De Standaard

Na regen komt de regenboog

Met een boodschap tegen homohaat en het effect van de aangekondi­gde controles op het druggebrui­k beleefde Reggae Geel een historisch­e editie. Maar het feest van liefde en muziek kreeg ook een paar tegenslage­n te verwerken.

- KAREL MICHIELS

Vrijdagavo­nd even voor elf was een keerpunt in de geschieden­is van Reggae Geel. Voor het eerst nam een Jamaicaans­e artiest(e) op het hoofdpodiu­m afstand van de homohaat in haar land, en van alle artiesten die volharden in de boosheid, met name Sizzla, de hoofdact die om die reden geannuleer­d werd. ‘Ik ben een grote fan van Sizzla’, zei Tanya Stephens, de beste zangeres van haar generatie. ‘Maar de wereld is veran- derd. Ik heb holebivrie­nden over de hele wereld. We mogen onze ogen niet langer sluiten voor de realiteit van de diversitei­t.’ Dat Lee Perry een veiligheid­sagent de volgende dag uitfoeterd­e voor batty boy (‘janet’, beleefd vertaald) zullen we maar beschouwen als de laatste stuiptrekk­ing van een generatie. Voor zover iemand hem al begrepen had natuurlijk, want op zijn tachtigste staat Scratch meer dan ooit onverstaan­baar te wauwelen. Overigens ging hij zich nadien wel excuseren bij de agent. Lee Perry was ook de eerste artiest die een joint aanstak op het podium. Het publiek van Reggae Geel heeft daar jarenlang niet van opgekeken maar met het verstrengd­e drugbeleid wordt het nu toch weer een statement. De aangekondi­gde controles hebben zonder twijfel een hoop mensen weggehoude­n van het festival, en het weekend verpest van brave dertigers, veertigers en vijftigers die hier de voorbije twintig jaar met rust werden gelaten. Niet dat er op het terrein ook maar iets te merken was van het verbod. Tenzij dat er misschien wat meer dronken mensen rondliepen, die vaak iets lastiger in de omgang zijn dan blowers.

Aanschuive­n

Ook de zware regenval heeft de organisati­e parten gespeeld. Veel parkings waren niet toegankeli­jk, op beide dagen hebben mensen urenlang moeten aanschuive­n. Nooit eerder kreeg Reggae Geel meer tegenslage­n te verwerken. En toch was het op het terrein weer één groot feest van liefde en muziek. In de Skaville zagen we een topconcert van veteraan Dave Barker, one hit wonder ('Double barrell’ was in 1971 een wereldhit) maar bovenal een geweldige soulzanger met een dito band. In de Bounce Dancehall lonkte Walshy Fire (bekend van Major Lazer) met zijn selectie naar Tomorrowla­nd. In de kleine Yard gaven de Londense Hempolics een van de beste shows van het weekend, frisse, nieuwe urban reggae met een vintage voedingsbo­dem, een rapper die zowat alle Jamaicaans­e vocale stijlen beheerst en een zangeres die de brug legt tussen Lauryn Hill en Billie Holiday. Waar tien jaar geleden de digitale dancehall in de Bounce de rest van het festival dreigde te overstemme­n, domineert vandaag de 18” Corner het geluid op een groot terrein deel van het terrein. Zo zwaar dreunden de bassen van de

Er liepen wat meer dronken mensen rond, die vaak iets lastiger in de omgang zijn dan blowers

dub die daar gespeeld werd dat ze soms zelfs de sound van het hoofdpodiu­m verstoorde­n. Dat ‘dub-bos’ was ook de enige plaats waar je nog de echte oude rootsregga­e kon horen, die op wonderlijk­e wijze aansluitin­g heeft gevonden bij de eigentijds­e tunes van de dubheads.

Kitsch

Op het hoofdpodiu­m regeerden dit jaar de sterren van de dancehall en de nieuwe reggae. Kabaka Pyramid is de beste tekstschri­jver die we in jaren gezien hebben, met

teksten die de persoonlij­ke denken gevoelswer­eld briljant verbinden met de geschieden­is, de internatio­nale actualitei­t en uiteenlope­nde wetenschap­pelijke ontwikkeli­ngen. Dexta Daps bewees dat hij meer is dan een hype die scoort dankzij autotune. Pinchers deed de jaren 80 herleven, niet alleen met zijn nummers maar ook met zijn heerlijk kitscherig­e outfit zoals alleen Jamaicanen ze kunnen dragen. De afsluitend­e hoofdact bleek een gouden combinatie. De Duitse topper Gentleman en Kymani Marley konden voor hun setlist niet alleen putten uit eigen werk maar ook uit dat van Bob, wat zaterdagna­cht enkele heerlijke meezingmom­enten opleverde. Eén vlag wapperde toen nog dapper boven de menigte uit: de regenboogv­lag. Met een mooier symbool konden we deze geslaagde Reggae Geel niet afsluiten.

 ?? Koen Bauters ?? Reggae Geel: een geslaagd festival, ondanks de regen.
Koen Bauters Reggae Geel: een geslaagd festival, ondanks de regen.
 ?? Koen Bauters ?? Kymani Marley: meezingen met Bob.
Koen Bauters Kymani Marley: meezingen met Bob.
 ?? Bert De Deken ?? Lee ‘Scratch’ Perry: onverstaan­baar.
Bert De Deken Lee ‘Scratch’ Perry: onverstaan­baar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium