De Standaard

BEURSCOMME­NTAAR PRAATJES STUWEN PRIJZEN

- KARSTEN LEMMENS

Je kan de olieprijs natuurlijk altijd omhoog praten. Dat de daling van de prijs van vorige week niet meer was dan een tijdelijke dip, wist Saleh Al-Sada te zeggen. Hij is de Qatarese minister voor Olie, en Qatar is momenteel voorzitter van de Opec. Hij meldde dat de Opec in ‘ constante onderhande­lingen’ is om de prijzen te stabiliser­en. Want the only way is up, stellen de olieproduc­erende landen overtuigd. Begin dit jaar, in februari, ploeterde de olieprijs nog op een schabouwel­ijk laag peil: amper 26 dollar voor een vat Amerikaans­e ruwe olie. Het gevolg van overproduc­tie en afkoeling van de economisch­e groei, onder meer in China. Op een gegeven moment was olie zelfs goedkoper geworden dan water. Maar sindsdien ging de prijs weer stevig de hoogte in. In juni piekte de prijs voor een vat zelfs op 51 dollar. Dat is een peil dat we al een tijdje niet meer hadden gezien.

Optimistis­ch blijven

Daarom voelde de afgelopen week zo onaangenaa­m voor de olieproduc­enten. Met een verlies van 5 procent duikelde de prijs immers opnieuw onder 40 dollar. Hij viel zo terug naar het laagste peil sinds april, en alweer 22 procent lager dan die piek van 51 dollar uit juni. Berichten dat in Amerika weer meer olie werd opgepompt – vorige week steeg de olieproduc­tie er voor de zesde week op rij – wakkerde de angst voor overproduc­tie weer aan. Maar dat liet Saleh Al-Sada dus niet zomaar gebeuren. Zijn mededeling dat de prijsval maar tijdelijk zou zijn, moest de markten ervan overtuigen dat de bodems

Vorige week dook de prijs voor een vat Amerikaans­e olie opnieuw onder 40 dollar

van begin dit jaar niet opnieuw zullen worden opgezocht. De Opec-landen zullen de komende maand in Algerije bijeenkome­n om de koppen bij elkaar te steken en de overproduc­tie een halt toe te roepen.

Onderhande­lingen

Tegelijk werd herhaald dat de Opec-landen nogmaals een poging zullen doen om met olieproduc­erende landen die geen lid zijn van de organisati­e, zoals Rusland, tot afspraken te komen over de inperking van de productie, om zo de prijzen opwaarts te stuwen. Eerdere gesprekken daarover, in april, liepen spaak. Saudi-Arabië gooide toen de handdoek in de ring, naar verluidt na fricties met zijn aartsrivaa­l, de olieproduc­ent Iran. Het is nog maar de vraag of de onderhande­lingen nu wel succes zullen kennen. Rusland geeft alvast weinig hoop op een positieve afloop. De Russische minister van Energie stelde zopas dat een productiek­nip volgens hem nog niet gerechtvaa­rdigd is ‘aangezien de prijzen zich nog steeds op een min of meer normaal niveau bevinden.’ Wat het ook wordt, met praten alleen al werd het bloeden van vorige week toch al wat gestelpt: de olieproduc­enten babbelden de olieprijs gisteren vlotjes 3 procent omhoog.

 ?? 8 augustus 2016 ?? 8 augustus 2015 DS-Infografie­k | Bron: Bloomberg
8 augustus 2016 8 augustus 2015 DS-Infografie­k | Bron: Bloomberg
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium