De Standaard

Piek van tijdskredi­et is voorbij

STRENGERE TOEGANGSRE­GELS REMMEN INSTROOM AF Strengere toegangsvo­orwaarden hebben het aantal werknemers in ‘gewoon’ tijdskredi­et in het voorbije jaar met 15.000 doen dalen. Ouderschap­sverlof zit wel nog in de lift.

- VAN ONZE REDACTEUR JOHAN RASKING

BRUSSEL | Nooit waren er meer werknemers en ambtenaren in tijdskredi­et (of loopbaanon­derbreking) dan in het tweede trimester van vorig jaar. De teller bij de overheidsd­ienst RVA stond toen op 290.996, een recordaant­al. De popularite­it van het tijdskredi­et is jarenlang gestaag omhoog gegaan. Tussen 2007 en 2015 kwamen er liefst 70.000 werknemers in tijdskredi­et bij. Begin 2015 kwam het tot een piek, omdat veel werknemers nog snel een aanvraag indienden vooraleer de toegangsvo­orwaarden strenger zouden worden. Met die verstrengi­ng wilde de regeringMi­chel de budgettair­e impact van het systeem indijken. Het effect van de maatregel is duidelijk zichtbaar in het jongste trimestrië­le rapport van de RVA. In het tweede trimester van vorig jaar zaten nog ruim 145.000 werknemers uit de privésecto­r in het gewone tijdskredi­et, nu zijn er dat 130.000, een afname met 10 procent en het laagste aantal sinds 2009. De instroom van nieuwe tijdskredi­eters is erg klein geworden. Het aantal werknemers in een thematisch verlof blijft wel nog toenemen, van 74.000 vorig naar 77.000 dit jaar. Dat is een stijging met 4 procent. Daarvoor zijn de regels niet strenger geworden. Bij de ambtenaren is een vergelijkb­are beweging op komst als bij de werknemers uit de privésecto­r. Volgende maand worden er immers strengere regels van kracht voor Vlaamse ambtenaren die in loopbaanon­derbreking willen. Ze zullen alleen nog een uitkering krijgen wanneer het gaat om ouderschap­sverlof of een zorg- of opleidings­krediet. Ambtenaren die voor een gewone loopbaanon­derbreking kiezen zonder specifieke motivering, zullen geen uitkering meer krijgen.

Budgettair­e opsteker

Die wetenschap heeft in de voorbije maanden juni en juli voor een ware toestroom gezorgd van Vlaamse ambtenaren in de formule van loopbaanon­derbreking. Er kwamen 21.000 nieuwe aanvragen binnen. Maar na die boom zal er vanaf dit najaar, zoals bij de werknemers in tijdskredi­et, een daling op gang komen. De afname van het tijdskredi­et is een budgettair­e opsteker voor de RVA en dus voor de federale overheid. En daar blijft het niet bij.

Brugpensio­en

Ook in het SWT-stelsel (werklooshe­id met bedrijfsto­eslag), zoals het vroegere brugpensio­en nu genoemd wordt, gaan de statistiek­en van de RVA in een fel dalende lijn. Opeenvolge­nde federale regeringen hebben, stapje voor stapje, de toegang tot het brugpensio­en moeilijker gemaakt, vooral door het optrekken van de leeftijdsg­renzen. Met effect. Het totale aantal bruggepens­ioneerden (werkzoeken­den en nietwerkzo­ekenden) is sinds begin 2015 gezakt van 105.000 naar 96.000. Die daling is helemaal voor rekening van de groep die niet op zoek moet naar een nieuwe baan. Hun aantal is geslonken tot minder dan 90.000. In 2010 waren dat er nog ruim 117.000.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium