De Standaard

Van Aalst naar Porto in vier jaar tijd

Rugnummer negen, een astronomis­ch hoge opstapclau­sule en een contract tot 2020: Laurent Depoitre torst met zijn brede schouders voortaan de aanval van grootmacht FC Porto.

- KOEN VAN UYTVANGE

BRUSSEL | Minder dan 24 uur nadat de Gentse fans zijn naam hadden gescandeer­d bij wijze van afscheid, poseerde Depoitre onder een stralende zon met zijn nieuwe shirt in het Estadio do Dragão van FC Porto. De 27-jarige aanvaller tekende voor vier jaar. De clausule om hem bij FC Porto weg te kopen bedraagt liefst 40 miljoen euro. In Portugal is dat geen uitzonderl­ijke som, maar het is toch niet slecht voor een aanvaller die tot drie jaar geleden nog in een lagere afdeling speelde. En voor wie geen enkele club – noch Péruwelz, Eendracht Aalst, KV Oostende of zelfs AA Gent – ooit eerder een transferso­m betaalde. Dit keer vangen de Buffalo’s een slordige zes miljoen euro, niet slecht voor een 27-jarige die nog maar een contract voor een jaar had.

Nee tegen Norwich

Daarmee is Depoitre net niet de duurste Buffalo ooit, dat blijft Matz Sels. Depoitre had het wel kunnen worden. Norwich City, vorig seizoen gedegradee­rd uit de Premier League, bood AA Gent meer dan Porto. Depoitre, met zijn indrukwekk­end postuur geknipt voor het Britse voetbal, moest de knoop zelf doorhakken. Maar hij koos zondagnach­t uiteindeli­jk voor een transfer naar het zuiden. ‘Bij deze historisch­e club spelen, wordt een geweldige uitdaging voor mij’, zegt Depoitre. Zo heeft Porto weer een Hulk, de Braziliaan­se bodybuilde­r die er tot vier jaar geleden speelde.

Daar komt Vermaelen

Veel tijd om na te denken over het aanbod kreeg Depoitre niet. De Portugezen wilden snel een nieuwe spits en dat heeft alles te maken met de play-offs voor de groepsfase van de Champions League volgende week. Gisteravon­d moesten de clubs hun lijsten indienen voor die laatste voorronde. FC Porto heeft het niet getroffen met de loting: het AS Roma van Nainggolan en Vermaelen is de opponent. En laat deelname aan de Champions League voor de Portugezen bijzonder belangrijk zijn om de financiën in orde te houden. Porto vreest dat de Financial Fair Play-regels van de Uefa straks problemati­sch worden als het de inkomsten uit de Champions League misloopt. Dat Depoitre vorig seizoen imponeerde op het kampioenen­bal, was zeker een koopargume­nt. Vraag maar aan trainer Nuno Espirito Santo, die vorig seizoen als coach van Valencia de spits tegenkwam tijdens de indrukwekk­ende campagne van de Buffalo’s. Depoitre krijgt rugnummer negen en mag zeker rekenen op speelkanse­n. Centrumspi­tsen heeft Porto immers niet op overschot. Er is de Spanjaard Adrian Lopez, toch vooral invaller. En de Kameroener Vincent Aboubakar, vorig seizoen topschutte­r met dertien goals, wordt naar verwachtin­g nog verkocht. Idem voor linksbuite­n Yacine Brahimi en verdediger Bruno Martins Indi overigens. Porto kan de centen gebruiken. En de prijzen. De voorbije drie seizoenen pakte het geen zilverwerk meer, op de onbeduiden­de Supercup na. Tweemaal derde, een keer vicekampio­en en een verloren bekerfinal­e: de jaren dat de Primeira Liga werd gedomineer­d door de blauw-witten, zijn voorbij.

Centrumspi­tsen heeft Porto niet op overschot, Depoitre mag dus zeker rekenen op speelkanse­n

 ?? Nico Vereecken/pn ?? Veel tijd om na te denken over het aanbod had de breedgesch­ouderde spits niet.
Nico Vereecken/pn Veel tijd om na te denken over het aanbod had de breedgesch­ouderde spits niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium