De Standaard

Brons dat smaakt als goud

Alweer een medaille voor België in Rio. Judoka Dirk Van Tichelt knokte zich op de meest onverwacht­e en indrukwekk­ende manier naar brons. Uniek voor Van Tichelt, prachtig voor België: goud en brons na drie dagen Olympische Spelen.

- JAN-PIETER DE VLIEGER

| Dirk Van Tichelt geloofde vooraf in zijn kansen in Rio, maar daarin stond hij min of meer alleen. Belgisch succes in het judo zou zeker uit de Waalse vleugel komen, zo was de consensus vooraf. Charline Van Snick of Toma Nikiforov, maar niet Dirk Van Tichelt. Maar hij deed het dus toch, na een hele dag intensief vechten in de categorie -73kg. Dirk Van Tichelt noemt zichzelf een veelzijdig judoka en dat bleek ook. Hij wierp gisteren zijn tegenstand­ers, maar deed het in de kleine finale tegen Miklos Ungvari met een armklem. Die klopte meteen af – wat ons ook een goed idee leek – waarna Van Tichelt meteen door het zwerk in de armen van zijn coach vloog. Brons, na twee Spelen zonder eremetaal, sowieso het hoogtepunt van zijn carrière. Van Tichelt was het tornooi in Rio voortvaren­d doorgekome­n. Het is een stad die hem ligt, zo had hij vooraf gezegd. Hij had er al een GP gewonnen, brons gepakt op het WK. Hij houdt van de relaxte sfeer, van de wandelinge­n op het strand die de gedachten wegleiden van de kampen. Misschien gaf dat hem wel het extra zetje in zijn 1/8ste finale. Daar- in versloeg hij in de derde ronde zowaar de nummer één van de wereld Changrim An. Een tegenstand­er die hij nooit eerder had kunnen kloppen. In de kwartfinal­es had hij ook al stalen zenuwen getoond in de kamp tegen Rus Denis Iartcev, toen hij een late waza-ari tegenkreeg.

Japanner te sterk

Na die kamp had Van Tichelt al aangegeven dat zijn Spelen sowieso geslaagd waren, maar dat was natuurlijk niet gemeend. Alleen de halve finale tegen de Japanner Shohei Ono scheidde hem nog van een zekere zilveren medaille. Ono was sowieso een tegenstand­er die hij liever had willen vermijden. ‘Als je op één iemand je geld moet zetten, zou ik Ono suggeren’, zei Van Tichelt vooraf. Hij wist dus waarvoor hij stond in zijn halve finale. Van Tichelt sloeg zichzelf twee keer met de vlakke hand in het gelaat om meteen de focus te vinden. Hij wilde graag agressief vechten tegen Ono, maar moest de kamp meteen ondergaan. Hij wrong zich in de vreemdste bochten om meteen de ippon te vermijden. De sfeer in de Carioca 2 Arena was heet: op de perstribun­e hoorde je Japanse verslaggev­ers ratelen, in de stijl van het machinegew­eer. Ook de tribunes stonden in brand. Van Tichelt en Ono kwamen op de mat na de overwinnin­g van de Braziliaan­se Rafaela Silva op Carina Caprioriu. Feest in Rio. Ondertusse­n bleef Van Tichelt heel letterlijk tegenspart­elen. Baten deed het echter niet: eerst yuko, dan waza-ari en uiteindeli­jk ippon. Goud en zilver waren weg,

Voor Belgen zijn de Spelen zo op de best mogelijke manier begonnen. Het lijkt echt te bestaan, het aanzuigeff­ect van het vroege goud

de focus moest naar de herkansing om het brons. Wellicht dacht Van Tichelt terug aan de voorbije Masters in Guadalajar­a, waar hij zo hard kampte tegen Orujov dat er geen energie meer over was in de herkansing­en. Gisteren vond hij ergens diep in de tank dus wel nog de energie om de focus te verleggen. Straf, want tussen de verloren halve finale en de herkansing lag niet eens een uur.

Hoogtepunt

Sowieso is Rio het hoogtepunt voor Van Tichelt, maar niet het einde van de rit. ‘Daarvoor doe ik het nog veel te graag’, zegt hij. ‘Afzien, vechten, knokken, dat zit in mijn natuur.’ Het parcours dat hij aflegde op de Spelen van Rio mag daarvoor zeker als bewijs gelden. Voor Belgen zijn de Spelen zo op de best mogelijke manier begonnen. Het lijkt echt te bestaan, het aanzuigeff­ect van het vroege goud. Met Van Acker, Achab en Nikiforov in de wachtkamer laat dat het allerbeste verhopen voor alles wat de komende weken volgt.

 ?? Toshifumi Kitamura/afp ?? Dirk Van Tichelt schreeuwt het uit na zijn zege. Hij versloeg in de strijd om brons de Hongaar Miklos Ungvari met ippon.
Toshifumi Kitamura/afp Dirk Van Tichelt schreeuwt het uit na zijn zege. Hij versloeg in de strijd om brons de Hongaar Miklos Ungvari met ippon.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium