De Standaard

In het belang van het onderwijs van de toekomst kunnen we alleen maar pleiten voor transparan­tie, duidelijke regels en gezond verstand

-

Het belangrijk­ste punt van kritiek is echter de onafhankel­ijkheid. Nu al worden lobbygroep­en verdacht van het sturen van onderzoeke­n, soms met een rechtstree­ks, meestal met een onrechtstr­eeks verband. Een sponsor die zwaar investeert kan bijna niet anders dan ook in de bestuursor­ganen stappen om te kijken of zijn investerin­gen wel renderen. En dus mee het beleid van de universita­ire instelling bepalen. En dus de onafhankel­ijkheid van de instelling mogelijk in het gedrang brengen. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt?

Geen weg terug

Zijn die samenwerki­ngen of noem het verdere commercial­isering dan uit den boze? De trend is ingezet, hem tegenhoude­n wordt moeilijk. De overheid heeft de middelen niet en zal misschien niet tegen de aanpak van de instelling­en zijn die proberen op andere manieren aan financieri­ng te geraken. In het belang van het onderwijs van de toekomst kunnen we alleen maar pleiten voor transparan­tie, duidelijke regels en gezond verstand. De overheid moet uit al dit financieel gespartel en de ballonnetj­es die worden opgelaten misschien ook conclusies trekken. Als dienstenec­onomie is ons land nu en vooral in de toekomst gebaat bij een sterke positie inzake onderwijs, onderzoek en innovatie. Dat vergt investerin­gen die vandaag ontoereike­nd zijn. Het budget kleurt al jaren rood.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium