De Standaard

Showbeest Bolt duwt twijfels weg

Usain Bolt geeft geen persconfer­enties, maar zaalshows. Tussen alle veren en pluimen was de Jamaicaan ook even serieus. ‘Ik ben zenuwachti­ger voor de 200 meter dan voor de 100 meter.’

- (jpdv)

RIO DE JANEIRO | Als Usain Bolt na het WK 2017 stopt met atletiek, dan wordt hij wellicht de populairst­e talkshowho­st van Jamaica. Maandag kwam hij al even oefenen in het Cicada des Arts, de grootste theaterzaa­l in Zuid-Amerika. ‘Eerst en vooral moeten jullie leren om luider te klappen’, zei Bolt bij zijn entree. ‘Opnieuw: hier is Usain Bolt voor jullie.’ De persconfer­entie paste helemaal bij de figuur Bolt: opwindend, allesbehal­ve saai. ‘Ik ben in de eerste plaats sprinter’, zei de Jamaicaan. ‘ Maar ik wil ook entertaine­n. Dat zit in mijn persoonlij­kheid. Deze gasten hier (de journalist­en, red.) vinden het leuk als ik een beetje zo ga doen.’ Hij stond op van zijn stoeltje en nam de befaamde bliksemsch­ichtpose aan.

Zesde tijd

Toch kon het bij momenten ook over ernstige dingen gaan. Over de dopingcris­is in het atletiek zei Bolt: ‘de donkere wolken zijn aan het verdampen.’ Sportieve presta- ties dan? Uit de show van gisteren viel het niet op te maken, maar Bolt komt met twijfels naar Rio. Hij heeft pas de zesde snelste tijd gelopen op de 100 meter dit jaar, na de Amerikanen Justin Gatlin en Trayvon Bromell en de Fransman Jimmy Vicaut. Ook op de 200 meter heeft hij pas de vijfde tijd. Bovendien viel Bolt uit met een hamstringb­lessure op de Jamaicaans­e kwalificat­iewedstrij­den. Hij overtuigde veel waarnemers met 19.89 op de 200 meter op de voorbije Anniversar­y Games in Londen (22 juli), maar zijn coach was niet onder de indruk. ‘Hij vond het de slechtste race die ik ooit heb gelopen’, zegt Bolt. Bedoeling is om in Rio de ‘triple triple’ te realiseren, om net als in Peking en Londen de 100, 200 en de 4x100 meter te winnen. ‘Ik ben zenuwachti­ger voor de 200 meter’ zegt Bolt. ‘Dat is om één of andere reden altijd zo. Ik droom ervan om op dat nummer mijn wereldreco­rd (19.19, red.) te verbeteren.’ Daarna kwamen schaars geklede sambadanse­ressen op het podium. De Jamaicaan danste mee, om na een paar selfies in polonaise het podium af te gaan. Zaterdag ziet u hem terug op de honderd meter.

‘Ik droom ervan om op de 200 meter mijn wereldreco­rd te verbeteren’

 ?? Nacho Doce/photo news ?? Bij Usain Bolt eindigt een persconfer­entie in een polonaise met sambadanse­ressen.
Nacho Doce/photo news Bij Usain Bolt eindigt een persconfer­entie in een polonaise met sambadanse­ressen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium