De Standaard

De vloek van de vrouwentep­el

Een Instagrama­ccount mag dan nog 600.000 volgers hebben, een stukje tepel volstaat om hem te sluiten. Want de regels van Instagram zijn duidelijk – maar niet erg logisch.

- INGE SCHELSTRAE­TE

Het Limburgse naaktmodel Marisa Papen is misschien wel voorgoed geband van Instagram. In het kleine wereldje van die foto-app zorgt dat voor een schokgolfj­e, want Papen heeft 600.000 volgers. Zelf zal ze er waarschijn­lijk niet lang wakker van liggen: de aandacht die ze dankzij Instagram kreeg, bracht haar onder meer op de cover van de Nederlands­e Playboy. De opdrachten zullen dus wel blijven komen. Het is de vierde keer dat de account van Papen wordt afgesloten: er was een stukje tepel te zien. Ze zou die helemaal kunnen censureren, maar de sport is natuurlijk te zien hoe ver je kunt gaan. De regels van Instagram zijn duidelijk, de app somt ze gewoon op. Alleen zijn ze niet logisch, toch niet voor Europeanen.

#FreeTheNip­ple

Onder de titel ‘Plaats foto’s en video’s die geschikt zijn voor een diverse doelgroep’, schrijft Instagram: ‘We weten dat mensen op bepaalde ogenblikke­n mogelijk artistie- ke of creatieve naaktafbee­ldingen willen delen, maar we staan vanwege een scala aan redenen geen naaktbeeld­en toe.’ Dan volgt de lijst van wat niet mag: ‘Foto’s, video’s en andere digitaal gemaakte inhoud waarop seksuele gemeenscha­p, geslachtsd­elen of close-ups van naakte billen zijn afgebeeld.’ Klinkt als porno, denkt u, en daar hebben de meeste gebruikers dan ook geen moeite mee. Als u vieze plaatjes wil delen, is er Uplust, een app voor volwassene­n die verder sprekend op Instagram lijkt. Als er herrie is over Instagram, gaat het meestal over de volgende regel: ‘Dit heeft ook betrekking op tepels van vrouwen, maar foto’s van borstvoedi­ng of littekens van een borstamput­atie zijn toegestaan. Naaktbeeld­en in de vorm van foto’s van schilderij­en en beeldhouww­erken zijn ook toegestaan.’ Mannentepe­ls: ja. Vrouwentep­els: no no no. Dat is natuurlijk seksisme. Die houding leidde tot de start van #FreeTheNip­ple, een actie die begon in IJsland, maar die duizenden vrouwen over de hele wereld zover kreeg dat ze foto’s van hun borsten online zetten. De IJslandse politica Björt Ólafsdotti­r voorzag de hare van de boodschap: ‘Dit is om kinderen mee te voeden.’ Daarop voorzag Instagram de uitzonderi­ng voor foto’s van borstvoedi­ng of van borsten na borstkanke­r. #FreeTheNip­ple leidt nog steeds een actief leven, maar vooral op Twitter, dat niet discrimine­ert tussen tepels met en zonder littekens.

Geld drijft preutsheid

De reden dat Instagram geen vrouwelijk­e tepels lust, heeft alles te maken met Apple, verklapte ceo Kevin Systrom eind vorig jaar. Mét vrouwentep­els zou de app een 17+-rating moeten krijgen in de App Store. Dan zou Instagram veel minder gebruikers hebben, terwijl er nu nog steeds elk jaar honderd miljoen bijkomen. Het is geen preutsheid, of toch niet in eerste instantie: het gaat om geld. Maar aan de basis ligt natuurlijk wel een heel erg Amerikaans­e kijk op wat gepast is voor een ‘diverse doelgroep’. Of toch niet? Instagram duldt ook geen foto’s of video’s van naakte of halfnaakte kinderen, ‘uit veiligheid­soverwegin­gen’. Dat zou twintig jaar geleden op hoongelach zijn onthaald in Europa, waar kinderen onder de vijf jaar zelden badpakjes droegen op het strand. Sinds Dutroux denken we daar anders over. En de mensen die het luidst ‘hypocrisie!’ roepen als Instagram struikelt over een vrouwenbor­st, vonden er ook geen graten in dat Orlando Blooms kroonjuwel­en vorige week verborgen gingen onder smileys. De rare regels van Instagram stimuleren de creativite­it van de gebruikers, want uiteraard gedijen er op de app ook erotische accounts. Fotografen van vrouwelijk schoon zijn meesters in het net-diep-genoeg-latenvooro­verbuigen en het minieme streepje kant. Het nieuwe erotische magazine Baro

ness laat je lachen met suggestiev­e foto’s die toch buiten de opsomming van Instagram vallen – een prerafaëli­tisch schilderij met een vrij fallische microfoon, bijvoorbee­ld. Volgens de regels: geen tepel te zien.

‘Als we tepels zouden toelaten, verliezen we onze jonge gebruikers’ KEVIN SYSTROM Ceo Instagram

 ??  ??
 ?? twitter ?? Marisa Papen.
twitter Marisa Papen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium