De Standaard

Deze zomer geeft literaire glans aan uw vakantiebe­stemming. Met negen kaarten voor wie inspiratie zoekt voor de lectuur bij het zwembad of voor wie tijdens de barbecue zijn gasten wil verbluffen met boekenwijs­heid.

- TEKST PETER JACOBS, ILLUSTRATI­E PETER GOES

Begin augustus 1915 is nationaal dichter en vurig verdediger van het aangevalle­n vaderland enkele dagen te gast in de koninklijk­e villa in de laatste niet-bezette uithoek van België. Koningin Elisabeth fotografee­rt Verhaeren op het strand; ze raken tijdens hun wandeling naar Koksijde doorweekt van de regen maar de dichter krijgt een overjas van koning Albert in bruikleen. In juli 1906 is de Duitse dichter

getuige van de Boetproces­sie; hij schrijft er in 1907 een prachtig verslag over voor een Berlijnse krant (in het Nederlands vertaald door Leonard Nolens) en verwerkte zijn reiservari­ng ook in gedichten. Rilke logeerde in het Grand Hôtel in Oostduinke­rke. De burgemeest­er van Veurne bestuurt zijn stadje en zijn gezin met harde hand, in het gelijknami­ge boek van (1939). Ook Oostende en Koksijde behoren tot de setting van deze psychologi­sche roman.

houdt van de zee. Jarenlang huurt hij voor zijn gezin een vakantiehu­isje in De Panne. In 1929 is Huize Kerkepanne klaar, zijn eigen villaatje (zonder elektricit­eit) in de duinen van het kunstenaar­sdorp Sint-Idesbald. ‘Eenvoudige­r kon het haast niet’, herinnert dochter Ida zich. Het gezin brengt er de zomer door tot de schrijver het, bij gebrek aan reclame-inkomsten, in 1941 moet verkopen. Na de oorlog keert hij nog vaak terug naar zee. De jonge ( Hadrianus’ gedenkschr­iften) brengt vanaf 1912, met haar vader weduwnaar, haar zomers al lezend door in hun luxueuze villa in Westende. Ze zijn er ook wanneer de Eerste Wereldoorl­og uitbreekt en vluchten naar Engeland. De villa wordt uiteindeli­jk gebombarde­erd.

is herstellen­de van een oogoperati­e wanneer hij in augustus en september 1926 naar België reist. De auteur van Ulysses is bezig aan Finnegan’s wake. Hij vindt de portier van Hôtel de l’Océan op de zeedijk in Oostende amusant – die neemt de telefoon steevast op met ‘Ici le portier de l’Océan’. De wandeling van Middelkerk­e naar Mariakerke bevalt de Ier. ‘By far the best place’ voor een zomervakan­tie, zo evalueert hij zijn verblijf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium