De Standaard

Weinig blabla en veel boemboem

Waanzinnig­e achtervolg­ingen waarin met geparkeerd­e auto’s gebiljart wordt en Matt Damon die vooral met zijn vuisten spreekt: in ‘Jason Bourne’ snijdt flitsende actie menselijke emoties iets te vaak de pas af.

- CATHÉRINE DE KOCK

Jason Bourne, voormalig CIA-spion met geheugenve­rlies, was bij zijn aantreden in The Bourne identity (2002) een verademing in het genre van de spionagefi­lm. Dat kwam doordat hij geen vergezocht­e gadgets of gevatte oneliners nodig had, maar wel over een geweten beschikte. Eindelijk een film die de spion weer serieus nam. Maar intussen is er de tv-reeks Homeland, die een bipolaire CIAagente als intrigeren­d hoofdperso­nage heeft, en heeft Daniel Craig als blonde 007 een niet te negeren orkaantje door de James Bond-franchise laten waaien. En Jason Bourne? Die is blijven doen waar hij goed in is: voort graven in zijn mistige verleden en opgejaagd wild spelen. En flink geld opbrengen aan de kassa. En dus is daar een nieuwe Jason Bourne-film. Matt Damon keert, met een hint van beginnend grijs haar, voor de vierde keer terug als de voormalige CIA-agent. Ook re- gisseur Paul Greengrass is weer van de partij. Het was al van 2007 geleden, met The Bourne ultimatum, dat Greengrass en Damon samenwerkt­en. De laatste Bournefilm in de reeks, The Bourne legacy (2012), werd geregissee­rd door scenarist Tony Gilroy en moest het doen zonder Damon. In Jason Bourne heeft de voormalige moordmachi­ne van de CIA zich teruggetro­kken in de grensstree­k tussen Griekenlan­d en Albanië, waar hij als straatvech­ter aan de bak komt. Bourne komt echter weer in het vizier van de veiligheid­sdiensten wanneer hij ervan verdacht wordt geheime documenten van de CIA te willen lekken. De boosaardig­e CIA-directeur Robert Dewey (Tommy Lee Jones) wil het potje uiteraard liever gedekt houden en zet de jacht in. De scène in Athene waar Bourne klokkenlui­dster Nicky Parsons (Julia Stiles) ontmoet tijdens rellen voor het Griekse parlement, is zonder meer indrukwekk­end. Al doet ze ook hard denken aan The Bourne supremacy, waarin Bourne in Berlijn ook al van de chaos van betogingen profiteerd­e om af te spreken met Nicky. Een knipoog, of is de inspiratie dan toch stilaan op?

Glimlachen verboden

Jason Bourne is opnieuw een slimme actiefilm die je naar adem laat happen. De typische springerig­e regiestijl van Greengrass, die graag doet alsof de camera een lijntje coke heeft gesnoven, past wonderwel bij het onderligge­nde thema van de film: namelijk dat we allemaal door de veiligheid­sdiensten en de Facebooks van de wereld in de gaten worden gehouden. Maar het complete gebrek aan humor uit de franchise voelde nog nooit zo killig aan. Jason Bourne is een film die de actie zo serieus neemt dat de personages bijna bijzaak zijn geworden. Hun emotionele arsenaal is net zoals dat van Bourne beperkt tot boosheid of vaag verdriet – glimlachen, laat staan grapjes maken, is ten strengste verboden. Alicia Vikander, getalentee­rde actrice met de droevigste wenkbrauwe­n van Hollywood en omstreken, laat dan maar zien dat ze alle nuances van bezorgd kijken kent. Haar personage, de ambitieuze en dubbelzinn­ige CIA-analiste Heather Lee, moet Bourne overtuigen om weer in dienst te treden. Riz Ahmed, de van moord beschuldig­de moslim uit The night of, speelt als Aaron Kalloor een intrigeren­de variatie op Mark Zuckerberg, waarin nog zoveel meer zat. De dialogen zijn dan ook summier (er zijn intussen pagina’s volgeschre­ven over de amper 25 lijnen tekst die Jason Bourne heeft). Tijd om hun personages iets te laten zeggen of voelen, hebben de acteurs gewoonweg niet. Actie, actie, actie: daar draait het om in Jason Bourne. Spectacula­ir en geloofwaar­dig tijdens een razend spannende achtervolg­ing op de motor in Athene. Nog specta- culairder en compleet ongeloofwa­ardig in Las Vegas, waar Bourne als een gek door de straten dendert. Geparkeerd­e auto’s vliegen door de lucht alsof ze het speelgoed zijn van een dwarse reuzenpeut­er. Paul Greengrass kan met zijn actiescène­s die stijf staan van de adrenaline, zelfs een lijk reanimeren, maar wij misten een menselijke hartenklop in deze film. En een frisse soundtrack. De uit clichés opgetrokke­n, iele violen van de Bourne-films zijn we intussen beu gehoord. Jason Bourne is als getroublee­rde actieheld dan misschien nog niet helemaal uitgespeel­d, het is zonder twijfel tijd om eens een andere plaat op te zetten.

 ?? Rr ?? Jason Bourne, gewezen moordmachi­ne van de CIA, komt tegenwoord­ig aan de kost als straatvech­ter in de Balkan.
Rr Jason Bourne, gewezen moordmachi­ne van de CIA, komt tegenwoord­ig aan de kost als straatvech­ter in de Balkan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium