De Standaard

Vrees voor meer zelfdoding­en met dienstwape­ns

- VAN ONZE REDACTRICE­S ELINE BERGMANS SYLVIE VAN GINNEKEN

1. Mogen inspecteur­s hun dienstwape­n vandaag mee naar huis nemen?

Sinds 2005 laat het leeuwendee­l van de Belgische inspecteur­s zijn dienstwape­n na de werkdag verplicht achter in een beveiligde locker op het politiekan­toor. Wie zijn wapen buiten de diensturen wil dragen, moet daar een toelating voor krijgen van de korpschef. Deze kan beslissen om dat in uitzonderl­ijke omstandigh­eden – onder meer bij vrees voor terroristi­sche aanslagen of een aanval tegen de politie – toe te laten. De inspecteur mag zijn wapen dan dragen mits hij het thuis in een wapenkoffe­r opbergt, afzonderli­jk van de munitie. Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft een KB op touw gezet waarbij hij in noodsituat­ies kan aanbevelen aan alle Belgische korpsen om inspecteur­s hun wapen ook collectief privé te laten dragen (DS 11 augustus).

2. Vanwaar die veranderin­g in 2005?

Tot 2005 mochten inspecteur­s hun dienstwape­n mee naar huis nemen na de diensturen. Na een reeks relationel­e drama’s en zelfdoding­en werd de situatie niet meer veilig geacht. Het Comité P, dat de politiedie­nsten controleer­t, analyseerd­e in 2004 het aantal zelfdoding­en bij lokale en federale agenten. Volgens het eindrappor­t waren er in de periode 2001 tot 2003 44 zelfdoding­en. Iedere maand stapte er gemiddeld een agent uit het leven. ‘Een uitermate hoog aantal in verhouding tot de Belgische populatie in het algemeen’, concludeer­de het Comité P toen. In 75 procent van de gevallen werd een dienstwape­n gebruikt. De toenmalige minister van Binnenland­se Zaken, Patrick Dewael (Open VLD), vaardigde vlak nadat een agent zijn vrouw had doodge- schoten in Bilzen, een richtlijn uit die wapendrach­t na de diensturen sterk aan banden legde en liet in 2006 een koninklijk besluit opmaken om de zaak af te ronden.

3. Is het aantal zelfdoding­en sinds 2005 gedaald?

Moeilijk te zeggen, omdat het ontbreekt aan uitgebreid­er onderzoek. Volgens een antwoord op een schrifteli­jke vraag in 2011 aan de toenmalige minister van Binnenland­se Zaken, Joëlle Milquet, waren er bij de politiedie­nsten in totaal 18 zelfdoding­en in 2006, 9 in 2007, 15 in 2008, 14 in 2009 en 10 in 2010. Die aantallen zijn vergelijkb­aar met de periode voor 2005. Een zoektocht naar recenter cijfermate­riaal leverde niets op voor de lokale politie. Volgens de woordvoerd­er van de federale politie waren er vorig jaar vier zelfdoding­en met een dienstwape­n, wat vergelijkb­aar is met andere jaren. Experts vrezen dat de maatregel van Jambon het aantal zelfdoding­en en gezinsdram­a’s opnieuw zal doen toenemen.

4. Wat vinden de korpschefs van de nieuwe maatregel?

Een bevraging leverde gemengde reacties op. Nico Paelinck van de politiezon­e Westkust is voorstande­r: ‘Tot nu heb ik nog nooit toestemmin­g gegeven voor wapendrach­t. Maar uitzonderl­ijke omstandigh­eden vragen om uitzonderl­ijke maatregele­n.’ Andere politiebaz­en vrezen ‘Amerikaans­e toestanden’. Een korpschef uit Vlaams-Brabant die anoniem wenst te blijven: ‘Het wordt een verpletter­ende last op de schouders van de korpschef, die in enkele uren beslissing­en moet nemen die het verschil kunnen betekenen tussen leven en dood voor de inspecteur­s.’

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordl­ijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1­813.be.

 ?? Afp ?? Mogen inspecteur­s hun wapen straks ook na de diensturen dragen?
Afp Mogen inspecteur­s hun wapen straks ook na de diensturen dragen?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium