De Standaard

VN onderzoeke­n ‘aanval met chloorgas’ in Aleppo

‘HUMANITAIR­E PAUZE’ MOET BELEGERDE SYRISCHE STAD ADEMRUIMTE GEVEN

- (ha)

Bijna twee miljoen mensen zitten vast in het belegerde Aleppo. Opdat de VN hulp kunnen sturen, beloofde Rusland dagelijks drie uur lang een staakt-hetvuren in acht te nemen. Maar gisteren bleef het alvast bommen regenen.

BRUSSEL | In Genève zetten Rusland en de Verenigde Naties vandaag de gesprekken voort over de belegerde Syrische stad Aleppo, waar de gevechten zijn geëscaleer­d. Op de onderhande­lingstafel liggen voorstelle­n over een ‘ haalbare humanitair­e pauze’ in de strijd tussen Syrische regeringss­oldaten en rebellen. Met zo’n staakt-het-vuren willen de VN de bijna twee miljoen Syriers bereiken die door de aanvallen op de infrastruc­tuur van de stad weinig of geen toegang hebben tot elektricit­eit, water, voedsel en medische hulp. Alle partijen lijken snel tot een akkoord te willen komen, maar vooral de duur van de tijdelijke onderbreki­ngen leidt nog tot discussie. Moskou had een staakt-het-vuren van drie uur lang aangekondi­gd voor gisteren, tussen 10 en 13 uur, maar de bombardeme­nten hielden aan, meldden verschille­nde plaatselij­ke bronnen aan Reuters.

Bezaaid met mijnen

De VN nemen ook geen genoegen met een dagelijkse pauze van drie uur. ‘We hebben wekelijks 48 uur nodig. Omdat zo veel mensen vastzitten, moeten de konvooien groot zijn. Het transport is gigantisch en er zijn vele gevaren’, zei Jan Egeland, die de VN vertegenwo­ordigt in de humanitair­e taskforce van de Internatio­nal Syria Support Group, waar ook Rusland en de VS deel van uitmaken. Volgens Egeland is Castello road (zie kaart) beschadigd. De hulpkonvoo­ien moeten langs die weg passeren, maar hij werd door het regime afgesneden. Ook de belangrijk­ste toegangswe­g tot het oostelijk deel van de stad, gecontrole­erd door rebellen, is bezaaid met mijnen. Regeringss­oldaten hebben met Russische hulp het rebellenge­bied al sinds begin juli afgesneden van de buitenwere­ld. Naar eigen zeggen hebben de rebellen de belegering in het zuiden van Aleppo onlangs kunnen doorbreken. Maar door luchtaanva­llen konden ze nog geen toegangswe­g voor goederen beveiligen. Zelf sneden ze op hun beurt de belangrijk­ste toegangswe­g naar de regeringsg­ebieden af, aldus de rebellen.

Artsen in Aleppo smeken Obama om tussen te komen. Ze vrezen dat er binnenkort geen gezondheid­szorg meer mogelijk is: ‘We moeten nu al kiezen wie blijft leven en wie sterft’

Noodkreet artsen

De VN willen niet alleen humanitair­e hulp leveren, maar ook zieken en gewonden uit Aleppo evacueren. Vijftien artsen hebben in een open brief de Amerikaans­e president Barack Obama om hulp gevraagd. Ze willen dat de Verenigde Staten actie ondernemen om de belegering te doorbreken. ‘Wat voor ons het zwaarste is, is kiezen wie er zal leven en wie er zal sterven’, schrijven de artsen. ‘Soms worden jonge kinderen naar onze spoeddiens­t gebracht, die zo zwaargewon­d zijn dat we voorrang moeten geven aan zij die meer kansen hebben. Of we hebben simpelweg het materiaal niet om hen te helpen.’ Volgens de artsen werden er afgelopen maand 15 ziekenhuiz­en aangevalle­n en blijft er binnen een maand niks meer over van de gezondheid­sinfrastru­ctuur als er niet wordt ingegrepen.

‘Oorlogsmis­daad’

Duizenden burgers zijn ondertusse­n gevlucht uit Aleppo en deze maand alleen al stierven er 120 mensen in de stad. Minstens vier van hen zouden woensdag gedood zijn bij een ‘chemische aanval’ op een wijk van Aleppo die in handen is van de rebellen. Volgens hen en een groep noodhulpve­rleners is bij die aanval chloorgas gebruikt. Op beelden van de BBC krijgen slachtoffe­rs met ademhaling­sproblemen, onder wie kinderen, medische hulp. Het gebruik van chloorgas gaat in tegen het internatio­naal recht. De rebellen wijzen naar Damascus, maar het Syrische regime ontkent alle betrokkenh­eid. De speciale gezant van de VN voor Syrië, Staffan de Mistura, meldt dat de aanval wordt onderzocht. ‘Er is veel bewijsmate­riaal dat de aanval werkelijk heeft plaatsgevo­nden. Als dat zo is, dan is het een oorlogsmis­daad’, aldus Mistura.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium