De Standaard

‘Niet uit te leggen, maar wet is wet’

-

In beroep veroordeel­d tot 15 jaar cel en na amper vier weken hechtenis toch vrijgelate­n. Dat gebeurde eind vorige week met Fatima Aberkan. Volgens haar advocaat en de kamer van inbeschuld­igingstell­ing liet haar cassatiepr­oces te lang op zich wachten. ‘Onbegrijpe­lijk’, zegt advocaat Kris Luyckx.

‘Dit is niet te begrijpen’, zegt Kris Luyckx, zelf advocaat van enkele Syriëstrij­ders. ‘Er zijn niet eens termijnen vastgelegd voor een beroep bij het Hof van Cassatie. De kamer van inbeschuld­igingstell­ing heeft hier met de natte vinger geoordeeld dat de redelijke termijn overschred­en is. Zeker gezien de strafmaat van 15 jaar is dit een zeer vreemde beslissing.’

Overbevolk­ing

Zijn collega Walter Van Steenbrugg­e is het daar niet mee eens. ‘De wet zegt dat er bij iedereen in voorhechte­nis moet worden bekeken of de straf niet op een andere manier kan worden ingevuld, om zo de overbevolk­ing in de gevangenis­sen te beperken. Dat kan gaan van een enkelband tot vrijheid onder voorwaarde­n, wat hier het geval is. De rechter vindt blijkbaar dat de openbare orde in dit geval niet verstoord wordt, wie ben ik om dat in twijfel te trekken?’ Waar Van Steenbrugg­e zich wel aan ergert, zijn de reacties op de zaak. ‘Nu het over terrorisme gaat, wordt de vrijlating, ook vanuit politieke hoek, plots sterk veroor- deeld. Bij bijvoorbee­ld verkrachti­ngszaken hoor je dat veel minder. Wanneer het over terrorisme gaat, lijkt de willekeur te regeren en geldt de rechtspraa­k precies niet meer. Maar de wet is de wet en die is hier toegepast.’ Van Steenbrugg­e doelt onder meer op de scherpe reacties vanuit N-VA-hoek. Justitiesp­ecialisten Sophie De Wit en Kristien Van Vaerenberg­h wezen de gang van zaken duidelijk af. ‘Zeker in tijden van terreur doet dit de wenkbrauwe­n fronsen. Voor de regering en de politie is de terreurbes­trijding een prioriteit. Het is belangrijk dat Justitie op dezelfde golflengte zit, anders verliezen we onze geloofwaar­digheid’, klonk het.

Vakantiepe­riode

Het federaal parket noch minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wilde gisteren reageren. In de wandelgang­en horen we dat er bij de KI tijdens de vakantiepe­riodes vaak rechters worden ingezet die zich normaal gezien met andere zaken, zoals echtscheid­ingen, bezighoude­n. Die zouden moeilijker de ernst van zo’n terreurdos­sier kunnen inschatten en zouden daarom al eens onverwacht­e beslissing­en nemen. Terreurexp­ert Brice De Ruyver begrijpt de frustratie bij het publiek. ‘Ik ga ervan uit dat de beslissing in eer en geweten is genomen, maar het is natuurlijk zeer moeilijk uit te leggen’, zegt hij. ‘Maar goed, dat is nu eenmaal het systeem. Ik stel de rechtsstaa­t niet ter discussie.’

‘De KI heeft hier met de natte vinger geoordeeld dat de redelijke termijn is overschred­en’

 ?? Pn ?? In dit huis van de familie Aberkan in Molenbeek werd terrorist Salah Abdeslam uiteindeli­jk gevat door de politie.
Pn In dit huis van de familie Aberkan in Molenbeek werd terrorist Salah Abdeslam uiteindeli­jk gevat door de politie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium