De Standaard

Duitse regering ruziet over dubbele nationalit­eit

De Duitse christende­mocraten willen onder meer de dubbele nationalit­eit afschaffen en boerka’s verbieden in de strijd tegen het terrorisme. Coalitiege­noot SPD steigert.

- VAN ONZE REDACTRICE KARIN DE RUYTER

CHRISTENDE­MOCRATEN WILLEN BOERKAVERB­OD

BRUSSEL | De christende­mocratisch­e ministers van Binnenland­se Zaken – de federale minister Thomas de Maizière en acht deelstaatm­inisters – hebben verregaand­e plannen om Duitsland veiliger te maken. Ze willen het politiekor­ps uitbreiden, de inlichting­endiensten meer bevoegdhed­en geven, het dragen van een boerka verbieden, de financieri­ng van moskeeën strikter controlere­n, maar ook de dubbele nationalit­eit afschaffen. Die voorstelle­n willen ze volgende week bundelen in een plechtige ‘Verklaring van Berlijn’. Een ontwerptek­st van die verklaring – waarover de ministers het ook onderling nog niet helemaal eens zijn – lekte gisteren uit in de media. Vooral de afschaffin­g van de dub- bele nationalit­eit ligt gevoelig. De mogelijkhe­id om een paspoort van twee verschille­nde landen te hebben, was een van de belangrijk­ste hervorming­en die begin deze eeuw werd doorgevoer­d door de rood-groene regering onder leiding van de sociaaldem­ocratische kanselier Gerhard Schröder. Terwijl aanvankeli­jk in Duitsland geboren kinderen van niet-Duitse ouders voor hun 23ste nog voor de ene of de andere nationalit­eit moesten kiezen, hoeft dat nu niet meer, als ze al minstens acht jaar in Duitsland wonen.

Turkse polarisati­e

Het debat laaide opnieuw op, na de mislukte coup in Turkije die ook in Duitsland tot een extreme polarisati­e tussen voor- en tegenstand­ers van president Erdogan heeft geleid. In Duitsland wonen ongeveer drie miljoen mensen van Turkse afkomst, maar ongeveer de helft van hen heeft alleen de Turkse nationalit­eit, zocht Der Spiegel uit. Slechts 4,3 miljoen Duitsers hebben ook nog een ander paspoort, van wie ruim een half miljoen een Turks. Toch willen de christende­mocraten van die dubbele nationalit­eit af. Volgens hen kan ze tot loyaliteit­sconflicte­n leiden en is ze een hindernis voor de inburgerin­g van ‘ nieuwkomer­s’. Vicekansel­ier Sigmar Gabriel sloot al uit dat zijn partij, de SPD, haar medewerkin­g zal verlenen aan zo’n wetswijzig­ing. Ook van een boerkaverb­od wil hij niet weten. Eigenlijk zijn de regeringsp­artijen het maar over één punt eens, namelijk over het voorzien van meer mensen en middelen voor de politie. Volgens de krant Bild wil De Maizière ook nog voorstelle­n om, als onderdeel van de strijd tegen de terreur, de zwijgplich­t van artsen af te zwakken. De bedoeling is dat dokters de overheid kunnen alarmeren als ze te weten komen dat een patiënt een misdaad wil plegen. Dat zien de artsen dan weer niet zitten: de privacy van de patiënt is een grondwette­lijk basisrecht, zeggen ze.

Regeringsp­artijen zijn het maar over één zaak eens: de politie moet meer mensen en middelen krijgen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium