De Standaard

‘Congres verlamd door angst’

Het Congres is er de afgelopen twintig jaar niet in geslaagd het wapenbezit enigszins in te perken. De wapenlobby beloont haar medestande­rs met gulle donaties.

- (esn)

BRUSSEL | Donald Trump dicht ‘the Second Amendment people’ een enorme macht toe ‘omdat ze zo verenigd zijn’ (zie hiernaast). En daarmee overdrijft hij geen haarbreed. De laatste wet die wapenbezit enigszins aan banden legde, werd in 1994 goedgekeur­d. Het ging om een verbod op specifieke modellen van semi-automatisc­he wapens. Sinds deze wet in 2004 verviel, botste elke poging op een meerderhei­d in het Congres – hoofdzakel­ijk Republikei­nen, maar ook enkele Democraten uit landelijke kiesdistri­cten. Het ging daarbij steeds om uiterst kleine beperkinge­n, nooit om een regelrecht verbod. Dat zou immers indruisen tegen het tweede amendement op de Amerikaans­e grondwet. In 2008 beslechtte het Hooggerech­tshof een oud twistpunt: het grondwetsa­rtikel waarborgt wel degelijk het recht op wapendrach­t van individuen, niet alleen van politie en leger, zoals velen tot dan volhielden. Het Hof nam zijn beslissing met vijf (conservati­eve) stemmen tegen vier (progressie­ve). Sinds de dood van Antonin Scalia (een van de vijf conservati­even) begin dit jaar is er een vacature, die de volgende president zal moeten invullen. De Republikei­nen in het Congres weigeren immers president Obama’s kandidaat te bekrachtig­en. Als Hillary Clinton een voorstande­r van strenge controles op wapenbezit benoemt, kan de houding van het Hof helemaal omslaan. Voor de achterban van Trump staat er dus inderdaad veel op het spel in deze verkiezing­en.

Troosten

Veertien keer al heeft president Obama de natie moeten troosten na een bloedbad

Het Congres bleef de voorbije twintig jaar blind en doof voor de gruwelijke reeks massamoord­en die tientallen onschuldig­e Amerikanen het leven kostte, van kinderen in Connecticu­t tot holebi’s in Florida. Veertien keer al heeft president Obama de natie na een bloedbad moeten troosten. Nochtans is 85 procent van de Amerikanen, met inbegrip van vele Republikei­nse kiezers, gewonnen voor uitgebreid­ere background checks, controles of iemand wel gemachtigd is een vuurwapen te kopen, stelde Pew Research Center vorig jaar vast. ‘Het Congres heeft een probleem: een verlammend­e angst om de wapenlobby voor het hoofd te stoten’, verzuchtte de Democratis­che senator Dianne Feinstein uit Californië na de schietpart­ij in San Bernardino eind vorig jaar. De verdediger­s van vrij wapenbezit zijn erg bedreven in politiek lobbywerk en hebben vooral veel geld om politieke medestande­rs te belonen. In 2013, het jaar waarin de kinderen in het Sandy Hook-schooltje stierven, gaven ze ruim 15 miljoen dollar uit aan lobbywerk. Hun tegenstand­ers 2,2 miljoen dollar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium