De Standaard

Turkije blaast warm en koud over Navo

Hoe groot is de kans dat het tot een breuk komt tussen Turkije en de Navo? Vanuit Ankara klonk gisteren kritiek op het militaire bondgenoot­schap. Maar voorlopig blijft het bij speldenpri­kjes.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL | De ontmoeting tussen de Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, en zijn Russische collega, Vladimir Poetin, zinderde gisteren nog flink na. Vooral over de gevolgen voor de Turkse samenwerki­ng met Europese Unie en de Navo werd duchtig gespeculee­rd. De Navo zelf liet weten dat er voor het militaire bondgenoot­schap niets verandert. ‘Turkije is en blijft een gewaardeer­de bondgenoot die een substantië­le bijdrage levert aan de gezamenlij­ke inspanning van de Navo. Het lidmaatsch­ap van Turkije staat dan ook helemaal niet ter discussie’, was te lezen in een mededeling. Maar vanuit Turkije klonken andere – tegenstrij­dige – geluiden. Opvallend was de uitspraak van Ibrahim Kalin, de woordvoerd­er van Erdogan. Volgens hem is het normaal dat Turkije op zoek gaat naar ‘alternatie­ven’ voor militaire samenwerki­ng aangezien Turkije na de mislukte coup niet de nodige steun heeft gekregen van zijn westerse bondgenote­n. Dat ‘gebrek aan steun’ ligt de Turkse regering als een baksteen op de maag. De Turkse minister van Buitenland­se Zaken, Mevlüt Cavusoglu, vindt dat Europa ‘ernstige vergissing­en aan het maken is’. Gisteren klaagde hij opnieuw over het anti-Turkse sentiment in Europa en vijandighe­id tegenover Erdogan. ‘Als het Westen op een dag Turkije verliest, komt dat niet door Turkijes relaties met Rusland, China of de moslimwere­ld, maar zal het zijn eigen schuld zijn.’ Ook Cavusoglu legde de nadruk op de mankemente­n van de samenwerki­ng met de Navo. ‘Turkije wilde met Navo-partners samenwerke­n voor de ontwikkeli­ng van raketinsta­llaties. De resultaten zijn tot nog toe niet bevredigen­d. Dan is het toch normaal dat we andere opties bekijken.’

Dat Turkije na de mislukte coup niet de nodige steun heeft gekregen van zijn westerse bondgenote­n, ligt Ankara zwaar op de maag

Admiraal vraagt asiel

Maar hoe reëel is het scenario dat Turkije breekt met de Navo en de Europese Unie? Cavusoglu voegde eraan toe dat zijn kritiek niet moet worden gezien als een ‘stap tegen de Navo’. Ook de Turkse ambassadeu­r bij de Navo sprak gisteren vooral verzoenend­e taal. Aan Reuters liet hij verstaan dat er sinds de ontmoeting tussen Erdogan en Poetin ‘helemaal niets veranderd is’ voor de Navo. Analisten wijzen erop dat de hernieuwde samenwerki­ng tussen Moskou en Ankara in de eerste plaats economisch is. Militairst­rategisch blijft Turkije zijn Navo-bondgenote­n trouw. Toch kan de relatie tussen Ankara en Washington verder verzuren. Erdogan zal de vraag tot uitleverin­g van Fethullah Gülen – in zijn ogen de kwade genius achter de coup – niet laten vallen. De kans dat de huidige Amerikaans­e regering daarop ingaat, is erg klein. Gisteren raakte ook bekend dat een Turkse admiraal die op een Navo-basis in Virginia werkte, in de VS asiel heeft aangevraag­d. Ankara had een arrestatie­bevel tegen de man uitgevaard­igd. Ook dat kan een diplomatie­k gevoelig dossier worden.

Doodstraf

De Turkse Navo-ambassadeu­r sprak ook sussende taal aan het

adres van de Europese Unie. De Europese leiders zijn erg bezorgd over de Turkse plannen om de doodstraf opnieuw in te voeren. Als dat gebeurt, gaat de deur voor toetreding tot de EU helemaal dicht. Maar volgens de ambassadeu­r is het lang niet zeker dat die doodstraf opnieuw ingevoerd wordt. ‘De discussie is geopend, maar dat kwam vooral omdat de volkswoede onmiddelli­jk na de couppoging zo groot was.’ Toch blijven vanuit Europa negatieve signalen komen over een eventueel Turks EU-lidmaatsch­ap. De Oostenrijk­se kanselier Christian Kern zei gisteren dat hij daarover een ‘fundamente­el debat wil’. Het najaar belooft heet te worden. Dan moet de EU de knoop doorhakken over het visumvrij reizen van Turken richting Europa. Voor Erdogan is het cruciaal dat de EU dit toestaat. Maar Europa aarzelt. Een beslissing werd al eens uitgesteld. De hete aardappel kan echter niet worden doorgescho­ven. Cavusoglu heeft al geëist dat de Turken vanaf oktober visumvrij moeten kunnen reizen.

 ??  ??
 ?? Belga ?? Recep Tayyip Erdogan, vorige maand nog met kloeke tred op de Navo-top in Warschau.
Belga Recep Tayyip Erdogan, vorige maand nog met kloeke tred op de Navo-top in Warschau.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium