De Standaard

Francken dweilt met kraan open

TE WEINIG GESLOTEN CENTRA Op Vlaams Belang na durft geen enkele partij staatssecr­etaris van Asiel Theo Francken (N-VA) te bekritiser­en. De aanpak van illegalen blijft immers een uiterst moeilijke klus.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

BRUSSEL | Op papier lijkt het gemakkelij­k. Wie geen recht heeft op een verblijfsv­ergunning, moet het land verlaten. De praktijk is een flink stuk weerbarsti­ger.

1. MOETEN WEG

In 2015 leverde de Dienst Vreemdelin­genzaken meer dan 43.000 bevelen om het grondgebie­d te verlaten (BGV) af. Voor zowat 24.000 personen was dat het eerste BGV, de rest kreeg een tweede of eventueel een derde BGV. Algerije prijkt met 3.100 stuks op een tweede plaats. In elke communicat­ie geeft de staatssecr­etaris toe dat zijn diensten eigenlijk geen idee hebben van het aantal dat België daadwerkel­ijk verlaat. ‘Heel wat personen verlaten het land zonder dat dit wordt geregistre­erd. Personen moeten uit eigen beweging gevolg geven aan het bevel om het grondgebie­d te verlaten.’ De overheid weet niet hoeveel illegalen er op haar grondgebie­d verblijven.

2. GAAN WEG

In totaal vertrokken vorig jaar haast 4.200 illegalen vrijwillig naar hun thuisland, iets meer illegalen werden gerepatrie­erd. Algerije prijkt in dat lijstje op de tiende plaats, met 100 repatriëri­ngen. Samengetel­d verlieten in 2015 8.432 illegalen officieel het land.

3. GESLOTEN CENTRA

Een jaar geleden pleitte Freddy Roosement, de directeur-generaal van de Dienst Vreemdelin­gen, voor de ‘verdubbeli­ng van de capaciteit’. De gesloten centra herbergen illegalen met het oog op een vertrek. Op dat moment bedroeg de capaciteit 450 plaatsen. In een antwoord op een parlementa­ire vraag van Denis Ducarme (MR) zei Francken enkele maanden geleden dat elke uitgeproce­deerde die niet vrijwillig terugkeert naar zijn thuisland ‘logischerw­ijs’ in een gesloten centrum thuishoort, in afwachting van een repatriëri­ng. De regering besliste om de capaciteit tegen eind volgend jaar met 35 procent te verhogen, tot 699 plaatsen. Francken gaf onrechtstr­eeks aan dat deze verhoging onvoldoend­e was. In 2014 verbleven 5.600 illegalen in een gesloten centrum. Daarnaast zag hij een potentieel van 8.900 bijkomende illegalen. Het gaat om illegalen die worden ‘geïntercep­teerd’ (tegengehou­den) maar nadien vrijgelate­n (5.400) en ex-gedetineer­den die na het einde van de straf niet gedwongen worden verwijderd (3.500). Volgens hem moeten de gesloten centra aan zowat 15.000 illegalen onderdak kunnen bieden. De verhoogde capaciteit is goed voor twee derde van het aanbod. Daarom geeft hij ook de voorkeur aan illegalen die het gemakkelij­kst kunnen worden gerepatrie­erd. Zo komt er plek voor een volgende.

4. AFSPRAKEN

Francken was apetrots dat België eind april een akkoord met Marokko tekende voor, onder meer, de terugkeer van illegalen. Daar stond een diplomatie­ke prijs tegenover (de hulp aan Marokko om het vrijhandel­sakkoord met de EU te herstellen). Maar de deal rendeert. Ook gedetineer­den gaan sneller terug. Met Algerije blijft zo’n bilateraal akkoord vooralsnog een verre droom.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium