De Standaard

De lidkaart van IS: het amateurist­ische filmpje

IS heeft de aanval in Charleroi opgeëist, bewijs ontbreekt. Vraag is of de terreurorg­anisatie de claim zal hardmaken.

- (sco)

BRUSSEL | Exact 21 uur. Zo lang duurde het voor Amaq, het officieuze persagents­chap van IS, het nieuwsberi­cht van enkele regels de wereld instuurde zondagmidd­ag: ‘ een soldaat van IS zat achter de aanslag in Charleroi. Aldus een anonieme insider’. Naast een terreurorg­anisatie is IS ook een moderne propaganda­ma- chine. Inlichting­endiensten en jihadi’s wereldwijd verslinden hun tweets, nieuwsberi­chten en tv-reportages. Want zelfs een paar regels in een persberich­t reveleren iets over de interne werking van de terreurorg­anisatie. Over de aanslag in Charleroi bijvoorbee­ld. Het statement van IS zegt verder niet meer dan dat de aanval ‘een antwoord is op de oproep om burgers te raken van landen die toebehoren tot de coalitie van de kruisvaard­ers’. Daarmee zet IS de daad van Babouri in één lijn met de golf van aanslagen deze zomer, van de moordparti­jen in Frankrijk tot de aanvallen in Duitsland. De opeisingen zijn woord voor woord identiek, alleen de plaatsnaam en het gebruikte wapen verschille­n. Dat geeft critici munitie: een aanslag door een lone wolf eist IS al te gemakkelij­k op. Plat opportunis­me. Maar zo simpel is het niet.

Lidkaart van IS

Er is niet zoiets als een lidkaart van IS. Het staat ieder vrij om een aanslag te plegen in naam van de terreurorg­anisatie. Geïnspiree­rd door, heet dat dan. Maar de leiders van de terreurorg­anisatie appreciëre­n het wel als vooraf een seintje wordt gegeven. Daardoor kan de propaganda­machine sneller bewijzen dat IS misschien niet als organisati­e maar wel als idee achter de aanslag zit. Hoe? Een amateurist­isch filmpje van enkele minuten volstaat. Magnanvill­e, Würzburg, Ansbach, Rouen, er is telkens beeldmater­iaal waarin de daders trouw zweren. Dat is genoeg. In de uren na de opeising door Amaq verschijne­n die amateuropn­ames dan online. Met als uitzonderi­ng de aanslag met de truck in Nice. Maar liefst 36 uur had IS nodig om die op te eisen. (Ter vergelijki­ng: de moord op de priester was na nog geen vijf uur opgeëist.)

De schietpart­ij in München, de steekparti­j in Londen, IS hield zich afzijdig. Goed beseffende dat door te veel foute opeisingen het imago een deuk krijgt

In die anderhalve dag lekten er details over de mogelijke radicalise­ring van de dader. IS sprong op de kar, maar daarna bleef het stil: geen filmpjes van eigen hand, geen statements. Tot op heden zijn de speurders er niet in geslaagd een duidelijke link met IS te vinden. Normaal gezien laat de terreurorg­anisatie zich niet op dergelijk opportunis­me betrappen – voor zover het om opportunis­me zou gaan. De schietpart­ij in München, de steekparti­j in Londen, IS hield zich afzijdig. Goed beseffende dat door te veel foute opeisingen het imago een deuk krijgt.

PR-offensief

Als een aanslag door IS maandenlan­g gepland en minutieus uitgevoerd is, komt daar vaak wel een PR-offensief aan te pas dat in het niets valt bij de amateurist­ische filmpjes. Enkele uren na de aanslagen in Brussel was de aanslag al opgeëist, niet met een bericht maar met een uitgebreid verslag met details én een religieuze verantwoor­ding. Voor Charleroi was het bij het ter perse gaan nog wachten op verder bewijsmate­riaal. Maar na twee dagen lijkt het momentum al wat gepasseerd te zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium