De Standaard

Corbyn zit stevig op zijn stoel

Labour-voorzitter Jeremy Corbyn heeft twee belangrijk­e overwinnin­gen geboekt in de strijd om het partijleid­erschap.

- (kdr)

BRUSSEL | Het ziet ernaar uit dat Jeremy Corbyn de aanval op zijn voorzitter­schap zal kunnen afslaan volgende maand. Corbyns positie was in het gedrang gekomen na het referendum over de Brexit. De Labour-leider zat in het Remain-kamp, maar voerde niet echt overtuigen­d campagne tegen de Brexit. Toen de Britten op 23 juni beslisten uit de EU te stappen, werd die halfslacht­ige houding hem zwaar aangewreve­n door het partijesta­blishment, dat hem sowieso al niet echt lustte. Steeds meer Labour-parlements­leden vonden dat Corbyn moest opstappen als voorzitter. Een motie van wantrouwen tegen hem haalde het moeiteloos: slechts 40 MP’s steunden hun voorzitter nog, 172 zegden het vertrouwen op.

25 pond om te stemmen

Corbyn wil zich daar niet bij neerleggen en is opnieuw kandidaat voor het voorzitter­schap. Maar er werden enkele nieuwe regels ingevoerd voor de verkiezing in september. Wie na 12 januari lid werd van de partij zou 25 pond moeten betalen om te mogen stemmen over het partijleid­erschap. Vorig jaar was dat maar 3 pond. Op die manier hoopten Corbyns tegenstand­ers zijn aanhangers – vaak studenten en arbeiders – te ontmoedige­n om massaal lid te worden en mee te stemmen. Maar het Britse Hooggerech­tshof heeft begin deze week geoordeeld dat die regel onwettelij­k is. De ‘nieuwe leden’ – bijna 150.000 – mogen wel meestemmen bij de verkiezing in september. De 25 pond die ze al betaalden, krijgen ze terug. Er wordt van uitgegaan dat de meerderhei­d van die nieuwe leden aanhangers van Corbyn zijn. Het partijbure­au ging inmiddels in beroep tegen de uitspraak van het Hooggerech­tshof – wat een nieuwe golf van verontwaar­diging opwekte bij de Labour-aanhangers. Al verwachten weinigen dat het vonnis van het Hooggerech­tshof ongedaan gemaakt wordt.

Corbyn heeft ook zijn greep op het partijbure­au versterkt

Corbyn hoeft trouwens niet te vrezen dat het partijbure­au hem nog veel stokken in de wielen zal steken, want ook daar heeft hij zijn greep versterkt. Bij een interne verkiezing voor dat ‘National Executive Committee’ gingen de zes vacante stoeltjes naar mensen die hem steunen. Daarmee krijgt hij het, na het partijcong­res eind september, ook daar voor het zeggen. De uitslag van de verkiezing wordt verwacht op 24 september, één dag voor het partijcong­res. Corbyn heeft nog één uitdager voor het voorzitter­schap, parlements­lid Owen Smith. Die was tot juni minister voor Werk en Pensioenen in Corbyns schaduwkab­inet.

 ?? Ap ?? Jeremy Corbyn kijkt zijn toekomst als Labour-leider zelfverzek­erd tegemoet.
Ap Jeremy Corbyn kijkt zijn toekomst als Labour-leider zelfverzek­erd tegemoet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium