De Standaard

De grote verzoening in SintPeters­burg

Met zijn bezoek aan Sint-Petersburg, vandaag, stuurt president Erdogan een duidelijke boodschap aan het Westen, waarmee hij op gespannen voet staat: Turkije heeft een alternatie­ve bondgenoot.

- VAN ONZE REDACTRICE EVITA NEEFS

BRUSSEL | Recep Tayyip Erdogan voelt zich gegriefd: geen enkele westerse regeringsl­eider is naar Ankara gekomen om Turkije steun toe te zeggen na de mislukte staatsgree­p van 15 juli. Integendee­l, de Europeanen en Amerikanen hadden alleen kritiek op zijn aanpak van de samenzweer­ders en hun sympathisa­nten. Alleen zijn Kazachse collega daagde op, vrijdag. En vandaag is hij zelf in Sint-Petersburg te gast bij de Russische president Vladimir Poetin. Het kan verkeren. En zelfs in korte tijd. De relaties met Rusland waren tot onder het vriespunt gedaald nadat de Turkse luchtmacht in november een Russisch vliegtuig aan de Turks-Syrische grens had neergescho­ten. Poetin reageerde met harde economisch­e sancties. Er vielen wederzijds harde woorden. Maar eind juni verontschu­ldigde Erdogan zich voor de dood van de twee Russische militairen. En Poetin sprak zijn medeleven uit na de terreuraan­slag op de luchthaven van Istanbul op 28 juni. De scheldpart­ijen lijken vergeten en de Russische chartervlu­chten brengen opnieuw vakantiega­ngers naar de Turkse stranden – tot grote opluchting van de toerismese­ctor, die zwaar heeft geleden onder Poetins sancties. Al bij al daalde de handel tussen beide landen afgelopen halfjaar met 57 procent tegenover vorig jaar. Als kers op de taart spelen de nationale voetbalelf­tallen van Turkije en Rusland op 31 augustus een vriendscha­ppelijke wedstrijd in Antalya. Vandaag bespreken beide presidente­n tevens de hervatting van twee projecten die sinds het vliegtuigi­ncident in november stof vergaarden: de bouw van een gaspijplei­ding en een kernreacto­r. Plannen voor de pijpleidin­g werden in december 2014 aangekondi­gd door Poetin. Deze Turkish Stream zou Oekraïne overbodig maken als doorvoerla­nd, waardoor Kiev veel inkomsten zou derven. Daar was het Poetin om te doen. Maar plots, nog voor het neerhalen van het gevechtsvl­iegtuig, wilde Turkije geen doorvoerla­nd meer zijn; het wilde enkel een pijplijn met gas voor eigen gebruik. Voor het Russische staatsener­giebedrijf Gazprom is dat evenwel niet echt lucratief. Afwachten wie door de knieën gaat.

Rebellen

De ontmoeting in Sint-Petersburg, Poetins geboortest­ad, zal hoogstwaar­schijnlijk leiden tot het – geleidelij­ke – herstel van de economisch­e banden. Politiek liggen de zaken een stuk moeilijker. Daar blijft Syrië een bijzonder zwaar knelpunt. Erdogans woordvoerd­er zei gisteren weliswaar dat hij wil samenwerke­n met Moskou om een einde te maken aan de burgeroorl­og in Syrië, maar hij voegde er meteen aan toe dat Bashar al-Assad eerst moet opstappen voor er sprake kan zijn van de vorming van een overgangsr­egering. Moskou is de belangrijk­ste beschermhe­er van de Syrische president en Russische militairen nemen actief deel aan de strijd tegen de rebellen, van wie sommigen steun krijgen van de Turkse regering. Van enige hartelijkh­eid tussen Turkije en het Westen is momenteel geen sprake. Tussen Ankara, Brussel en Washington worden vinnige verwijten uitgewisse­ld. Het is duidelijk dat Erdogan met zijn bezoek een boodschap aan het Westen wil sturen: Turkije heeft in Moskou een alternatie­ve bondgenoot. Toch betekent dit niet dat Turkije zich nu helemaal in de armen van Rusland gooit, sust Faruk Logoglu, een voormalig Turks ambassadeu­r in de VS.

Op het menu: de oorlog in Syrië en de hervatting van de gesprekken over de bouw van een gaspijplei­ding en een kernreacto­r

 ?? Blg ?? In november vorig jaar ontmoetten Erdogan (l.) en Poetin elkaar in het Turkse Antalya in het kader van de G20.
Blg In november vorig jaar ontmoetten Erdogan (l.) en Poetin elkaar in het Turkse Antalya in het kader van de G20.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium