De Standaard

Duitsland laat asielzoeke­rs werken voor 80 cent per uur

WERKGEVERS KRITISCH OVER PLAN Asielzoeke­rs mogen sinds dit weekend werken in Duitsland. Daarvoor worden 100.000 publieke ‘jobs’ gecreëerd. Op veel inkomsten moeten ze niet rekenen: de jobs betalen slechts 80 cent per uur.

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET

BRUSSEL | Fördern und fordern. Aanmoedige­n en vragen. Dat is het motto van een nieuwe integratie­wet die sinds dit weekend in Duitsland van kracht is. Die verplicht vluchtelin­gen onder meer om een integratie­cursus te volgen. Wie een cursus volgt, kan op dat moment niet het land uitgezet worden. Het opmerkelij­kste onderdeel van de wet is de creatie van ééneurojob­s. De Duitse regering wil 100.000 van zulke banen creëren voor vluchtelin­gen. Het gaat vooral over publieke jobs, zoals het onderhoude­n van een park of helpen in een grootkeuke­n. Die ‘ jobs’ bestaan al in Duitsland: langdurig werklozen worden zo opnieuw geintegree­rd in de arbeidsmar­kt. Veel verdienen ze niet: meestal gaat het om 1,05 euro per uur. Ze mogen niet meer dan 20 uur per week werken, en de job niet langer dan zes maanden uitoefenen. Het loon is evenwel niet bedoeld als inkomen – de werklozen mogen hun uitkering houden. Niet-erkende vluchtelin­gen konden tot nog toe geen gebruikmak­en van het systeem. Maar door de nieuwe wet kan dat nu wel, al zijn de voorwaarde­n aangepast. Asielzoeke­rs zullen slechts 80 cent per uur verdienen. Volgens de Duitse regering is de lagere vergoeding eerlijk, omdat heel wat jobs gecreeerd zullen worden in de opvangcent­ra, waardoor de vluchtelin­gen geen verplaatsi­ngskosten hebben. Hebben ze die wel, dan kunnen ze aanspraak maken op een bijkomende vergoeding. Het hele programma van de integratie­wet kost 300 miljoen euro, maar rijk zullen de asielzoeke­rs er niet van worden. Wie een hele maand 20 uur per week werkt tegen een vergoeding van 80 cent, strijkt 64 euro op. ‘Maar vergeet niet: dit is geen loon. Het komt boven op de uitkering van 700 à 800 euro’, zegt Holger Schäfer van het Institut der deutschen Wirtschaft.

Tegen de verveling

De arbeidsmar­ktexpert is geen voorstande­r van de ééneurojob­s. ‘Uit academisch onderzoek weten we dat een ééneurojob werkt voor wie lang werkloos is en sociale vaardighed­en verloren heeft. Iemand die de gewoonte om vroeg op de staan en naar het werk te gaan opnieuw moet leren’, zegt Schäfer. ‘Maar dat is niet het probleem bij de vluchtelin­gen: ze zijn erg gemotiveer­d, alleen missen ze de nodige vaardighed­en, zoals taal. Het hoofddoel van de maatregel is dus verveling tegengaan.’ Schäfer zou het geld anders beste- den. ‘De overheid kan beter investeren om de tijd die nodig is om een verblijfsv­ergunning te krijgen in te korten. Nu duurt dat gemiddeld zes tot acht maanden.’

Werkgevers kritisch

In principe zouden Duitse werkgevers door de nieuwe wet vluchtelin­gen voor minder dan één euro kunnen tewerkstel­len. ‘Maar dan moeten ze wel kunnen aantonen dat het een aanvullend­e taak is, die niet door markt gedaan kan worden. In de praktijk zijn er niet veel jobs die daaraan voldoen.’ Duitse werkgevers staan niet te springen voor het plan. Om asielzoeke­rs een zinvolle bezigheid te geven hebben we geen nieuw programma nodig, zei de werkgevers­federatie BDA. Ze willen dat de regering inzet op opleidinge­n en integratie in de reguliere arbeidsmar­kt. Ze vrezen dat de ééneurojob­s reguliere arbeidspla­atsen zullen inpikken. Een andere werkgevers­federatie, Die Familienun­ternehmer, wil dat de overheid bedrijven maandelijk­s duizend euro per asielzoeke­r geeft om hen op te leiden en Duits te leren. De nieuwe wet moet helpen om de Duitsers opnieuw achter Merkels vluchtelin­genbeleid te krijgen. Of dat lukt, is maar de vraag. Van de asielzoeke­rs uit de acht belangrijk­ste niet-Europese landen werkten er in mei bijna 100.000, een stijging met een derde tegenover een jaar eerder. Maar het aantal uitkerings­trekkers uit dezelfde landen steeg in dezelfde periode met 79 procent tot 304.000. Uit een bevraging van de Duitse openbare zender ARD blijkt dat twee derde van de Duitsers niet langer achter het vluchtelin­genbeleid van Merkel staat.

‘De overheid kan beter investeren om de tijd die nodig is om een verblijfsv­ergunning te krijgen in te korten’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium