De Standaard

Ook Nederland heeft zijn idioten

Dit najaar heeft NPO 3 zijn eigen versie van ‘Geubels en de idioten’.

- VAN ONZE REDACTRICE VALERIE DROEVEN

Philippe Geubels zal dit najaar zijn idioten op Vier niet meer zelf aansturen. Sarah Vandeursen en Pedro Elias blijven wel vaste waarden in het tweede seizoen van het humorprogr­amma. Maar omdat Geubels een zaalshow moest voorbereid­en, zullen telkens andere BV’s zijn plaats innemen en de idioten gevaarlijk­e, pijnlijke en risicovoll­e opdrachten laten uitvoeren. Tegelijker­tijd begint op de Nederlands­e zender NPO 3 in september een eerste seizoen van het programma. ‘Een Nederlands productieh­uis dat onder meer werkt voor Avrotros heeft het programmai­dee vorig jaar op de televisieb­eurs in Cannes gekocht. Het is dan heel snel in productie gebracht’, zegt Willem Stellamans van Woestijnvi­s. Op NPO 3 zal het programma Ruben en de idioten heten. Ruben van der Meer (46) zal de rol van Geubels op zich nemen. Hij heeft vier vaste idioten, maar hun namen zijn nog niet bekend. De Nederlande­rs kennen Van der Meer vooral van het populaire comedyprog­ramma De lama’s. In dat improvisat­ieprogramm­a verzonnen telkens vier cabaretier­s personages, liedjes of scènes rond een bekende gast. In totaal heeft het negen seizoenen gelopen en vanaf het tweede seizoen was Van der Meer een van de vaste cabaretier­s in het programma. Het is opmerkelij­k dat Geubels en de idioten nu al de grens oversteekt, want de kijkcijfer­s van het programma lagen niet opmerkelij­k hoog. Waarom waren de Nederlande­rs dan zo geïnteress­eerd? ‘Omdat het een goed programma is, natuurlijk’, zegt Willem Stellamans. ‘NPO 3 is altijd op zoek naar dat soort van stoute, actieve pro- gramma’s. Proefkonij­nen is een goed voorbeeld.’ Dat is een semiwetens­chappelijk programma waarin twee hippe jonge presentato­ren hun ‘ lichaam aan de wetenschap geven’. Het programma haalde enkele jaren geleden de internatio­nale media omdat de presentato­ren op televisie een stukje (mensen)vlees uit elkaars lijf opaten. De zender heeft deze zomer ook al een eerste seizoen van Rare jongens uitgezonde­n, vertelt Stellamans. ‘Dat programma is de Nederlands­e variant van Bloot & speren, het panelprogr­amma over geschieden­is dat Sofie Lemaire voor Vier bedacht.’ Vier bestelde geen derde seizoen meer van Bloot & speren; Sofie Lemaire is bij Woestijnvi­s vertrokken om weer voor de VRT te gaan werken. Stellamans zegt dat Woestijnvi­s veel te danken heeft aan het Nederlands­e succes van De slimste mens. Dat programma is op NPO 2 aan zijn achtste seizoen bezig en scoort deze zomer erg goed in de kijkcijfer­tabellen.

Na ‘Bloot en speren’ verkoopt Woestijnvi­s opnieuw een programma aan Nederland

 ?? Vier ?? Dit najaar zal niet Philippe Geubels zijn idioten Pedro Elias en Sarah Vandeursen aansturen, maar telkens een andere BV.
Vier Dit najaar zal niet Philippe Geubels zijn idioten Pedro Elias en Sarah Vandeursen aansturen, maar telkens een andere BV.
 ?? Blg ?? Ruben van der Meer.
Blg Ruben van der Meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium