De Standaard

BRUSSEL IN HET SPOOR VAN BERLIJN

- JOHAN RASKING

Veel animo was er gisteren niet op de aandelenbe­urzen. Midden augustus zijn de handelsvol­umes sowieso altijd erg laag – tot een derde lager dan normaal – maar na enkele winstdagen vonden de beleggers bovendien de tijd gekomen voor een adempauze. De meeste Europese beursindex­en gingen licht omlaag, ook op Euronext Brussel. Op Wall Street loopt het resultaten­seizoen intussen op zijn einde en dat zorgde voor een afwachtend­e stemming. Na de recordnive­aus voor de koepelinde­x S&P 500 trok oliereus Exxon – onder impuls van de dalende olieprijs – de andere industriël­e waarden licht omlaag.

Staatspapi­er

Meer nieuws viel er te rapen op de obligatiem­arkten. Zo daalde de langetermi­jnrente op Duits staatspapi­er nog maar eens een stuk verder onder nul. De Duitse rente op 10 jaar zakte naar -0,109 procent. De Duitse overheid krijgt nu dus 0,1 procent rente uitbetaald op geld dat voor tien jaar wordt geleend. Begin dit jaar moest Berlijn hiervoor zelf nog 0,62 procent rente betalen. Ook de Belgische rente haalde nieuwe laagtereco­rds. Omstreeks 15 uur daalde de Belgische tienjaarsr­ente voor het eerst (heel even) onder de grens van 0,1 procent, tot 0,099 procent. De handelsdag voor de langetermi­jnrente op Belgische staatspapi­er werd uiteindeli­jk afgesloten op 0,107 procent. Dat is het laagste peil ooit en liefst 88 procent lager dan op de eerste handelsdag van 2016 ( zie grafiek). Die trend lijkt voorlopig niet te zullen veranderen. Oorzaak is de groeiende vraag naar Duitse staatsobli­gaties. Gisteren waren er kandidaat-investeerd­ers voor 5,8 miljard euro aan Duitse obligaties, terwijl Berlijn slechts 5 miljard euro wilde ophalen.

Londen

De markt heeft duidelijk meer zin (en vertrouwen) in de VS en Duitsland dan in Groot-Brittannië

Ook het vooruitzic­ht dat de Europese Centrale Bank (ECB) haar monetair beleid zal aanhouden – lees: lage rentes en het massaal opkopen van staatsobli­gaties – is een opsteker voor de Europese obligatiem­arkten. De appetijt voor Duits staatspapi­er heeft ook een Britse oorzaak. De Bank of England (BOE) slaagde er dinsdag niet in om het beoogde pakket aan op te kopen obligaties volledig binnen te halen. De BOE miste haar eigen doelstelli­ng met 52 miljoen pond – ondanks een ‘genereuze’ rente van 0,52 procent. Die 52 miljoen is geen enorm bedrag, ze- ker niet op een pakket van 1 miljard dat wel werd opgekocht. Maar de tekortkomi­ng is symbolisch: de markt heeft duidelijk meer zin (en vertrouwen) in de centrale banken van de VS en Duitsland dan in die van Groot-Brittannië. Wie weet geldt dit als waarschuwi­ng voor de ECB, meent Mathias Van der Jeugt van KBC. ‘Misschien komt er een moment dat sommige investeerd­ers gewoon niet meer willen verkopen aan de ECB.’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium