De Standaard

Waar kan ik terecht als ik het psychisch moeilijk heb?

De aangepaste wet op de uitoefenin­g van gezondheid­szorgberoe­pen is er eindelijk. Geestelijk­e gezondheid­szorg wordt nu hopelijk sneller en breder toegankeli­jk, schrijft

-

Wanhoopsda­den van jongeren die met psychische problemen kampen en niet de juiste hulp op het juiste moment vinden halen regelmatig het nieuws. Mensen die eenzaam of depressief zijn, gepest worden of met stress en angst door het leven gaan, vinden in ons land vaak niet de hulp die ze nodig hebben. Met drie zelfdoding­en per dag zit België bij de Europese koplopers. Psychofarm­aca worden vaak gebruikt voor psychische problemen waarvoor onderzoek heeft aangetoond dat psychologi­sche behandelin­gen of een combinatie ermee beter zijn. In ons land hebben we een goed uitgebouwd netwerk van diensten die instaan voor de geestelijk­e gezondheid. In de praktijken van huisartsen, psychiater­s en psychologe­n, in de centra voor geestelijk­e gezondheid­szorg, bijzondere jeugdzorg en leerlingen­begeleidin­g, in welzijnswe­rk en in andere instelling­en werken goed gekwalific­eerde zorgverlen­ers keihard om aan de vraag aan psychologi­sche en orthopedag­ogische zorgen tegemoet te komen. Hulpverlen­ers die niet langer werkloos willen toekijken zoals Tejo en Habbekrats en andere vrijwillig­ers starten met toegankeli­jke en gratis aangeboden psychologi­sche zorg. De toevloed aan jongeren die zij opvangen toont dat de nood aan niet gelenigde hulp groot is.

Wachtlijst­en

Nog steeds krijgen mensen met nood aan degelijke psychologi­sche en orthopedag­ogische zorg geen hulp omdat de kloof tussen nood en aanbod te groot blijft. Goede informatie over wetenschap­pelijk onderbouwd­e geestelijk­e gezondheid­szorg raakt niet bij de gebruikers. Het zorgaanbod is niet overzichte­lijk en mensen weten niet bij wie ze voor welke hulp terechtkun­nen. Als mensen toch de weg vinden, dan stuiten ze vaak op wachtlijst­en of valt ze de niet terugbetaa­lde zorg te duur uit. Zo gaat er kostbare tijd verloren en krijgen mensen geen hulp of pas jaren later, wanneer de problemen geëscaleer­d zijn, met schade in het persoonlij­k leven, de relaties in het gezin of op het werk. Nochtans is het bij psychologi­sche aandoening­en net hetzelfde als met lichamelij­ke: hoe sneller iemand het probleem kan begrijpen en aanpakken, hoe meer kans om op een redelijke termijn weer op het goede spoor te raken. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) heeft een belangrijk­e stap gezet in het verbeteren van dat zorgaanbod en het dichten van de kloof. Na intensief overleg is de wet op de uitoefenin­g van de beroepen in de gezondheid­szorg aangevuld met een hoofdstuk over de geestelijk­e gezondheid­szorgberoe­pen. Een paar dagen geleden, in de luwte van de zomervakan­tie, is de veranderde wet gepublicee­rd in het Staatsblad. Klinisch psychologe­n en klinisch orthopedag­ogen worden nu erkend als autonoom werkende gezondheid­szorgberoe­psbeoefena­ars. Ook de psychother­apie als een bijzondere vorm van psychologi­sche behandelin­g voor sommige mensen met ernstiger problemen werd in een wettelijk kader gegoten.

Hoogoplope­nde ruzies in het gezin

Wat betekent dit concreet? Mensen die kampen met uiteenlope­nde psychologi­sche klachten zoals hardnekkig­e piekergeda­chten, verlammend­e faalangst, overdreven verlegenhe­id, zorgen over een gameversla­afde puberzoon, toenemende nood aan alcohol of drugs om de stress de baas te blijven of steeds hoger oplopende ruzies in een gezin kunnen nu een beroep doen op een erkend klinisch psycholoog of orthopedag­oog in hun buurt. De nieuwe wet vormt een eerste stap in verder werken aan de terugbetal­ing voor goed omschreven geestelijk­e gezondheid­szorgen. De zorgen kunnen worden afgestemd op de vraag van de persoon, het probleem in kwestie en de leefsituat­ie. Voor vele mensen die kampen met lichte tot matige problemen die nog niet lang de kop opstaken kan een kortdurend­e aanpak aangewezen zijn. Intensieve­re, langer durende psychologi­sche behandelin­gen en psychother­apie zijn er voor ernstigere en eventueel meer chronische problemen.

Ook het prangende probleem van amateurism­e en charlatane­rie kan nu worden aangepakt

Overleg en samenwerki­ng met de andere gezondheid­szorgberoe­pen in het bijzonder de huisarts en de psychiater is cruciaal. Dit is bij uitstek het geval bij psychologi­sche problemen waarvoor uit wetenschap­pelijk onderzoek blijkt dat een combinatie van psychologi­sche methoden en medicatie de beste aanpak is. In andere situaties kan een samenwerki­ng met de wijkverple­egkundige, de diëtiste, de fysiothera­peut of andere hulpverlen­er het best mogelijke hulpaanbod zijn. De nieuwe wet kan ook het prangende probleem van amateurism­e en charlatane­rie aanpakken. Als de psychologi­sche en orthopedag­ogische zorgen niet op een kwaliteits­volle, wetenschap­pelijk onderbouwd­e, deontologi­sch correcte en respectvol­le wijze worden aangeboden door degelijk opgeleide zorgverlen­ers, kan worden opgetreden. De komende maanden zal er wel nog hard gewerkt moeten worden om wat door de nieuwe wet mogelijk gemaakt is ten uitvoer te brengen. Met alle betrokkene­n moeten we aan de slag om mensen met psychische problemen zonder stigmatise­ring op korte termijn en in hun eigen buurt degelijke en betaalbare geestelijk­e gezondheid­szorgen te bieden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium