De Standaard

Standard wint, maar iedereen verliest

Een oefenmatch, daar leek Standard-STVV nog het meest op. Het gebrek aan sfeer besmette het spelniveau. Standard pakte drie punten en herademt. Maar dit was een avond om snel te vergeten.

- LUIK (jma, ww)

| ‘ Wij hebben gewonnen, maar eigenlijk heeft vandaag iedereen verloren’, aldus Bob Claes na afloop. ‘ Standard, de supporters van Standard, de supporters van STVV en het voetbal in het algemeen.’ Ook al kwam het uit de mond van de ceo van Standard en was het dus een potentieel gekleurde uitspraak, Claes had wel een punt. Standard werd bestraft met een match achter gesloten deuren wegens de baldadighe­den van zijn supporters op Charleroi. Niemand betwist dat de feiten een straf verdienden. Alleen rijst de vraag of de straf wel het juiste publiek raakt en het gewenste effect sorteert. De paar tientallen supporters die op Charleroi door het lint gingen, werden gestraft, jawel. Maar ook de duizenden andere Standard-supporters die zich wel aan de regels hielden. En vooral ook de STVV-supporters. Voor hen is Standard een van de meest beladen verplaatsi­ngen van het seizoen. Dat hoogtepunt werd hen door de neus geboord. De spelers moesten het ook zonder hun steun stellen en konden niet worden opgepookt tot een mogelijke stuntprest­atie. ‘Zonder de steun, de vlam en decibels van de supporters, werd het voetbal vandaag tot de essentie herleid’, merkte Enoh heel terecht op. ‘En die is: Standard heeft de betere ploeg.’ En dus won Standard, na een snertmatch. Drie punten voor Standard dus. Drie punten die veel meer waard zijn. Een dwingende thuiszege nadat de Rouches het seizoen inzetten met een draw op Westerlo en de kritiek aanzwol. De drie punten geven Standard en Ferrera wat ademruimte. ‘We mogen nu vooral niet gaan denken dat we er zijn’, waarschuwd­e trainer Yannick Ferrera. ‘We moeten beseffen dat we een heel gewone ploeg zijn, die het moet hebben van hard werken.’

Moeskroen lijkt na twee speeldagen alweer in de problemen te zitten. Zaterdagav­ond verloren ‘Les Hurlus’ de Waalse derby tegen Charleroi met 0–1, goed voor de tweede nederlaag in evenveel thuiswedst­rijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium