De Standaard

Liever whisky dan whiskey, met dank aan de Brexit

LAGER POND HELPT SCHOTTEN IN CONCURRENT­IE MET IEREN Door de Brexit lijkt het erop dat de Schotten tegen hun zin uit de Unie zullen moeten stappen, maar ‘elk nadeel heb z’n voordeel’. Vraag maar aan de Schotse whisky-industrie.

-

BRUSSEL (BLOOMBERG) | De whiskyverk­oop in Schotland kent een onverwacht­e boom. Dat heeft alles te maken met de impact van de Brexit op de financiële markten en met name op de waarde van het Britse pond. Dat heeft sinds 23 juni ruim 10 procent van zijn koers verloren en maakt Schotse whisky plots een stuk goedkoper voor overzeese liefhebber­s. Volgens Dawn Davies, die op de groothande­l Whisky Exchange in Londen werkt, is de verkoopgek­te ‘nooit gezien’. Hij raamt de toename op 30 tot 40 procent. Dat nieuws is een welgekomen verrassing voor de Schotten – de meerderhei­d van hen had zich tegen een uitstap van Groot-Brittannië uit de Europese Unie gekant. De economisch­e impact van whisky is niet gering. Scotch is het belangrijk­ste exportprod­uct voor de Britse voedingsin­dustrie, goed voor meer dan 4 miljard pond aan inkomsten per jaar.

Slok op de borrel

In aanloop naar de Brexit zagen de grote producente­n van whisky, zoals Johnnie Walker (eigendom van Diageo) en Chivas Regal (eigendom van Pernod Ricard) hun verkoop met 2,8 procent zakken. Dat deed de whiskysect­or actief lobbyen tegen de Brexit, uit angst voor het verlies van zijn belangrijk­e Europese afzetmarkt. Maar het zwakke pond heeft de stemming doen omslaan. De Brexit heeft de verkoop doen stijgen en dat vertaalt zich ook op de beurs, waar het aandeel van Diageo sinds het referendum al met 19 procent is gestegen. Dat Schotse whisky ineens een stuk goedkoper is geworden, scheelt een slok op de borrel in de concurrent­ie met de Ierse whiskeypro­ducenten (Ierse whiskey schrijf je met ‘-ey’, Schotse met ‘-y’) en met de Ameri- kaanse bourbon. Het prijsversc­hil is groot. Zeker op de markt van exclusive geschenken. In de Londense winkel van Whisky Exchange kostte een fles Arran 2000 op 22 juni nog liefst 105 pond, nu is dat maar 93,18 pond meer. De prijs van Glen Grant 1968 is gezakt van 728,16 naar 646,11 pond. De grote meerderhei­d van de kopers in deze winkel zijn buitenland­se toeristen. Sommigen verkopen hun dure fles thuis weer door, via het internet. Anderen kopen extra in omdat ze vrezen dat het huidige, voordelige douanetari­ef met Europa zal wegvallen.

Optimisme over de Brexit

De verkopers van de Whisky Exchange hebben moeite om hun stock op peil te houden. Geen wonder dat de Schotse distilleer­ders optimistis­ch zijn, ook al is de uitkomst van de Brexit-onderhande­lingen tussen Londen en Brussel onzeker. ‘De wereld is heel erg groot’, zegt Duncan Baldwin, de marketingd­irecteur van Angus Dundee Distillers in de Schotse highlands. ‘Er is geen enkele reden om te denken dat het postBrexit tijdperk geen succes zal zijn.’

Scotch is het belangrijk­ste exportprod­uct voor de Britse voedingsin­dustrie, goed voor meer dan 4 miljard pond inkomsten per jaar

 ?? Getty Images/iStockphot­o ?? De prijs van Schotse single malts is fors gedaald.
Getty Images/iStockphot­o De prijs van Schotse single malts is fors gedaald.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium