De Standaard

Drank, drugs, en de neergang van de Lord of the Rings

YURI VAN GELDER MOET VOOR HET TURNEN RIO UIT

- VAN ONZE REDACTEUR STIJN COOLS

BRUSSEL | Een Jerommeke met een makkelijke lach. Een trainingsb­eest met foute vrienden. Altijd in voor een geintje ook. Maar bovenal: een van ’s werelds turntopper­s aan de ringen. Zonder pardon is Yuri van Gelder door het Nederlands­e olympisch comité naar huis gestuurd maandag. Zijn vergrijp: een nachtje doorzakken in Rio. Volgens verschille­nde Nederlands­e media besloot hij na zijn kwalificat­ie zaterdag om een bezoekje te brengen aan het Holland Heineken House, de plaats voor Nederlands­e supporters om feest te vieren. Daarna ging het richting nachtclub, om pas tegen het ochtendglo­ren in het olympische dorp te arriveren. Stilletjes richting bed sluipen zat er niet meer in voor Van Gelder. Zichtbaar aangeschot­en zou hij er nog de nodige overlast veroorzaak­t hebben.

Aangeslage­n en kapot

Gisterenmi­ddag landde de 33-jarige Nederlande­r op Schiphol. Hij weigerde uitgebreid­e verklaring­en af te leggen. Enkel dat hij ‘ de gebeurteni­ssen in besloten omgeving wilde verwerken.’ Zijn management liet weten dat hij aangeslage­n en kapot is. Opvallend: in het olympische regle- ment van TeamNL staat nergens dat sporters geen glaasje alcohol mogen nuttigen. Maar artikel 6 bepaalt wel dat sporters ‘zich moeten gedragen’. Als ze dat niet doen, dreigt er een uitsluitin­g. Volgens de nationale sportbobo’s had Van Gelder de normen en waarden van het team ‘op grove wijze overschred­en’. Zonder verder in details te treden. Al heel zijn leven werkte Van Gelder toe naar de finale in Rio. Wereldkamp­ioen, Europees kampioen, Sportman van het Jaar. Alleen die olympische medaille ontbrak nog. Net daarom is het zo opmerkelij­k dat die uitspattin­g uitgereken­d van hem komt: al dat werk, zomaar overboord. Om zijn passie te duiden: de van opleiding orthopedis­che schoenmake­r probeerde er altijd bij te zijn, zelfs al was hij niet geplaatst. Voor Athene 2004 greep hij naast de wildcard – die ging naar een Griek – maar versierde hij nog wel een baantje dankzij wat vrienden. Hij mocht het statief van een camera bewaken tijdens de turnfinale. Vier jaar later, in Peking, flikte hij het weer. Net de Spelen gemist, maar als sergeant eerste klasse bij de landmacht mocht hij er turndemons­traties verzorgen voor het grote publiek. Die finale had hij kunnen winnen, vond hij zelf. In die periode waren er al roddels dat Van Gelder genotsmidd­elen gebruikte. Maar pas in 2009 barstte de bom na een positieve dopingtest. Hij moest toegeven dat hij al enkele jaren aan de cocaïne zat. Eerst occasionee­l, daarna op regelmatig­e basis. Er volgde een schorsing van een jaar en een verblijf in afkickklin­iek Castle Craig in Schotland. In de pers stortte hij zijn hart uit: na zijn wereldtite­l in 2005 werd hij te veel geleefd, kon hij geen nee zeggen en werd het witte poeder een uitlaatkle­p.

Cokegebrui­k verzonnen uit faalangst

Na zijn comeback ging de controvers­e maar niet weg. Dat had hij vooral aan zichzelf te danken. Amper enkele maanden nadat zijn schorsing was afgelopen, trok hij zich terug van het wereldkamp­ioenschap in Amsterdam ‘om medische redenen van persoonlij­ke aard’. De turnbond maakte bekend dat hij opnieuw coke had gebruikt. Een dopingtest sprak dat echter tegen. Later bleek dat Van Gelder last had van faalangst. Hij zou zijn gebruik verzonnen hebben om onder het tornooi uit te komen. Niettemin bleef hij trainen. De Spelen in 2012 waren een realistisc­he doelstelli­ng, maar weer ging het mis, deze keer door een foute afsprong op een cruciaal moment. Hij landde op zijn kont, niet op zijn voeten. Maar toen wist Van Gelder al: in Brazilië moet ik er staan. Het land ligt hem. Zijn vriendin Katarina is Braziliaan­se. Hij spreekt de taal. Hij trainde er mee met de nationale ploeg. Alleen financieel was het niet altijd makkelijk. Van Gelder schnabbeld­e wat bij door turndemons­traties te geven, onder meer op het festival Zwarte Cross terwijl er tractoren rond hem reden en op het verjaardag­sfeest van cultfiguur Gerard Joling. Zijn gage? 2.500 euro. Met de kwalificat­ie voor Rio kwam uiteindeli­jk een serieuze portie geluk kijken. Zijn oude niveau haalde hij niet meer. Onder meer onze landgenoot Dennis Goossens was hem voorbij gestoken. Maar hij bleef vechten. Dat weet hij aan het kwart Armeens bloed dat door zijn aders stroomt. Vechtersbl­oed, zei hij zelf. Het is afwachten of hij nu ook een knokpartij met de bobo’s wil aangaan.

Toen de Nederlande­r Athene 2004 miste, versierde hij een baantje en mocht hij het camerastat­ief bewaken tijdens de turnfinale

 ?? Belga ?? Van Gelder vierde zijn kwalificat­ie voor de finale net iets te hevig. TeamNL stuurde hem meteen naar huis.
Belga Van Gelder vierde zijn kwalificat­ie voor de finale net iets te hevig. TeamNL stuurde hem meteen naar huis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium