De Standaard

‘Universite­it kan het met minder subsidies doen’

‘Universite­iten moeten zo maximaal mogelijk samenwerke­n met bedrijven.’ Dat zegt Alain Verschoren, afscheidne­mend rector van de Universite­it Antwerpen, naar aanleiding van een rondvraag over private financieri­ng van universite­iten.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN VAN LENT

BRUSSEL | Vlaamse universite­iten moeten creatieve manieren bedenken om de bouw en het onderhoud van hun gebouwen te kunnen garanderen. De financieri­ng van de overheid op dat vlak blijkt niet te volstaan. Volgens de laatste cijfers uit 2013 is er 123 miljoen euro nodig, maar de Vlaamse overheid kwam in 2014 maar met 28,6 miljoen euro over de brug, schrijft De Tijd. En net op zo’n precair moment komt Alain Verschoren, nog tot oktober rector van de Universite­it Antwerpen, met een opmerkelij­k voorstel. ‘Universite­iten kunnen het met minder subsidies doen. Laat hen daarom meer samenwerke­n met bedrijven en verminder de subsidie’, zegt hij. Hij gaf tijdens zijn periode als rector het goede voorbeeld. ‘Acht jaar geleden, bij mijn aantreden, droeg de universite­it een enorme schuld mee’, zegt hij. ‘ Maar in een paar jaar tijd hebben we een enorm investerin­gsplan op poten gezet en vijf tot zes gebouwen kunnen bijbouwen. We hebben dat vooral te danken aan onze goede contacten met de industrie. Die waren er vroeger veel minder. In tussentijd is er een ingenieurs­opleiding bijgekomen, wat meteen leidt tot betere contacten in de bedrijfswe­reld.’

Fundamente­el onderzoek

Verschoren ziet wel heil in meer financieri­ng vanuit de privé. ‘Universite­iten moeten zelf in alle onafhankel­ijkheid kunnen opereren, maar tegelijk moeten ze resultaten boeken die maatschapp­elijk relevant zijn’, zegt hij. ‘Een universite­it moet altijd verder denken dan wat er politiek en maatschapp­elijk leeft. Zoiets kan enkel in nauwe samenwerki­ng met bedrijven die doorgaans innovatiev­er denken dan een overheid.’ Verschoren is er niet van over- tuigd dat basisonder­zoek zo in het gedrang komt. ‘Bedrijven hebben er ook baat bij dat die basis er blijft, zodat verder onderzoek mogelijk is. Kijk naar Amerika. Daar worden universite­iten voor een groot deel gefinancie­rd vanuit het bedrijfsle­ven, maar dat maakt hun relevantie er niet minder op. Zij verrichten ook nog fundamente­el onderzoek waar niet meteen een return op zit en blijven een goede reputatie behouden.’ Rik Torfs, rector van de KU Leuven, is het niet helemaal eens met het voorstel. ‘Ik ga ermee akkoord dat universite­iten niet uitsluiten­d moeten mikken op de Vlaamse overheid, maar ook contracten moeten aangaan met bedrijven en andere overheden. We moeten er wel over waken dat de democrati- sering van ons onderwijs niet in het gedrang komt.’ Paul De Knop van de VUB zit op dezelfde golflengte. Bovendien wijst hij erop dat de hoogte van de werkingsto­elage nu al erg op prestaties gericht is. ‘Dat leidt toch ook tot een zekere concurrent­ie tussen de universite­iten, maar er blijft wel een garantie dat iedereen kan studeren. Hoger onderwijs mag niet alleen iets voor de extreem slimme of gegoede studenten worden’, vindt hij.

Obligaties uitschrijv­en

Om extra geld in het laatje te brengen startte de Vrije Universite­it Brussel (VUB) eind vorig jaar met het uitschrijv­en van obligaties en haalde daarmee 61 miljoen euro op. Ook de Universite­it Gent plant een uitgifte van obligaties over 20 jaar om zo belangrijk­e uitgaven aan hun infrastruc­tuur te kunnen bekostigen. En de Universite­it Hasselt wil geld ophalen bij de banken, maar dan via een lening. ‘Onze schuldgraa­d bedraagt maar 6 procent, wat betekent dat we maar een relatief klein bedrag van 27 miljoen euro moeten lenen’, zegt beheerder Marie-Paule Jacobs.

‘Het blijkt nog altijd erg moeilijk voor topsporter­s om zich te outen. Het lijstje van hen die het wel deden, groeit aan, maar eigenlijk zou dat vandaag niet meer moeten bestaan’ Waarnemend Antwerps burgemeest­er LUDO VAN CAMPENHOUT (N-VA) pleit voor meer openheid in de sportwerel­d tijdens een bezoek van Mister Gay Europe aan het stadhuis. ‘Een universite­it moet verder denken dan wat er leeft. Zoiets kan alleen samen met bedrijven’

 ?? © rr ?? De universite­it van Brussel haalde 61 miljoen op en bouwt daarmee het XY-complex in Etterbeek. Dat bevat onder meer 650 studentenk­amers.
© rr De universite­it van Brussel haalde 61 miljoen op en bouwt daarmee het XY-complex in Etterbeek. Dat bevat onder meer 650 studentenk­amers.
 ??  ??
 ?? © rr ?? Alain Verschoren.
© rr Alain Verschoren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium