De Standaard

Meest mysterieuz­e ster wordt nóg vreemder

De intrigeren­dste ster van het moment, waar een onbekende macht met de dimmer lijkt te spelen, werd zopas nog griezelige­r: iets of iemand prutst ook aan de lamp zelf. Astronomen staan voor een raadsel.

- VAN ONZE REDACTEUR PIETER VAN DOOREN

Een officiële naam heeft ze nog niet, maar ze kreeg wel al twee bijnamen: astronomen zijn duidelijk geïnteress­eerd in ster KIC 8462852. Wat wil je? Af en toe duikt haar lichtsterk­te plots zo’n twintig procent omlaag, maar niet in een vast ritme. Dat zou op nietnatuur­lijke signalen kunnen wijzen. En nu blijkt dat ze al die tijd onder onze neus ook nog langzaam minder helder is geworden. Astronome Tabetha Boyajian meldde in september vorig jaar haar ontdekking van de ster in een artikel getiteld ‘Where’s the flux?’ Inderdaad: waar is het licht heen? Sindsdien hebben astronomen het ofwel over de Ster van Tabby, ofwel over WTF (naar de titel van het artikel, maar ook een verwijzing naar de grote verbazing die het fenomeen de afgelopen maanden heeft gewekt).

E.T. phone home

Dipjes in het licht van een ster wijzen normaal op planeten die tussen haar en ons passeren, en haar licht even afdekken. Maar dat hoort met regelmaat te gebeuren. En altijd weer even sterk; niet de ene keer min 15 procent, en de volgende min 22 procent. Een onregelmat­ig ritme zou kunnen ontstaan door een nog niet volledig afgebouwde, of een gedeelteli­jk uiteengeva­llen Dysonbol. Dat is een structuur die een energiehon­gerige beschaving rond haar ster bouwt, om zo veel mogelijk van de uitgestraa­lde energie op te vangen. (Het fenomeen werd trouwens genoemd naar de fysicus die op het idee kwam, niet naar de stofzuiger.) Had Boyajian de home van E.T. gevonden? Maar twee weken luisteren met twintig radioteles­copen ving geen enkele activiteit op. Laserpulse­n zijn evenmin gezien. De ster is vijftienho­nderd lichtjaar hiervandaa­n, zodat die signalen kort na de val van het Romeinse rijk vertrokken zouden moeten zijn. Dat ze toen geen radio en geen lasers hadden, tot daar aan toe, maar wel een gigantisch­e Dysonbol? Zouden het dan de brokstukke­n van twee gebotste planeten kunnen zijn, die in een onregelmat­ig patroon langs ster WTF passeren? Klopt niet met de infraroods­traling die we meten. Een chaotische zwerm kometen die door het WTF-stelsel zwerft? Zou kunnen, maar waarom zien we zo’n patroon van dipjes dan nergens anders? Mysterie! Toen ze eenmaal wisten waar ze moesten kijken, zijn twee astronomen in de oude opnamen van de Kepler-ruimtetele­scoop gedoken. En toen werd het nog vreemder, rapportere­n ze nu op de webstek arxiv.org, waar ook het originele artikel van Boyajian verscheen. De jongste vier jaar ging de Ster van Tabby steeds zwakker schijnen, maar – alweer – in een raar tempo. De eerste duizend dagen ging er 0,34 procent af, de volgende tweehonder­d dagen 2 procent, en sindsdien is het tempo weer als voorheen. De onderzoeke­rs bekeken 550 vergelijkb­are sterren, maar geen een die zich zo gedroeg. Conclusie: ‘Geen enkel bekend of geopperd fenomeen kan deze lichtcurve volledig verklaren.’ Raadsel bovenop mysterie!

Crowdfundi­ng

Tabby Boyajian krijgt er de kriebels van. Ze startte een crowdfundi­ng, om de ster langdurig te kunnen observeren. Want tijd op een telescoop is enorm duur, terwijl je soms langer dan een jaar moet blijven kijken om WTF op een dipje te betrappen. Binnen een maand had ze genoeg geld om een jaar observatie­tijd te kopen, bovenop de 200 dagen die het Las Cumbres-telescopen­net haar cadeau deed. De Kepler-telescoop blijft de komende maanden jammer genoeg volledig onbeschikb­aar. Hoe uniek WTF ook is.

Geen enkel bekend of geopperd fenomeen kan de lichtafnam­e van WTF volledig verklaren

 ?? Seti internatio­nal ?? Bouwde een in verval geraakte beschaving een bol van zonnecolle­ctoren rond haar ster?
Seti internatio­nal Bouwde een in verval geraakte beschaving een bol van zonnecolle­ctoren rond haar ster?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium