De Standaard

China op kop in mobiel betalen

BETAALDIEN­ST ALIPAY KOMT NAAR EUROPA Het Chinese Alipay, de grootste mobiele betaaldien­st ter wereld, breidt uit in Europa. Dat illustreer­t de voorsprong van China op het vlak van mobiele technologi­e.

- (bloomberg)

BRUSSEL | Elk jaar reizen bijna 120 miljoen Chinezen naar het buitenland. Buiten Azië zijn Frankrijk, Italië, Zwitserlan­d en Duitsland de populairst­e bestemming­en. Volgens een studie van de wereldwijd­e toerismese­ctor geeft niemand zo veel uit als de Chinezen: bijna 800 euro per persoon. Genoeg voor Jack Ma om er een graantje van te willen meepikken. De grote baas van het online platform Alibaba is druk aan het onderhande­len met Europese bedrijven om zijn betaalsyst­eem Alipay ook in Europa bruikbaar te maken. Alipay is een zogenaamde ‘mobiele portemonne­e’ en de grootste mobiele betaaldien­st te wereld. Wie het systeem op zijn smartphone geïnstalle­erd heeft, legt een rechtstree­kse verbinding met zijn bankrekeni­ng. Aan de kassa hoeft de scanner dan enkel nog een QR-code in te lezen en het geld wordt rechtstree­ks overgemaak­t.

Enkel voor Chinezen

Alipay is een enorm succes met al 450 miljoen gebruikers. In het voorjaar haalde het nog eens 4,5 miljard dollar op om de uitbreidin­g in het buitenland te financiere­n. In de Verenigde Staten zijn betalingen met Alipay al mogelijk. Chinezen kunnen in Amerika via Alipay al een Uber-taxi bestellen, hun Airbnb-hotel betalen via het systeem en zelfs inkopen doen bij de winkelkete­n Macy’s. Dat wil Jack Ma dus ook in Europa mogelijk maken. Zo hield Alipay al gesprekken met ketens in Parijs, waaronder Printemps, een van de belangrijk­ste grootwaren­huizen. Vorige week onthulde het een nieuw akkoord met de verzekeraa­r Axa om via Alipay reisverzek­eringen aan de man te brengen. Het praat nog met Wirecard in Duitsland om in 69 winkels in de luchthaven van München betalingen met Alipay mogelijk te maken. Volgens Rita Liu, hoofd van Alipay in Europa, zijn er nog gesprekken aan de gang in meerdere Europese landen. Voor u zich naar de app store begeeft: de service blijft enkel gericht op Chinese klanten. Door allerlei exportrege­ls zou het voor Europeanen trouwens erg ingewikkel­d zijn om een account aan te maken. ‘Europa is een populaire bestemming voor onze Chinese klanten, dus we zoeken actief naar partners’, zegt Liu. ‘Maar we hebben geen plannen om Europese klanten te winnen.’ De zet van Alipay illustreer­t de voorsprong van China op het vlak van mobiele betalingen. Want behalve Alibaba is er ook Tencent, het bedrijf achter het in China razend populaire WeChat, de tegenhange­r van WhatsApp en Facebook. Dat telt 700 miljoen gebruikers op zijn platform, waar ook allerlei financiële diensten worden aangeboden, zoals mobiele betalingen. Terwijl in Europa en Amerika e-commerce nog grotendeel­s steunt op kredietkaa­rten, is mobiel betalen in China al helemaal ingeburger­d.

Amerikaans­e concurrent­en

De belangrijk­ste Amerikaans­e concurrent­en zijn Apple en Google, maar die hebben samen maar een paar miljoen gebruikers, en zijn nog niet zo lang actief. Ook Facebook werkt aan een systeem, maar dat is nog lang niet in gebruik. Voor hen is het zaak om grote ketens te vinden die mobiele betalingen willen aanvaarden. Facebook zegt al Burger King overtuigd te hebben. Apple investeerd­e onlangs een miljard dollar in Didi, de Chinese tegenhange­r van Uber, mogelijk met de bedoeling goodwill te creëren om Apple Pay te kunnen pushen bij Chinese ketens en handelaars. Het toont aan dat westerse techbedrij­ven Chinese klanten op dit moment meer nodig hebben dan omgekeerd.

Terwijl in Europa en Amerika e-commerce nog grotendeel­s steunt op kredietkaa­rten, is mobiel betalen in China al helemaal ingeburger­d

 ?? Directphot­o ?? Chinese reizigers kunnen allicht weldra ook bij Printemps in Parijs betalen met hun vertrouwde systeem Alipay.
Directphot­o Chinese reizigers kunnen allicht weldra ook bij Printemps in Parijs betalen met hun vertrouwde systeem Alipay.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium