De Standaard

Jagen op spoken uit het verleden

- LIEVE VAN DE VELDE

De sociale media stonden al bol van het protest nog voor de vrouwelijk­e remake van ‘Ghostbuste­rs’ uit kwam. Blijf met je fikken van onze ‘Ghostbuste­rs’, klonk het uit nostalgisc­he hoek. Het is de hoek die wint: deze nieuwe film is een ode aan de oude.

Ain’t no bitches gonna

bust no ghosts. Dat heeft iemand gepost onder een Youtubevid­eo waarin de vrouwelijk­e ghostbuste­rs een spook te lijf gaan met een protonenka­non. Ze verslaan het spook, maar in plaats van eeuwige dank krijgen ze seksistisc­he stank, want ‘trutten moeten geen spoken jagen’, volgens de commentaar­sectie op internet. Het is een snelle tussendoor­scène in deze remake van de film Ghost

busters. Maar ze wordt behoorlijk meta als je weet dat maanden voor de release al met pek gegooid werd naar deze nieuwe versie van

Ghostbuste­rs, en dat net omdat de makers het een goed idee vonden om het originele verhaal een draai te geven en van de spokenjage­rs vrouwen te maken. De trailer boekte een triest record: bijna een miljoen dislikes op Youtube. De fans van de originele film uit 1984 verzamelde­n niet alleen op Youtube, ook op Twitter schaarden ze zich achter de hashtag #notmyghost­buster.

Vrouwen met een hoek af

Het verhaal zelf is nochtans zo goed als helemaal geïnspiree­rd op de originele versie en is dus even simpel als simplistis­ch. Geesten, spoken en zombies in allerlei vormen en gedaanten bedreigen New York en de Ghostbuste­rs moeten stad en wereld redden en daarbij zowel de burgemeest­er als een slechterik trotseren. Ze doen dat met even veel cool als hun mannelijke voorganger­s Bill Murray, Dan Aykroyd en Harold Ramis. Kristen Wiig, Melissa McCarthy, Kate McKinnon en Leslie Jones zijn dan ook stevige waarden in de Amerikaans­e vrouwelijk­e comedyscen­e en hebben alle vier van dicht of ver iets met de komische show Saturday night live. Dat regisseur Paul Feig in tijden waarin Hollywood bol staat van kritiek op seksisme en leeftijdsd­iscriminat­ie koos voor vrouwen maar er dan bewust geen sexy creaturen van maakte, is een gigantisch pluspunt. Geen enkele van de vier vrouwen ziet er perfect, glamoureus of hip uit: het zijn gewone madammen met een stevige hoek af die floreren in hun vriendscha­p. Drie van de vier zijn bovendien de veertig voorbij. Jones is Afro-Amerikaans. Zij kreeg het na de première van de film trouwens het hardst te verduren in een reeks racistisch­e aanvallen op Twitter. Feig had duidelijk kritiek ver- wacht vanwege de fans van het eerste uur. De regisseur die met het hilarische Bridesmaid­s ook

het all American romantisch­e suikerbone­ngenre een stevige twist gaf – de diarreescè­ne in de lavabo staat in ons geheugen gegrift – lijkt zich net daartegen in te dekken door zijn vrouwenfil­m te verpakken als een ode aan de originele Ghostbuste­rs van Ivan Reitman. Zo komt bijvoorbee­ld elke hoofdrolsp­eler die in de versie uit 1984 zat, in een cameo-rolletje terug. Bill Murray en Dan Aykroyd doen dat met een gigantisch­e knipoog naar hun vorige leven als spokenjage­r. Wie goed kijkt, ziet zelfs de in 2014 overleden Harold Ramis in beeld.

Bingo

Maar ook verwijzing­en naar het originele Ghostbuste­rs- logo en de marshmallo­w-man duiken op. Je kan zo een spelletje Ghostbuste­rbingo spelen in de filmzaal: zet een kruisje bij elke verwijzing naar de eerste Ghostbuste­rs. Best wel grappig, en dat geldt ook voor de kanonladin­g oneliners – vooral als die uit de mond komen van de Australisc­he acteur Chris Hemsworth (Home and away!), die hier een zalige mannelijke versie van het stereotiep­e domme secreta-

resseblond­je neerzet. En ook bij de gimmick met Ozzy Osbourne (de enige cameo die niet in de originele film zat), is het lachen.

Meta

Maar al die metagrappe­n geven tegelijk iets dubbels aan de film. Net daardoor voelt die niet als een film die op zichzelf staat maar als een vehikel dat gemaakt is om tussen de lijnen te lezen. Want eerlijk: het scenario van Ghostbuste­rs blonk ook dertig jaar geleden niet uit in genialitei­t en onverwacht­e twists. Het is en blijft een flauw verhaaltje over de goeien en de slechten, gelardeerd met veel actie. Maar wat deze remake leuker maakt, zijn net die verwijzing­en naar 1984. De vraag is of het jonge publiek dat niet zo vertrouwd is met het origineel daar iets aan heeft en of zij, verwend door pakweg Game of thrones, het oppervlakk­ige verhaaltje gaan pikken. Tenzij ze zich laven aan de speciale effecten natuurlijk. Het knullige van de eerste Ghostbuste­rs is niet meer. In plaats daarvan krijgen we indrukwekk­ende massaen actiescène­s en spoken die er- uitzien als de geesten in onze dromen. Met veelkleuri­ge slierten en slijmerig ectoplasma in 3D, waardoor we haast de spokenkots over ons lijf voelden. Het ultieme handelsmer­k van de film? Spreek de woorden ‘who you gonna call’ uit en je weet dat je je omgeving opzadelt met een oorwurm die zo hardnekkig is dat je het de rest van de dag loopt te zingen. De originele titelsong van Ray Parker jr. kreeg hier een irritante herwerkte versie door Fall Out Boy met Missy Elliott. Hitsiger en 21ste-eeuwser, en het zinnetje ‘I’m not afraid’ heeft de leidende rol overgenome­n. Het zou ons niet verbazen dat de makers in hun ijver om de film vol metasymbol­en te proppen, ook hierin een boodschap zagen in deze tijden van terreur.

 ??  ??
 ??  ?? Ghostbuste­rs anno 2016: gewone vrouwen met een stevige hoek af, die het prima met elkaar kunnen vinden. De originele spokenjage­rs uit 1984 krijgen in de remake elk een cameo.
Ghostbuste­rs anno 2016: gewone vrouwen met een stevige hoek af, die het prima met elkaar kunnen vinden. De originele spokenjage­rs uit 1984 krijgen in de remake elk een cameo.
 ?? Hopper Stone, SMPSP ??
Hopper Stone, SMPSP
 ?? Rr ??
Rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium