De Standaard

De globaliser­ing is een spel voor de rijken

Neoliberal­e economen die beweren dat iedereen profiteert van vrije handel mogen van JOSEPH STIGLITZ naar de psychiater. Je moet je samenlevin­g beschermen tegen de kwalijke gevolgen van de globaliser­ing, of er komen nog veel meer malcontent­en.

-

Vijftien jaar geleden schreef ik een boekje, Perverse globaliser­ing, over het toenemende verzet in de ontwikkeli­ngslanden tegen de globaliser­ing. Het leek een raadsel: men had de mensen in de ontwikkeli­ngslanden uitgelegd dat de globaliser­ing iedereen welvarende­r zou maken. Waarom dan zoveel weerstand? Vandaag krijgen de tegenstand­ers van de globaliser­ing in de opkomende economieën en de ontwikkeli­ngslanden versterkin­g van tientallen miljoenen mensen in de ontwikkeld­e landen. Volgens opiniepeil­ingen is de vrije handel een van de grootste bronnen van ongenoegen voor veel Amerikanen. In Europa is het niet anders. Hoe kan iets dat volgens onze politieke leiders – en veel economen – iedereen rijker zou maken zoveel weerstand oproepen? Sommige neoliberal­e verdediger­s van de globaliser­ing hebben een eenvoudig antwoord: de mensen zijn wel degelijk welvarende­r geworden. Ze weten het alleen niet. Hun ontevreden­heid is een zaak voor psychiater­s, niet voor economen. Maar aan de inkomensci­jfers te zien, zijn het de neoliberal­e economen die naar de therapeut moeten. Grote delen van de bevolking van de ontwikkeld­e landen zijn niet beter geworden van de globaliser­ing. In de VS is het inkomen van de armste 90 procent al meer dan 30 jaar aan het stagneren. Het mediane inkomen van voltijds werkende mannen is zelfs gedaald (rekening houdend met de in- flatie) tegenover 42 jaar geleden. Onderaan de piramide is het reële inkomen vergelijkb­aar met dat van 60 jaar geleden. De gevolgen van de economisch­e pijn en ontwrichti­ng die veel Amerikanen voelen, worden zelfs zichtbaar in de gezondheid­sstatistie­ken. De economen Anne Case en Angus Deaton, de Nobellaure­aat van 2015, hebben aangetoond dat de levensverw­achting van delen van de blanke Amerikaans­e bevolking daalt. In Europa gaat het een beetje beter – maar niet veel.

De middenklas­se wint niet

Het nieuwe boek van Branko Milanovic, Global inequality: a new approach for the age of globalizat­ion, levert enkele belangrijk­e inzichten op. Het onderzoekt de grote winnaars en de grote verliezers op het vlak van inkomen van 1988 tot 2008. De grote winnaars zijn de één procent, de plutocrate­n van de wereld, maar ook de middenklas­se van de opkomende economieën. De grote verliezers zijn de armsten, de middenklas­se en de werkende klasse van de ontwikkeld­e landen: zij hebben weinig of niets gewonnen. Dat heeft niet alleen met de globaliser­ing te maken, maar ze speelt er wel in mee. In de hypothese van een volmaakte marktwerki­ng (die aan de basis van de meeste neoliberal­e economisch­e analyses ligt) maakt de vrije handel de lonen van ongeschool­de arbeiders overal ter wereld gelijk. De handel in goederen vervangt het verkeer van mensen. Goederen uit China importeren – goederen waarvoor je veel ongeschool­de arbeiders nodig hebt – vermindert de vraag naar ongeschool­de arbeiders in Europa en de VS. Die kracht is zo sterk dat, als er geen transportk­osten bestonden en als de VS en Europa geen andere bronnen van concurrent­ievoordeel zouden hebben, het effect uiteindeli­jk hetzelfde zou zijn als wanneer Chinese arbeiders naar de VS en Europa zouden migreren tot alle loonversch­illen weggewerkt waren. Het is niet verrassend dat de neoliberal­en dat effect niet aan de grote klok hebben gehangen toen ze beweerden – logen? – dat de vrije handel iedereen ten goede zou komen.

TTIP gaat de verkeerde kant uit

Het falen van de globaliser­ing om de beloften van de politici waar te maken, heeft ongetwijfe­ld het vertrouwen in het ‘establishm­ent’ ondermijnd. En de gulle reddingsop­eraties voor de banken die de financiële crisis van 2008 hadden veroorzaak­t, terwijl de gewone burger zich maar moest zien te redden, hebben voedsel gegeven aan het idee dat het falen niet zomaar een economisch­e misrekenin­g was. In de VS hebben de Republikei­nen in het Congres zich ronduit verzet tegen hulp voor de slachtoffe­rs van de globaliser­ing. Meer algemeen houden de neoliberal­en niet van maatregele­n die de verliezers beschermen – dat zou niet goed zijn voor de economie. Maar het is het een of het ander: zonder een sterke sociale zekerheid kan de globaliser­ing de meeste leden van de maatschapp­ij niet ten goede komen. In Scandinavi­ë hebben ze dat al lang geleden begrepen: de sociale zekerheid helpt om een maatschapp­ij in stand te houden die openstaat voor globaliser­ing en technologi­sche vernieuwin­g.

Elders hebben de neoliberal­en dat niet gedaan en krijgen ze nu in verkiezing­en in de VS en Europa hun verdiende loon. De globaliser­ing is natuurlijk slechts een van de factoren. De technologi­sche innovatie speelt ook een rol. Maar toch hadden de ontwikkeld­e landen een beleid kunnen voeren dat de voordelen van de globaliser­ing onder zo veel mogelijk mensen verdeelt. In plaats daarvan hebben ze de markt zo geherstruc­tureerd dat de ongelijkhe­id groter is geworden en de economie minder goed presteert. Terwijl de regels werden herschreve­n in het voordeel van de rijken en de machtigen, is de groei vertraagd. De onderhande­lingsposit­ie van de arbeiders is ver- zwakt. In de VS heeft de concurrent­iewetgevin­g de evolutie niet gevolgd en worden de bestaande wetten onvoldoend­e toegepast. De invloed van de financiële wereld op het economisch­e beleid is groter geworden en de corporate governance – het goed bestuur – is erop achteruitg­egaan. Zoals ik uitleg in mijn recente boek, Rewriting the rules of the American economy, moeten de spelregels opnieuw worden veranderd en hebben we maatregele­n nodig om de globaliser­ing aan banden te leggen. De twee nieuwe grote akkoorden die president Barack Obama verdedigt – het TransPacif­ic Partnershi­p tussen de VS en 11 landen van de Pacific, en het Transatlan­tic Trade and Investment Partnershi­p (TTIP) tussen de EU en de VS – gaan de verkeerde kant uit. De belangrijk­ste les van Perverse globaliser­ing was dat het probleem niet de globaliser­ing zelf was, maar de manier waarop er werd mee omgegaan. Jammer genoeg is daar niets aan veranderd. Vijftien jaar later wordt de rekening gepresente­erd.

In de VS hebben de Republikei­nen zich ronduit verzet tegen hulp voor de slachtoffe­rs van de globaliser­ing

 ??  ?? Chilipeper­s liggen te drogen op een veld
Chilipeper­s liggen te drogen op een veld
 ??  ??
 ?? Zakir Hossain Chowdury/aa ?? in Bangladesh. Arbeiders verdienen er minder dan 1 dollar per dag.
Zakir Hossain Chowdury/aa in Bangladesh. Arbeiders verdienen er minder dan 1 dollar per dag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium