De Standaard

Wie zijn de ‘echte Vlamingen’?

Het Minderhede­nforum heeft een campagne opgezet als reactie op de racistisch­e commentare­n na de dood van een tiener met Marokkaans­e roots.

- WOUTER VAN BELLINGEN (svg)

BRUSSEL | ‘ Ziet een Vlaming er tegenwoord­ig zo uit?’ Met één zin trok de Vlaamse Verdedigin­gs Liga (VVL) vorige week op Facebook het Vlaming-zijn van de 15-jarige Ramzi Kaddouri in twijfel. De tiener met Marokkaans­e roots was verongeluk­t bij een quadongeva­l, maar kon op weinig medeleven rekenen bij de volgers van de VVL, die racistisch­e reacties postten. ‘Die reacties hebben mij erg geraakt en zijn ook een teken dat er nog veel werk is om tot een gedeeld burgerscha­p te komen’, reageert Wouter Van Bellingen, de directeur van het Minderhede­nforum, dat een campagne lanceert om het debat over het Vlaming-zijn aan te wakkeren.

Fier

De organisati­e herwerkte de slogan ‘Ik ben Vlaming en daar ben ik fier op’ van de Vlaamse Beweging. Die leuze prijkte indertijd op ramen, auto’s en boekentass­en om Vlaams-nationalis­tische gevoelens kenbaar te maken en is nu nog steeds te koop op de website van Vlaams Belang. Met de variant ‘Ik ben Vlaming. Mag ik ook trots zijn?’ met foto’s van mannen en vrouwen met multicultu­rele roots wil het Minderhede­nforum ‘een open vraag stellen’, aldus Van Bellingen. ‘Hoe lang moet je al in Vlaanderen wonen om Vlaming te zijn? En welke huidskleur moet je dan hebben? Tot de hoeveelste generatie moet je behoren?’ Van Bellingen besluit dat verontwaar­diging niet volstaat. ‘ Wij zijn voor dialoog en wederkerig­heid, dus hier moet rationeel en uitvoerig over gedebattee­rd worden.’ Voor Adil Marrakchi, die op een van de campagnepo­sters staat, is het alvast zo klaar als een klontje: ‘Te veel mensen denken nog steeds in termen van wij en zij, maar wij zijn allemaal Vlamingen, of we dat nu willen of niet. Met verdeeldhe­id raken we geen stap vooruit.’

‘Welke huidskleur moet je hebben om Vlaming te zijn?’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium