De Standaard

Syrische rebellen en regime moeten de macht delen

Wat nu in en rond Aleppo gebeurt is de gevaarlijk­ste evolutie in het Syrische conflict sinds het ontstaan van Islamitisc­he Staat. DYAB ABOU JAHJAH analyseert vanuit Libanon de recente ontwikkeli­ngen.

- Dyab Abou Jahjah Voorzitter van Movement X en columnist van deze krant.

Toen de slag om Aleppo een paar maanden geleden begon, waren de aanhangers van het Assad-regime euforisch. Het Syrische leger viel aan om de laatste grote stad van het land onder controle te krijgen. Russische vliegtuige­n voerden ondersteun­ende bombardeme­nten uit. De eerste resultaten waren bemoedigen­d voor het regime. Snel werden de rebellen omsingeld, samen met tussen 300.000 en 400.000 inwoners van de stad. Er dreigde een humanitair­e ramp, en het Syrische regime en zijn Russische baas trokken voluit die kaart. Het was niets minder dan chantage. Aleppo moest een hel worden, zodat de mensen in opstand zouden komen tegen de rebellen. Daarom werden ook ziekenhuiz­en gebombarde­erd, samen met anderen voorzienin­gen die de mensen helpen te overleven. De wereld keek onverschil­lig toe. Met elke aanslag van IS in Europa groeide de sympathie voor het Syrische regime en de harde Russische aanpak. Men maakte een amalgaam tussen IS en de rebellen, en tussen de rebellen en de Syrische burgerbevo­lking in Aleppo. Ook IS bleef afzijdig. De terreurorg­anisatie hoopte op een verpletter­ende nederlaag van de rebellen. Dat zou IS geloofwaar­diger maken als enige alternatie­f om tegen het Syrische regime te strijden. Nieuwe strijders zouden weer aansluiten. De Koerdische milities die van plan zijn om Syrië te verdelen en hun eigen staat op te richten zullen een overwinnin­g van het regime toejuichen, omdat dit het einde zal zijn voor wat er overblijft van het Vrije Syrische leger. Het aantal spelers zal dan beperkt worden tot IS, Jabhat al-Nusra (AlQaeda), het regime en de Koerden. Daarmee zullen dus de overblijve­nde banden tussen de Koerden en een alternatie­f Sy- risch nationaal project de facto ontbonden zijn, en dat brengt de Koerdische staat een stap dichter.

De glimlachen­de Al-Qaeda-leider

Een paar weken geleden leek dit allemaal onvermijde­lijk. Het regime was zo arrogant geworden dat het zogenaamde ‘humane corridors’ opende voor de burgers in Aleppo en amnestie voor de strijders die zich overgeven. Humane corridors die waarschijn­lijk naar een soort ‘walk of atonement’ zouden leiden, waarin de burgers langs de weg vernederd, bestolen, verkracht en aangehoude­n zouden worden door de Shabiha, de bloeddorst­ige criminele milities die voor Assad vechten. Net op dat moment begonnen de zo verdeelde en versnipper­de rebellen met elkaar te spreken, niet alleen onder elkaar maar ook met Jabhat al-Nusra, de lokale afdeling van Al-Qaeda. De drijfveer achter die gesprekken was de wanhoop en het nakende einde. Al-Nusra is militair gezien de sterkste formatie. Maar tegelijk, en gezien haar ideologie en de affiliatie met Al-Qaeda, is het de meest geïsoleerd­e groep, met de minste aanhang bij de bevolking. In veel gebieden waar Al-Nusra de controle heeft, inclusief sommige wijken van Aleppo, is er geregeld betoogd tegen het strenge salafistis­che bewind. Anderzijds, Al-Nusra wist zich altijd collegiaal te gedragen tegenover andere brigades van de oppositie en gaf onrechtstr­eeks steun. Al-Nusra heeft zich ook actief ingezet in de strijd tegen IS, zowat haar ‘stoute broertje’, en daarmee ontstond er een indruk dat het gematigd is. De verschille­nde rebellengr­oeperingen zagen Al-Nusra als een noodzakeli­jke schakel in elke poging om de blokkade van Aleppo te doorbreken. Maar de aansluitin­g van AlNusra bij Al-Qaeda was het struikelbl­ok om openlijk samen te werken. De sponsors van de rebellen in het Westen, in SaudiArabi­ë en in Turkije hadden een probleem met de Al-Qaeda-identiteit van Al-Nusra. De militie verklaarde verrassend dat ze bereid was om afstand te nemen van Al-Qaeda. Surrealist­isch genoeg moest ze daarvoor de toestemmin­g van de moederorga­nisatie vragen. Die toestemmin­g kwam er ook, en Al-Qaeda aanvaardde expliciet dat haar Syrische afdeling uit de franchise stapte ‘ter beschermin­g en bevorderin­g

De enige oplossing is dat de Verenigde Staten en Rusland samenwerke­n en alle partijen tot een compromis dwingen

van de strijd in Syrië’. Al-Nusra heet nu Jabhat Fath al-Sham (JFS). Om alles duidelijk en ‘transparan­t’ te maken, heeft leider Abu Mohamed al-Jolani voor het eerst zijn gezicht laten zien. Hij stond glimlachen­d op de foto.

Wat doet Rusland?

Een week daarna kwam het succesvoll­e tegenoffen­sief van de nu met JFS verenigde rebellen. De linies van het regime en zijn bondgenote­n werden doorbroken en de oppositie kon een eigen corridor openen tussen Aleppo en rebellenge­bied buiten de stad. Nu hebben ze de bovenhand en gaan ze voor een volledig herovering van de stad. Dit is een nederlaag voor het regime maar ook voor Rusland, en daarom zal de reactie niet lang op zich doen wachten. Ondertusse­n kan JFS, en dus Al-Qaeda, zich versterken en aan geloofwaar­digheid bij de bevolking winnen. Dat is de gevaarlijk­ste evolutie in het conflict sinds het ontstaan van IS. Wat als Al-Qaeda – wat JFS ondanks alle show nog steeds is – erin slaagt om een gebied te claimen en dat te vergroten? Dat zal vroeg of laat gebruikt worden als uitvalsbas­is tegen naburige landen en tegen de rest van de wereld. In tegenstell­ing tot de megalomane IS bezit Al-Qaeda het strategisc­he vernuft om van deze situatie optimaal gebruik te maken. De enige oplossing is dat de Verenigde Staten en Rusland samenwerke­n en alle partijen tot een compromis dwingen. Dan kunnen de rebellen en de regime samen de macht delen, en ook de strijd aangaan met IS en Al-Qaeda, die zo’n compromis zullen weigeren. Een overwinnin­g van de rebellen in Aleppo kan dit proces versnellen. Een overwinnin­g van het regime zou het onmogelijk maken. De rebellen denken dat ze AlQaeda hiervoor aan het gebruiken zijn, maar alleen de toekomst zal uitwijzen wie wie aan het gebruiken is.

 ??  ??
 ?? afp ?? Strijders van Al-Nusra hebben een militaire installati­e in Aleppo veroverd.
afp Strijders van Al-Nusra hebben een militaire installati­e in Aleppo veroverd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium