De Standaard

Troepen paraat aan Krim

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne laait weer heftig op. Het gaat gepaard met militair opbod rond de Krim en in Oost-Oekraïne. Naar de motieven van Poetin blijft het voorlopig gissen

- (kdr)

BRUSSEL | De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft zijn troepen aan de grens met de Krim, in het zuiden, en in het oosten van het land in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Hij reageerde daarmee op de beschuldig­ingen van de Russische president Vladimir Poetin, woensdag, dat Oekraïense soldaten tijdens het afgelopen weekend waren ‘binnengedr­ongen’ op de in 2014 door Rusland geannexeer­de Krim. Ze wilden daar, althans volgens de Russische inlichting­endienst FSB, ‘terroristi­sche acties’ uitvoeren. De terreuract­ie werd verhinderd, maar daarbij zouden wel twee Russische soldaten omgekomen zijn. Verscheide­ne ‘indringers’ werden gevangen genomen. Een van hen zou een medewerker van de Oekraïense militaire inlichting­endienst zijn. Oekraïne ontkende de beschuldig­ingen met klem, maar bracht zijn troepen toch in gereedheid voor de door Poetin aangekondi­gde tegenmaatr­egelen. Intussen heeft ook Rusland, volgens een woordvoerd­er van de Oekraïense grenswacht, meer en beter uitgeruste troepen naar de conflictge­bieden gestuurd. De Russische marine kondigde ook oefeningen in de Zwarte Zee aan. Porosjenko vroeg gisteren hulp aan de internatio­nale gemeenscha­p. Hij wil overleg met de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel, de Franse president François Hol- lande, de Amerikaans­e vicepresid­ent Joe Biden en EU-voorzitter Donald Tusk. Onafhankel­ijke bevestigin­gen van wat de Russen beweren, zijn er voorlopig niet, zei de woordvoers­ter van Europees ‘minister’ van Buitenland­se Zaken Federica Mogherini gisteren. De waarnemers van de Organisati­e voor Vrede en Samenwerki­ng in Europa (OVSE) hebben geen toegang tot de Krim. Analisten wijzen er ook op dat het niet de eerste keer zou zijn dat Moskou tegenstand­ers van de annexatie van de Krim wegzet als ‘terroriste­n’. De VN-Veiligheid­sraad vergaderde gisteren, achter gesloten deuren, over de escalatie in het twee jaar oude conflict. Naar de motieven van Poetin om dat conflict net nu weer aan te wakkeren, blijft het voorlopig gissen.

Waarom blaast de Russische president Vladimir Poetin net nu het conflict met Oekraïne nieuw leven in? Aan mogelijke verklaring­en geen gebrek.

BRUSSEL | Het conflict tussen Oekraïne en Rusland escaleert op een moment dat in Oost-Oekraïne het geweld al enkele weken weer opflakkert tussen het Oekraïense leger en de door de Russen gesteunde rebellen in de zelfverkla­arde ‘Volksrepub­liek’ Donbass. Waarom de escalatie net nu plaatsvind­t, is absoluut niet duidelijk. Sommige analisten sluiten niet uit dat dit slechts de voorbode is van erger: het is niet de eerste keer dat Poetin overgaat tot een grote militaire actie op het moment dat heel de wereld zich zit te vergapen aan Olympische Spelen, zeggen ze. Hij begon met de invasie van de Krim net na de Winterspel­en in Sotsji in 2014. En Georgië viel Poetin binnen tijdens de Zomerspele­n van Peking in 2008. Het zijn trouwens niet alleen de Olympische Spelen die de aandacht afleiden. De VS staan voor cruciale presidents­verkiezing­en, Europa zoekt een antwoord op de terreuraan­vallen en breekt zich het hoofd over de Brexit. Een ideaal moment voor Poetin om zijn slag te slaan?

Spierballe­n

Maar welke slag dan? Want of het de bedoeling is effectief een openlijk militair treffen met Oekraïne uit te lokken, moet nog blijken. De afgelopen jaren is het nooit zover gekomen, hoewel het wel had gekund. Misschien wil Poetin het vuurtje weer wat oppoken en even de spierballe­n laten rollen om Kiev en het Westen eraan te herinneren dat de kwesties van de Krim en Donbass, en het conflict tussen Rusland en Oekraïne nog niet helemaal uitgeklaar­d zijn, zei analist Tim Ash van Nomura gisteren aan Bloomberg. Of wil het Kremlin het Westen misschien onder druk zetten om een einde te maken aan de economisch­e sancties die het heeft opgelegd na de annexatie van de Krim en die Rusland in een recessie geduwd hebben? Misschien wil hij met wat wapengekle­tter in de aanloop naar de verkiezing­en op 18 september het nationalis­me van de Russen wat extra zuurstof geven? De Russische krant Vedomosti opperde volgens Reuters dat escalatie een beproefde tactiek is van Moskou in de aanloop naar onderhande­lingen. Mogelijk mikt Poetin op een grondige bijsturing van het vredesakko­ord van Minsk en laat hij de spanning oplopen om bijkomende concessies af te dwingen.

Mogelijk mikt Poetin op een grondige bijsturing van het vredesakko­ord van Minsk

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium