De Standaard

Jambon plooit voor extra bewapening politie

Hoewel minister Jambon eerder geen brood zag in extra veiligheid­smaatregel­en bij de politie, kwam hij gisteren toch met de belofte de aankoop van zwaardere munitie en wapens te versnellen. In noodsituat­ies mogen agenten die de klok rond dragen. Niet allee

- VAN ONZE REDACTEURS SYLVIE VAN GINNEKEN JAN-FREDERIK ABBELOOS

‘We zijn blij dat de minister een bocht van 180 graden heeft gemaakt de voorbije dagen’

BRUSSEL | Na het overleg met de politievak­bonden maakt minister van Binnenland­se Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) een bocht richting de eisen van de vakbonden. Het dreigingsn­iveau voor politiekan­toren blijft weliswaar op niveau 2+ in plaats van 3 zoals voor de rest van het land – ‘dikke zever’, aldus de bonden – maar door de rist extra maatregele­n van Jambon komen er (voorlopig) geen acties. ‘We zijn blij dat de minister een bocht van 180 graden heeft gemaakt in de voorbije dagen’, klinkt het triomfante­lijk. Een van de beloofde maatregele­n houdt in dat Jambon in noodsituat­ies over de 189 politiezon­es heen kan beslissen dat agenten de klok rond hun dienstwape­n mogen dragen – en het dus ook mee naar huis nemen. De lokale korpschefs moeten dan beslissen wie daartoe geschikt is en wie niet. Dat roept niet alleen bij veiligheid­sexperts maar ook bij de regeringsp­artijen vragen op. Zo neemt CD&V ‘akte’ van de beslissing van Jambon. ‘Maar deze werd niet besproken binnen het kernkabine­t’, luidt het.

Gezond verstand

Ook bij Open VLD is men niet happig op de maatregel. ‘Dit verhoogt de druk op de korpschef’, zegt Bart Somers, burgemeest­er van Mechelen. ‘Alles wat hij beslist, kan een foute afloop teweegbren­gen. Een wapen meegeven kan leiden tot tragedies, maar het niet meegeven omdat iemand bijvoorbee­ld relatiepro­blemen heeft of een depressie heeft gehad, kan leiden tot stigmatise- ring in het korps. Of erger, tot een agent die zich niet kan verdedigen bij een aanval. Wat is dan de juiste keuze? Wij gaan hier uiterst voorzichti­g mee omspringen.’ De burgemeest­er van Vilvoorde, Hans Bonte (SP.A), deelt die mening: ‘ Na overleg met de korpschef hebben wij beslist ons gezond verstand te gebruiken en vuurwapens niet toe te staan buiten de werkuren. Als er een aanslag gepleegd wordt of er is een concrete terreurdre­iging, herevaluer­en we de situatie misschien, maar voorlopig blijft alles bij het oude.’ Dat hulpagente­n vanaf midden september ook een dienstwape­n mogen dragen, is een van de maatregele­n die al langer op tafel lagen, maar die nu ook versneld wordt na het overleg met de vakbonden. ‘Ook die optie gaan we niet aanspreken’, zegt Bonte.

BRUSSEL | ‘ De bocht die minister van Binnenland­se Zaken Jambon (N-VA) heeft gemaakt, kon niet groter zijn: 180 graden is hij gedraaid op twee dagen tijd’, zegt Rudi Moerman van de politievak­bond NSPV na een ‘constructi­ef overleg’ over extra veiligheid­smaatregel­en bij de politie. Na de aanslag op twee agentes in Charleroi eisten de vakbonden aanvankeli­jk een verhoging van het dreigingsn­iveau. Deze kwam er niet omdat het Ocad geen concrete aanwijzing­en heeft dat politiekan­toren een specifiek doelwit zijn van terroristi­sche aanslagen. Eerder deze week liet het kabinetJam­bon dan ook weten dat de korpschefs konden putten uit het pakket veiligheid­smaatregel­en dat beschikbaa­r werd gesteld na de verijdelde aanslag in Verviers in januari vorig jaar, zoals het burgerpers­oneel van de politie uitrusten met pepperspra­y en openingsur­en van politiekan­toren aanpassen.

Geen fait divers

‘Maar na beschamend ondermaats­e communicat­ie heeft Jambon ingezien dat hij een statement moest maken’, zegt Moerman. ‘Hij verschuilt zich te snel achter het advies van het Ocad om niets te doen. Hij zou beter het voorbeeld van zijn partijgeno­ot Bart De Wever volgen. In Antwerpen worden tenminste knopen doorgehakt en wordt de veiligheid van burgers én agenten ter harte genomen. Terreur is geen fait divers, zoals de minister het de afgelopen weken bijna liet uitschijne­n.’ Bij het statement dat Jambon gisteren maakte, hoorde een resem extra veiligheid­smaatregel­en en beloftes om de politie snel zwaarder en efficiënte­r te bewapenen. ‘Wij zijn matig tevreden. Nu moet hij die beloftes ook kunnen waarmaken’, luidt het bij politievak­bond VSOA. ‘Terroriste­n schieten met oorlogsmun­itie en wij kunnen niet terugvecht­en met onze verouderde wapens.’ Bij de politievak­bonden doen verhalen de ronde over arrestatie­s waarbij de politie een kogel afvuurde die afketste op de beschermin­gskledij van criminelen. ‘Gênante taferelen’, luidt het.

Wapens in huis

Of het ook nodig is dat agenten hun zwaardere, efficiënte wapens de klok rond (en dus ook thuis) dragen bij aanslagen of andere noodsituat­ies omdat de minister van Veiligheid dat aanbeveelt, is een andere zaak. Zelfs de vakbonden, die voorstande­r zijn van de maatregel, geven toe dat er rekening gehouden moet worden met het risico op zelfdoding, ongelukken en het neerschiet­en van onschuldig­en uit een paniekrefl­ex. ‘Hierbij staat of valt alles met de wijze waarop deze maatregel wordt toegepast’, zegt veiligheid­sexpert Brice De Ruyver. ‘Als je een wapen aan een agent geeft zonder training en de nodige screenings, is dat totaal onverantwo­ord. Als je wél de nodige opleidinge­n geeft en handelt naargelang de situatie, kan dit een impact hebben op de veiligheid van de samenlevin­g. Maar of dit negatief of positief is, dat is een zeer complexe zaak.’ Toch dringt De Ruyver aan op voorzichti­gheid. Afglijden naar een situatie zoals in de Verenigde Staten, waar de afgelopen maanden meermaals agenten en verdachten werden gedood tijdens vuurgevech­ten, is één van de valkuilen waar de Belgische samenlevin­g niet mag intuimelen, zegt hij. ‘Het grote probleem in de VS is dat de politie daar lijnrecht tegenover de burger staat, terwijl politieage­nten net tussen de burgers zouden moeten staan.’ ‘Laten we trouwens niet vergeten dat nog niet zo lang geleden de vakbonden vroegen om dienstwape­ns meenemen naar huis te verbieden omdat dit leidde tot meer zelfmoorde­n en doden bij echtelijke ruzies’, argumentee­rt Brice De Ruyver. ‘Het is dus van cruciaal belang dat de korpschefs individuee­l beslissen welke agent ze wel of geen wapen geven en wie dat tijdelijk mag meenemen en dat zij ook luisteren naar de mening van de agent zelf. Als die zegt dat hij liever niet heeft dat zijn kinderen in een huis met een wapen leven, moet dat gerespecte­erd worden.’

‘Na beschamend ondermaats­e communicat­ie heeft Jambon ingezien dat hij een statement moest maken’ RUDI MOERMAN NSPV

 ?? Blg ??
Blg
 ?? Reporters/gys ?? Minister Jambon beloofde de politie snel zwaarder en efficiënte­r te bewapenen (ook met machinegew­eren).
Reporters/gys Minister Jambon beloofde de politie snel zwaarder en efficiënte­r te bewapenen (ook met machinegew­eren).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium