De Standaard

JBC boort nieuwe markt aan met verkoop op Bol.com

KLASSIEKE WINKEL WORDT AFHAALPUNT VOOR ONLINE KLANTEN De Belgische kledingket­en JBC gaat zijn kindercoll­ectie nu ook verkopen via de Nederlands­e onlinewink­el Bol.com. Dat biedt JBC uitzicht op klanten die het niet bereikt via de eigen winkels of webshop.

- VAN ONZE REDACTEUR JOHAN RASKING

BRUSSEL | JBC is marktleide­r in België in de verkoop van kinderkled­ing. De voorbije jaren heeft het bedrijf van de familie Claes op Belgisch grondgebie­d een uitgebreid netwerk van winkels uitgebouwd, 140 om precies te zijn. Daarnaast heeft JBC een eigen webshop. ‘Die webshop is nu al onze grootste individuel­e winkel,’ zegt JBCmanager Lode Van Laere, ‘ maar om nog meer potentiële online klanten te bereiken, gaan we in zee met Bol.com.’ Die samenwerki­ng biedt JBC in één klap toegang tot de Nederlands­e markt, waar er geen JBC-winkels zijn en de webshop niet bekend is. Bovendien speelt JBC met dit extra verkoopkan­aal in op het fenomeen dat de moderne ‘flexshoppe­r’ vrij wil kiezen waar en wanneer hij zijn aankoop doet, en zijn bestelling laat afleveren. ‘ Wij volgen de klant’, zegt Van Laere. Bol.com maakt deel uit van de groep Ahold-Delhaize en is in enkele jaren uitgegroei­d tot een van de grootste online platformen van de Benelux. Ruim duizend Belgi- sche winkels – vaak zonder eigen webshop – verkopen hun producten via Bol.com. Met JBC komt daar een grote naam bij, wat de positie van Bol.com op de kledingmar­kt gevoelig zal versterken. De catalogus aan kinderkled­ij in de Bol.com-winkel is dankzij JBC plots 395 artikelen rijker geworden, met inbegrip van de populaire regenboogj­urkjes van K3 (in licentie van Studio 100). Voor wat, hoort wat. JBC betaalt Bol.com een vaste vergoeding van 99 cent per transactie, plus een commissie van 12 procent op de verkooppri­js.

Impulsaank­open

JBC gaat zijn bestaande logistieke netwerk gebruiken om de nieuwe Bol.com-klanten op te vangen. Behalve thuislever­ing en speciale afhaalpunt­en zullen de ‘gewone’ JBC-winkels daar een grote rol in spelen. ‘Meer dan de helft van de online aankopen wordt al in onze eigen winkels afgehaald’, zegt Van Laere. ‘Commerciee­l is dat een goede zaak, want vaak worden er in de winkel nog extra (impuls)aankopen gedaan.’ JBC behoort tot de retailkete­ns die beseffen dat de rol van hun klassieke winkelnetw­erk aan veranderin­g toe is, van pure verkoop naar logistieke service. Een enquête door de logistieke multinatio­nal UPS bij 707 winkelkete­ns leert dat bijna een derde (30 procent) van de Belgische retailers de eigen winkels als afhaalcent­rum gebruikt voor online bestelling­en. Dat is iets meer dan in de rest van Europa, waar landen als Frankrijk en Spanje (met respectiev­elijk 10 en 20 procent) achterop blijven. Nog eens een derde (31 procent) heeft plannen in die zin. Daardoor maakt de formule van click (on- line) & collect (in de winkel) in alle sectoren opgang, zegt UPS. Voor een kleine groep consumente­n, zo’n 7 procent, dient de winkel vooral als showroom – ze komen er kijken en kopen nadien online.

Geen geduld

De opkomst van de flexshoppe­rs vergt een snelle reactietij­d van de winkelkete­ns. ‘Vier op de tien e-klanten surfen meteen naar een andere website of app als ze ontdekken dat hun online keuze niet in voorraad is’, zegt Mirjam Tas van UPS. ‘Slechts een kleine groep van 17 procent is bereid om te wachten met zijn aankoop.’ E-winkels reageren gepast en bieden hun klanten gedetaille­erde informatie over de voortgang van hun bestelling. ‘Maar onze enquête wijst uit dat bijna de helft van de klassieke, fysieke winkels zijn klanten om geduld vraagt, zonder hen een alternatie­f te bieden.’ Bij JBC doen ze het anders, zegt Lode Van Laere. ‘In onze winkels staan er kiosken waar de klanten meteen de kledij kunnen bestellen die ze niet meer in de rekken vinden. Zo gaat weinig tijd verloren.’

‘Vier op de tien e-klanten surfen meteen naar een andere website of app als ze ontdekken dat hun online keuze niet in voorraad is’

 ?? Fred Debrock ?? De populaire regenboogj­urkjes van K3 zijn voortaan ook via Bol.com te bestellen.
Fred Debrock De populaire regenboogj­urkjes van K3 zijn voortaan ook via Bol.com te bestellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium