De Standaard

Anderlecht herovert de harten van het publiek

PAARS-WIT SPOELT KATER VAN ROSTOV DOOR MET KLINKENDE ZEGE Anderlecht gaf het antwoord dat het moest geven na het Champions League-debacle tegen Rostov. Paars-wit overklaste Kortrijk met 5–1. Zo start RSCA het seizoen met 6 op 6 en heroverde het de harten

- RENÉ WEILER

‘Aan Hanni vragen we om gevaarlijk te zijn’, aldus Weiler. ‘En dat doet hij. Ja, hij is meer een nummer tien, maar ik hou van spelers die van positie wisselen.’ Bij zijn vervanging kreeg Hanni een ovatie. De flitsen komen dus meer van hem dan van aanwinst Chipciu, die nochtans de 3–1 scoorde.

Knap debuut Teodorczyk

De nieuwe Poolse spits Lukasz Teodorczyk stond meteen in de basis en duwde de 2–1 binnen. Ervoor had hij ook Hanni op weg gezet naar zijn treffer. ‘Met een beter gevoel kun je niet beginnen’, zei Weiler lachend. ‘Lukasz moet nog wennen, maar dit vergemakke­lijkt zijn integratie. Hij zit wel in het ritme na een goeie voorbereid­ing bij Kiev.’ Die andere transfer Diego Capel mocht in de 66ste minuut invallen en hij scoorde bijna direct. De Spanjaard toonde zich snel en vinnig. ‘Bij een 4–1 is invallen natuurlijk iets eenvoudige­r, maar Diego was erg gretig.’ Het thuispubli­ek heeft het ook begrepen. Anderlecht heeft Steven Defour nodig, want zonder hem verdwijnt een groot stuk agressivit­eit uit het spel. Dendoncker en Tielemans hebben dat namelijk niet in zich. Toen Defour de 4–1 binnentrap­te, werd hij dan ook luid bejubeld. Zijn naam werd gescandeer­d en dat deed de aanvoerder duidelijk deugd. ‘Ik apprecieer­de de ambiance’, wist Weiler nog. ‘Ook toen we 0–1 achter kwamen, bleven de fans ons steunen. Wij willen ze echt tonen dat we elke match alles doen om te winnen.’ Daarom is het belangrijk dat de driehoek op het middenveld draait. Tielemans moet geen drie man dribbelen. Hij moet de ruimte zoeken om zijn gemeten passes te versturen. Zo schotelde hij Defour de 4–1 voor. Dendoncker kan infiltrere­n en herontdekt­e zijn afstandssc­hot. Bij een rebound daarvan was Sylla goed voor 5–1. ‘Het middenveld van Rostov was fysiek en technisch sterker en toen hadden we het moeilijker’, bevestigde Weiler. ‘Tegen Kortrijk vonden we wel de oplossinge­n.’ En dit keer had Anderlecht ook twee efficiënte vleugelbac­ks. Op rechts haalde Appiah de achterlijn, op links had Weiler N’Sakala eindelijk uit de kern gezet en Acheampong als back geposteerd. Een verbeterin­g. Francky werd door Kortrijk weliswaar amper onder druk gezet, maar dweilde gezwind de lijn. Nu moet blijken of hij ook standhoudt tegen sterkere tegenstand­ers.

‘Veel beweging, veel druk, veel kansen... Niet alleen de zege was belangrijk, ook de manier waarop’

 ?? Bruno Fahy/belga ?? Toen Defour de 4–1 binnentrap­te, werd hij luid bejubeld. Dat deed de aanvoerder duidelijk deugd.
Bruno Fahy/belga Toen Defour de 4–1 binnentrap­te, werd hij luid bejubeld. Dat deed de aanvoerder duidelijk deugd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium