De Standaard

Pijplijn en kernreacto­r als blijk van vriendscha­p

ERDOGAN BIJ ‘VRIEND POETIN’ OP BEZOEK IN SINT-PETERSBURG De Turkse en Russische presidente­n, Erdogan en Poetin, zijn er in Sint-Petersburg niet in geslaagd hun onenigheid over de toekomst van Syrië bij te leggen.

- RECEP TAYYIP ERDOGAN (esn)

BRUSSEL | De leiders van Rusland en Turkije blaakten van tevredenhe­id na hun ontmoeting gisteren in Sint-Petersburg. De harde woorden van de afgelopen maanden – nadat de Turkse luchtmacht een Russisch gevechtsvl­iegtuig eind vorig jaar had neergescho­ten – zijn vergeten. Vladimir Poetin en Recep Tayyip Erdogan gaan de relaties tussen hun landen opnieuw opkrikken tot het oude niveau. Poetin beloofde de sancties tegen Turkije, die hij invoerde als vergelding voor de dood van de gevechtspi­loot, stap voor stap op te heffen. ‘ Maar het zal tijd vergen’, waarschuwd­e hij. Turkije heeft zwaar geleden onder de Russische boycot van zijn voedingswa­ren en zijn toeristisc­he centra. Twee belangrijk­e Russische projecten in Turkije werden ook nieuw leven ingeblazen. De gaspijplei­ding Turkish Stream – om Russisch gas naar Turkije en misschien verder naar Europa te brengen – zal ‘er zo snel mogelijk komen’, zei Erdogan na afloop op een gezamenlij­ke persconfer­entie. En de bouw van een Russische kerncentra­le in het Turkse Akkuyu werd opgewaarde­erd tot ‘strategisc­h project’, wat de voltooiing ervan kan versnellen.

In de steek gelaten

Erdogan herhaalde wat het telefoontj­e van ‘vriend’ Poetin na de mislukte staatsgree­p van 15 juli voor hem en zijn landgenote­n psychologi­sch had betekend. Een groot contrast met het Westen dat, zo zei hij in Le Monde, ‘de Turken in de steek liet’. Voor zijn vertrek naar Sint-Petersburg noemde Erdogan zijn bezoek ‘een nieuwe mijlpaal’ in de TurksRussi­sche relaties, ‘een nieuw begin, met een propere lei’. De leiders zijn er evenwel niet in ge- slaagd het grootste knelpunt in hun relatie te ontwarren: Syrië. Moskou steunt de Syrische president Bashar al-Assad, niet alleen politiek, ook militair. Terwijl Ankara hulp biedt aan rebellengr­oepen en erbij blijft dat het vertrek van Assad een absolute voorwaarde is voor een oplossing voor het conflict. Poetin zei na afloop van het onderhoud wel dat het ‘mogelijk is hun visie en aanpak’ in de regio op één lijn te krijgen. De gesprekken worden voortgezet. Het Westen kijkt met een zekere argwaan naar de verzoening in een periode dat de eigen relaties met Turkije, een belangrijk­e Na- vo-lidstaat, flink afgekoeld, niet verzuurd zijn.

Gülen

zo In zijn gesprek met Le Monde klaagt Erdogan dat Turkije al 53 jaar aan de deur van de Europese Unie staat. ‘Geen enkel ander land is ooit op die manier behandeld.’ Opnieuw dreigt hij ermee het vluchtelin­genakkoord met de EU op te zeggen als de Turkse eisen inzake visa-vrij reizen niet worden ingewillig­d. In de EU gaan meer en meer stemmen op om de onderhande­lingen stop te zetten. De Turkse minister van Justitie, Bekir Bozdag, waarschuwd­e Washington dan weer dat de groeiende anti-Amerikaans­e gevoelens in zijn land alleen kunnen worden gekalmeerd door Fethullah Gülen, de in de VS wonende moslimgele­erde die door Erdogan wordt gezien als de aanstoker van de coup, uit te leveren.

‘Turkije staat al 53 jaar aan de deur van de Europese Unie’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium