De Standaard

Waarom de Red Lions een medaille pakken

BELGISCHE HOCKEYPLOE­G STRIJDT VANDAAG OM GROEPSWINS­T TEGEN SPANJE Onze gouden hockeygene­ratie lost voorlopig alle verwachtin­gen in: dinsdagnac­ht versloegen de Red Lions nummer één van de wereld en topfavorie­t Australië (1–0) en straks om 18.30 uur spelen

- HANS JACOBS SHANE MCLEOD

al hersteld is van zijn inspanning) of vroeger moet worden gewisseld (omdat hij frisheid mist). ‘Omdat niet elke speler bij dezelfde hartslag verzuurt, niet iedereen evenveel training aankan, de ene beter sprints kan trekken en de andere juist kilometers kan malen, krijgt iedereen een aangepast programma.’ Bovendien trainen alle internatio­nals het hele jaar door samen, een voordeel van een klein land als België. Alsof ook de Rode Duivels een heel seizoen samen zouden trainen.

Mentaal ijzersterk

‘Een uur voor de wedstrijd en onze buschauffe­ur is verloren gereden.’ De tweet van Tanguy Cosyns voor de wedstrijd tegen Australië klonk verontrust­end, maar daardoor laten de Lions zich niet uit hun lood slaan. De focus blijft, wat er ook gebeurt: het tekent hun mentale kracht. Symbolisch daarvoor is de inrichting van hun Olympic Room, een zaaltje in de hockeyclub Beerschot in Kontich waar de Lions hun road to Rio voorbereid­den. Aan de wand hangen grote foto’s van successen die ze de voorbije jaren hebben geboekt. ‘Alle belangrijk­e bespreking­en vonden daar plaats’, zegt bondscoach Shane McLeod. In die Olympic Room hangt ook het individuel­e profiel van elke speler, met zijn troeven en werkpunten. Een soort formulier dat ook in bedrijven wordt gebruikt dus, maar dan aangepast aan Rio 2016: de spelers krijgen er zowel een evaluatie van hun technische vaardighed­en en hun fysieke paraatheid als advies over hun voeding en zogenaamde life skills. Op de fiche van Florent Van Aubel lezen we bijvoorbee­ld dat hij nog vaker zijn mening in de groep mag gooien, wegens ‘zeer getalentee­rd en vaak bij het rechte eind’.

De factor-Shane McLeod

De aanpak van de Nieuw-Zeelandse bondscoach Shane McLeod, minder dan een jaar geleden aangesteld, werkt. Spelers voelen zich beter in hun vel en hebben het spelplezie­r teruggevon­den. ‘Ik praat veel, ja’, aldus McLeod. ‘Maar ik merk wel dat dit een ervaren groep is. Veel spelers hebben de Spelen al eens meegemaakt en weten wat er allemaal bij komt kijken. Een enorm voordeel. Deze generatie is de voorbije acht tot tien jaar enorm gegroeid.’ Ervaren rot Felix Denayer vindt de timing dan weer ideaal: ‘Elke coach heeft zijn steentje bijgedrage­n tot deze ploeg, maar Shane kwam met zijn aanpak wel op het juiste moment.’

De groep primeert

Een beeld dat telkens weer bijblijft van wedstrijde­n, is de huddle die de Red Lions vormen. Samen schouder aan schouder elkaar oppeppend, zoals ook basketbals­pelers dat doen tijdens een time-out. McLeod is veel meer dan een ge- moedelijke coach, hij schaafde ook aan het groepsgevo­el. De hoofdboods­chap: vanzelfspr­ekend zijn sterspeler­s welkom... Doelman Vincent Vanasch wordt beschouwd als een van de besten ter wereld, kapitein John-John Dohmen blijft een draaischij­f, technicus Florent Van Aubel kan toveren met zijn stick en Tom Boon is de Belgische superaanva­ller bij uitstek. Máár ze moeten in de eerste plaats denken aan het collectief.

‘We hebben al een onberispel­ijk parcours afgelegd. Maar onze ploeg kan nóg beter’

 ?? Benoit Doppagne/belga ?? Thomas Briels en Loick Luypaert in duel met Matthew Swann. De Belgen houden fysiek stand. Meer nog: ze knijpen de tegenstand­er de keel toe.
Benoit Doppagne/belga Thomas Briels en Loick Luypaert in duel met Matthew Swann. De Belgen houden fysiek stand. Meer nog: ze knijpen de tegenstand­er de keel toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium