De Standaard

Vrouwen en kinderen op grote schaal misbruikt in asielcentr­um Nauru

‘Ik wil dood, ik heb de dood nodig.’ Het is een schrijnend­e getuigenis van een kind in het Australisc­he asielcentr­um op het eiland Naura. Duizenden gelekte interne rapporten tonen hoe seksueel misbruik, aanranding­en en zelfvermin­kingen er schering en insl

-

BRUSSEL | Een getraumati­seerd meisje, minder dan 10 jaar oud, nodigt volwassene­n uit om haar seksueel te misbruiken. Een ander meisje naait haar lippen dicht. En nog anderen worden bij de keel gegrepen, geslagen of wordt de toegang tot het toilet ontzegd door bewakers. Het zijn enkele klachten uit de meer dan tweeduizen­d gelekte rapporten over seksueel geweld, zelfvermin­king en kindermisb­ruik in het detentieka­mp voor asielzoeke­rs op Nauru. Dat is een van de twee eilanden die door Australië worden betaald om asielzoeke­rs onder te brengen. De Britse krant The Guardian bracht gisteren de gedetaille­erde rapporten – meer dan 8.000 pagina’s – over klachten tussen mei 2013 en oktober 2015 naar buiten. De rapporten, die opgesteld werden door bewakers, hulpverlen­ers en leerkracht­en van het gesloten asielcentr­um, doen de discussie weer oplaaien over de manier waarop Australië asielzoeke­rs behandelt.

Offshore opvang

De Australisc­he regering zorgt er al jaren voor dat asielzoeke­rs geen voet op het vasteland zetten. Boten met vluchtelin­gen worden onderschep­t en afgeleid naar de eilanden Nauru en Manus in Papoea-Nieuw-Guinea, waar Australië vluchtelin­genkampen heeft. Vluchtelin­gen wordt daar bij aankomst snel duidelijk gemaakt dat een doortocht naar Australië zelf niet mogelijk is. Volgens laatste cijfers leven er in het kamp op Nauru 442 mensen, onder wie 338 mannen, 55 vrouwen en 49 kinderen. Ze zitten er vast zonder enige vooruitzic­hten en dat eist zijn tol. De ellendige situatie in de kampen is al langer bekend. Vorig jaar al trok een onderzoeks­commissie van de Australisc­he Senaat aan de alarmbel: het kamp op Nauru was ongeschikt en onveilig voor kinderen en gezinnen. De commissie had onrustwekk­ende verhalen over kindermisb­ruik en verkrachti­ng vernomen. En ook mensenrech­tenorganis­aties en media be- richtten over het kamp. De Australisc­he regering beloofde de levenstand­aard te verbeteren.

Erger dan gedacht

Maar de gelekte rapporten leggen nu de omvang van de mishandeli­ngen van vooral kinderen en vrouwen pijnlijk bloot. Die zijn nog veel erger dan tot nu toe werd gedacht. Bij meer dan de helft van de tweeduizen­d gevallen zijn kinderen betrokken, terwijl ze nog geen vijfde uitmaken van het aantal bewoners in het detentiece­ntrum. Ze zijn slachtoffe­r van misbruiken door familieled­en, andere asielzoeke­rs en door het personeel van het detentiece­ntrum. Concreet is er sprake van 7 seksuele misbruiken, 59 aanranding­en, 30 zelfvermin­kingen en 159 dreigingen door kinderen dat ze zichzelf zullen verminken. ‘Ik wil dood, ik heb de dood nodig’, zo wordt een van de kinderen geciteerd. Van een ander kind werden de geslachtsd­elen met een zaklamp beschenen door een vrouwelijk­e bewaker. Behalve kinderen zijn ook vrouwen vaak het slachtoffe­r van mishandeli­ngen op Nauru. Een van hen kreeg te horen dat ze op een lijst stond van vrouwen waarmee de bewakers seks wilden hebben.

Topje van de ijsberg

De Australisc­he regering zegt in een verklaring dat de rapporten gebaseerd zijn op onbevestig­de beschuldig­ingen. Ze zal extra informatie opvragen bij de dienstverl­eners. De VN reageren verontrust en willen dat de asielzoeke­rs op Nauru worden overgeplaa­tst naar een ander kamp met ‘humane omstandigh­eden’. In mei waren VN-medewerker­s er nog getuige van hoe een 23-jarige Iraniër zichzelf in brand stak uit protest tegen de situatie in het kamp. Critici zeggen dat de rapporten slechts het ‘topje van de ijsberg’ blootlegge­n. Ze beschuldig­en de Australisc­he regering van een doofpotope­ratie en eisen een onderzoek via een royal commission. (ha)

Vorig jaar al trok een onderzoeks­commissie van de Senaat aan de alarmbel: het kamp op Nauru was ongeschikt en onveilig voor kinderen en gezinnen In mei waren VNmedewerk­ers er nog getuige van hoe een 23-jarige Iraniër zichzelf in brand stak uit protest tegen de situatie in het kamp

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium