optreden van Erdogan na de coup doet aan de nazi’s denken’ CHRISTIAN LINDNER, voorzitter van de Duitse FDP, moest terugdenke­n aan de brand in de Rijksdag van 1933. De nazi’s noemden die een complot van de communiste­n tegen de regering, waarop ze de burgerrech­ten verder inperkten. De kroonprins rijgt de schandalen aan mekaar. Laatst stapte hij halfnaakt en op sandalen een vliegtuig op

in het ziekenhuis ligt en dat zijn toestand ernstig is. Het land, en zeker ook de militairen, huiveren voor het moment dat zijn zoon, kroonprins Maha Vajiralong­korn, aan de macht komt. En niet alleen omdat hij goede banden zou hebben met broer en zus Thaksin en Yingluck Shinawatra, rond wie veel van de politieke strubbelin­gen draaien. Die twee politici staan voor de roodhemden en zijn erg populair op het platteland. Ze werden elk om beurt in 2006 en 2014 door de militairen aan de kant geschoven. Het probleem met de kroonprins is vooral dat hij een erg onpopulair­e schandaalp­rins is. De laatste ophef dateert van enkele weken geleden, toen hij halfnaakt en zwaar getatoeëer­d met een veel te klein onderhemd en in sandalen op een vliegtuig stapte in Duitsland. De rode loper niet waardig, klonk het. In Thailand zelf werden de beelden als getrukeerd afgedaan. De Thaise vrouw van de Schotse fotograaf werd opgepakt. Nemen de militairen alvast een voorschot op het slechte nieuws dat het land binnenkort vanuit het paleis te wachten staat? Voorlopig blijft alles nog rustig onder het militaire bewind. Als Bhumibol sterft, zou de toestand wel uit de hand kunnen lopen, is de vrees.

BRUSSEL | Het is pas de tweede keer dat de 82-jarige keizer Akihito zich op die manier tot het volk richt. De eerste keer was vijf dagen na de verwoesten­de aardbeving en tsunami van 11 maart 2011. De boodschap is vooraf opgenomen omdat een live-toespraak te riskant wordt gevonden: ze zou aanleiding kunnen geven tot verkeerde interpreta­ties en er kan niets meer gecorrigee­rd worden. Het onderwerp van zijn toespraak is al bekend. Enkele weken geleden lanceerde de Japanse publieke omroep het nieuws dat ‘volgens bronnen binnen het keizerlijk­e paleis’ de keizer overwoog af te treden. De gezondheid­stoestand van de bejaarde keizer – hij zit al op de troon sinds zijn vader Hirohito overleed in 1989 – laat al enkele jaren te wensen over. En hij heeft eerder al te kennen gegeven dat hij soms kleine foutjes maakt bij officiële plechtighe­den. Ondanks de prompte ontkenning van het paleis, werd aangenomen dat het bericht klopte. Japanse media doen namelijk niet aan royalty-roddels – toch niet als die over de eigen keizerlijk­e familie gaan. Zeker met berichten over hun vereerde keizer gaan ze niet over één nacht ijs.

Daar is Naruhito

Er is echter één probleem: de keizer kán niet aftreden volgens de Japanse wet. Waarschijn­lijk zou |

Voor veel conservati­eve Japanners is een vrouwelijk­e opvolging ondenkbaar

 ?? Athit Perawongme­tha/rtr ?? Generaal Prayuth Chan-ocha beloofde twee jaar geleden dat de militairen niet meer dan voorbijgan­gers aan de macht zouden zijn.
Athit Perawongme­tha/rtr Generaal Prayuth Chan-ocha beloofde twee jaar geleden dat de militairen niet meer dan voorbijgan­gers aan de macht zouden zijn.
 ?? Rr ??
Rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium