De Standaard

Festival roept op tot protest

ESPERANZAH: EEN FEEST MET ENGAGEMENT Wie afgelopen weekend feest ging vieren op Esperanzah, een kleurrijk festival in Floreffe, moest zich ook voor wat bewustmaki­ng openstelle­n. Vooral de vrijhandel­sgesprekke­n tussen Europa en de VS waren het thema.

- PETER VANTYGHEM

Je kon het festival Esperanzah in Floreffe dit weekend niet verlaten zonder 20 september in je agenda aan te hebben gekruist. Dan vinden in Brussel manifestat­ies plaats tegen het Trans-Atlantisch Vrijhandel­s- en Investerin­gsverdrag (TTIP), de onderhande­lingen over het opengooien van de economisch­e grenzen, waarin veel andersglob­alisten een pact met de duivel zien. Overal hingen affiches, voor concerten werd tot protest opgeroepen, de kortfilm Diversion nam het onderwerp als thema voor een vrij dystopisch­e insteek, en Manu Chao (55) gaf voor zijn concert een landbouwer de ruimte en de tijd om te oreren over de waarde van land en onze verantwoor­delijkheid voor de toekomst.

Manu Chao ( ¨¨¨èè) was zaterdag de opvallends­te artiest op het festival dat de naam van een van zijn albums overnam, en paste zijn bekende tactiek toe: stomende punkrock speelde haasje-over met sensuele cumbia, Chao bonkte zijn micro tegen zijn hart om de beat te maken. Vanaf het begin (‘Mr. Bobby’) werd duidelijk gemaakt dat de wereld naar de knoppen gaat en dat dit een ‘ emergency’ is. Wie hem al vaker zag, kon zich verheugen in de soulvolle koperblaze­rs, maar moest vaststelle­n dat Chao artistiek ter plaatse trappelt. Misschien vindt hij zijn engagement nu belangrijk­er? Niemand heeft uiteindeli­jk meer recht om een steeds actueler song als ‘Clandestin­o’ vandaag te zingen. Hoe dan ook, het was een bruisend feestje, daar in het prachtige kader van de twaalfde-eeuwse norbertijn­erabdij boven de Samber.

Radicaal

Esperanzah ontving de afgelopen dagen zo’n 35.000 bezoekers, die voor 70 procent van het budget (1 miljoen euro) zorgen. Het festival lokt een jong publiek met een linkse stempel. Grote sponsorvla­ggen zijn er niet, alles is aangekleed met aandacht voor ambachteli­jkheid, kleinschal­igheid, duurzaamhe­id en bewustmaki­ng. In Vlaanderen is Sfinks een vergelijki­ngspunt, maar Esperanzah is radicaler in toon. Op vier podia werd muziek gespeeld, van pop en elektronic­a tot wereldmuzi­ek. Vrijdag speelde het Israëlisch­e

A-Wa ( ¨¨¨èè) een pittige set, gebaseerd op hoekige beats en Jemenitisc­he volksmuzie­k. Hun gebrek aan ervaring werd ruim gecompense­erd door hun enthousias­me en hun keuze voor recht-voor-de-raapse melodieën. Dat verklaarde even later ook waarom zoveel volk gezellig stond te pogoën op de blazers van de Dilbeekse fanfare Borokov. Vrijdag kwamen bijna 12.000 mensen ook en vooral af op reggaelege­nde Lee Perry (80) en Balkan-cowboy Emir Kusturica (61), maar beide ‘sterren’ lieten het afweten. Perry ( ¨¨èèè) is een wauwelende baas die gelukzalig zijn rode wijn en zijn ganja stond aan te prijzen maar de band (Pura Vida) nauwelijks kon dragen. Kusturica’s No-Smoking Orchestra ( ¨¨èèè) miste zijn vaste podiumbees­t Dr. Nelle Karajlic. Jammer.

Sitar

Wél volkomen bij de les was Anoushka Shankar ( ¨¨¨¨è). De 35-jarige dochter van Ravi Shankar zat zaterdag met haar grote sitar tussen drie muzikanten die haar bijstonden op bas, percussie, synthesize­r maar ook op de shehnai, een soort Indiase hobo die door merg en been snijdende solo’s, haast klaagzange­n, produceerd­e. Dat klopte, want Shankar voerde allemaal nieuwe stukken uit over de vluchtelin­gencrisis. Titels als ‘Boat to nowhere’, ‘Crossing the Rubycon’ en ‘Land of gold’ logen er niet om, en de half klassieke, half eigentijds­e muziek varieerde van etherisch en wanhopig tot dynamisch en op het einde (‘Reunion’) zelfs bevrijd. Een uniek concert zo bij valavond, te herbeleven op het album Land of gold. In de marge viel er op Esperanzah van alles te beleven. Zo kon je er ook films gaan zien. Diversion, geproducee­rd door het festival zelf, vertelt over een toekomstig­e wereld waarin TTIP voor tweedracht en eenzaamhei­d zal zorgen. Het hoofdperso­nage staat symbool voor de onwetende massa. De haast pamflettis­tische film roept iedereen op om buiten te komen en er iets aan te doen.

Grote sponsorvla­ggen zijn er niet, alles is aangekleed met aandacht voor ambachteli­jkheid, kleinschal­igheid, duurzaamhe­id en bewustmaki­ng

 ?? Florent Marot ?? TTIP in het vizier op Esperanzah in Floreffe.
Florent Marot TTIP in het vizier op Esperanzah in Floreffe.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium