De Standaard

Politie al eerder in het vizier van IS

- (yd)

Al sinds de grootschal­ige politieact­ie tegen een terreurcel in Verviers in januari 2015, waarbij twee kandidaat-terroriste­n om het leven kwamen, vrezen de politiedie­nsten in ons land het doelwit te worden van de terreurgro­ep IS. Op afgeluiste­rde gesprekken hadden leden van de celVervier­s laten uitschijne­n dat ze een politiekan­toor wilden overvallen. Er werden ook politie-uniformen gevonden. Duidelijkh­eid over het exacte doelwit is er nooit gekomen. Maar de angst bij de politie en de veiligheid­smaatregel­en aan politiekan­toren zijn niet meer verdwenen.

Enkele dagen voor oudjaar werden twee leden van de Brusselse motorclub

Kamikaze Riders aangehoude­n omdat ze plannen zouden hebben gehad voor een aanslag op de Brusselse Grote Markt, mogelijk ook op het politiekan­toor vlakbij. Het niveau van de terreurdre­iging voor politiekan­toren werd toen weer even verhoogd.

Op 13 juni vermoordde een Fransman van Marokkaans­e origine in

Magnanvill­e, Frankrijk, een politiecom­mandant en zijn echtgenote. Hij zou ook ‘Allahu akbar’ hebben geroepen, zijn aanslag hebben gefilmd en tijdens zijn daad trouw hebben gezworen aan IS. Al snel na de feiten eiste IS de aanslag via zijn eigen persagents­chap op, zoals na de aanslag in Charleroi. Na de feiten in Magnanvill­e vroegen de politievak­bonden in ons land overleg met het Ocad. Ze wilden dat het dreigingsn­iveau voor de politie weer naar drie zou worden opgetrokke­n, wat niet is gebeurd (zie blz. 6).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium