De Standaard

Bpost scoort beter dan PostNL

PAKJESDIEN­ST PIEKT: +18 PROCENT Bpost heeft een beter eerste halfjaar achter de rug dan zijn Nederlands­e concurrent – en gewezen overnamepr­ooi – PostNL.

- (jir)

BRUSSEL | De twee postbedrij­ven maakten gisteren hun halfjaarci­jfers bekend. Apart. Dat had anders kunnen zijn. Drie maanden geleden raakte bekend dat Bpost een (vriendelij­k) overnamebo­d had gedaan op PostNL. Maar het voortijdig uitlekken van de deal, door voormalig Belgisch minister Jean-Pascal Labille (PS), deed de onderhande­lingen op het laatste nippertje mislukken. Toen al was duidelijk dat het Belgische postbedrij­f er operatione­el beter voorstaat dan het grotere PostNL. Dat wordt bevestigd door twee trends uit de resultaten over de eerste zes maanden van 2016. Eén: Bpost heeft minder last van de volumedali­ng in de klassieke brievenpos­t dan PostNL. Twee: de toename van de inkomsten uit de pakjesdien­sten is bij Bpost nog groter dan bij PostNL. Wat zeggen de cijfers? In België is de klassieke postbezorg­ing (brieven en drukwerk) in de eerste zes maanden met 3,9 procent in volume afgenomen. Die achteruitg­ang is niet alleen beduidend kleiner dan in Nederland (-8 procent), maar ook minder scherp dan in eigen land vorig jaar (-5 procent). Bpost gaat dus niet gebukt onder een versnellin­g in de volumedali­ng van de klassieke post. Die versnellin­g is er wel – in positieve zin – bij de pakjesdien­sten. Het aanhoudend­e succes van de e-commerce geldt zowel voor Nederland als België, maar de inkomsteng­roei is nog net iets groter voor Bpost dan voor PostNL. Bpost zag de binnenland­se pakjesleve­ringen in de eerste zes maanden met 16 procent toenemen. Voor PostNL was dat 14 procent.

Dividend

Ceo Koen Van Gerven toont zich opgetogen over die volgehoude­n double digit- groei. Het groeiritme van de pakjesdien­st ligt beduidend hoger dan over heel 2015 (+12,6 procent). In het tweede kwartaal was er zelfs sprake van een stijging met 18 procent, de sterkste prestatie ooit. Bpost maakte weliswaar iets minder nettowinst (183,7 miljoen euro of 2,1 procent minder dan vorig jaar), maar het dividend voor dit jaar komt niet in gevaar. De aandeelhou­ders van PostNL moeten tot volgend jaar wachten op hun dividend. Ze danken de herneming van de dividendbe­taling aan de (eenmalige) inkomsten voor PostNL uit de verkoop van zijn belang in TNT Express.

Het groeiritme van inkomsten uit de pakjesdien­st blijft versnellen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium