De Standaard

Reclame kijken verplicht

FACEBOOK MENGT ZICH IN DEBAT ROND ADBLOCKERS Facebook mengt zich in de strijd tegen adblockers. Steeds meer websites zoeken naar manieren om bezoekers te verplichte­n naar reclame te kijken.

- VAN ONZE REDACTRICE GOELE DE CORT ROB HEYMAN

BRUSSEL | ‘ Facebook begeeft zich op het donkere pad tegen de keuzevrijh­eid van zijn gebruikers’, schrijft Ben Williams op zijn blog. Williams werkt voor het bedrijf achter AdBlock Plus, een van de belangrijk­ste systemen voor het blokkeren van digitale advertenti­es. Facebook maakte dinsdag bekend dat het adblockers tegen zal gaan, en dat gebruikers die zo’n filtersyst­eem geïnstalle­erd hebben toch advertenti­es te zien zullen krijgen. Die gebruikers zullen wel iets meer te zeggen krijgen over wat voor reclame ze moeten bekijken. Als ze niet geinteress­eerd zijn in katten of reizen, kunnen ze dat aangeven. Maar advertenti­es bekijken, zullen ze. ‘Facebook balanceert tussen de wil van de gebruikers en de noden van de business’, zegt Bart De Waele, aan het hoofd van digitaal agentschap Wijs. ‘Hun geld komt uit advertenti­es, maar gebruikers tolereren dat maar tot op zekere hoogte. Niets doen tegen adblockers zou hen schaden.’ Zo’n 200 miljoen internetge­bruikers zouden vandaag een adblocker geïnstalle­erd hebben op hun desktop of smartphone. Omdat reclame online vaak vervelend en opdringeri­g is, zoals advertenti­es die gebruikers blijven achtervolg­en met producten die ze ergens bekeken hebben. Omdat ze voor veel vertraging kan zorgen bij het laden van websites. En omdat de reclame in sommige gevallen zelfs malware kan meebrengen die de toestellen van gebruikers aantast. Facebook beseft dat digitale advertenti­es door veel mensen als vervelend ervaren worden. Maar naar eigen zeggen zal de maatregel net voor een gebruiksvr­iendelijke­re ervaring zorgen.

Adblockers verboden

Facebook is niet het enige bedrijf dat stappen tegen adblockers onderneemt. Vooral websites van nieuwsmedi­a worstelen al een tijdje met het fenomeen. Velen zijn in meer of mindere mate afhankelij­k van advertenti­es om gratis artikels te kunnen aanbieden. De ceo van The New York Times, Mark Thompson, deed enkele weken geleden nog de opmerkelij­ke uitspraak dat ‘niemand die weigert bij te dragen aan het maken van kwaliteits­journalist­iek het recht heeft die te consumeren’. Volgens hem was het een kwestie van tijd voor de website van zijn krant gebruikers van adblockers helemaal weert. En daarmee zou hij niet de eerste zijn, want de zakenwebsi­te Forbes laat geen bezoekers met adblockers toe. Schakel je de blokkering uit, dan krijg je een website met minder advertenti­es te zien, belooft Forbes. De aanpak zorgde ervoor dat vier miljoen gebruikers, of 40 procent van die- genen die de vraag te zien kregen, hun adblocker ook effectief uitschakel­den of de website aan hun ‘whitelist’ met uitzonderi­ngen toevoegden. Maar de meerderhei­d van de gebruikers ging er dus niet op in. Andere websites houden het voorlopig bij de vriendelij­ke vraag om adblockers uit te schakelen. Tijdens een experiment bij The New York Times ging 30 procent van de gebruikers daarop in. Nog andere gaan zich richten op native advertisin­g of gesponsord­e artikels, of ze stappen helemaal af van gratis nieuws en werken alleen nog met artikels of abonnement­en tegen betaling.

Wie controleer­t?

Maar dat nieuwswebs­ites – net als Facebook – adblockers gewoon zouden omzeilen, ligt niet zo voor de hand. Facebook heeft de laatste jaren bewezen dat het zich veel kan veroorlove­n zonder gebruikers te verliezen. Bovendien draaien de advertenti­es van nieuwssite­s op externe servers, die makkelijk door filtersyst­emen herkend worden. Bij Facebook draaien ze op het platform zelf, waardoor adblockers ze niet eenvoudig kunnen onderschei­den van andere inhoud. ‘Dit zou een wapenwedlo­op kunnen worden waarbij adblockers zich opnieuw gaan verfijnen om toch weer advertenti­es op Facebook te herkennen’, zegt Rob Heyman, onderzoeke­r bij iMinds-SMIT. Dat een monsterbed­rijf als Facebook zich in de discussie mengt, zal het debat verder aanzwengel­en. ‘En dat wordt een griezelig debat, want het gaat eigenlijk over wie er mag controlere­n wat er op het internet wordt getoond’, zegt Heyman.

‘Dit is een griezelig debat, want het gaat over wie er mag controlere­n wat er op het internet wordt getoond’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium