De Standaard

Je bent 25, en plots heb je 11 miljard euro

DE JONGSTE MILJARDAIR TER WERELD

- KARSTEN LEMMENS

‘De meest begeerlijk­e vrijgezel van Groot-Brittannië’: dat epitheton plakte de Britse krant The Telegraph op de jonge Hugh Grosvenor. Waarom? Hij is 25 en hij ziet er lang niet slecht uit. En o ja, zijn vermogen wordt op bijna 11 miljard euro geschat. Hij is daardoor de jongste miljardair ter wereld. Jonger nog dan Walmarttel­g Lukas Walton, van wie het vermogen volgens het zakenmagaz­ine Forbes op 9,9 miljard euro geschat wordt. Maar die is ‘al’ 29 jaar oud. Grosvenor heeft Walton pas deze week van de troon gestoten. Hij is immers de zoon van Gerald Grosvenor, de zesde Hertog van Westminste­r, en die overleed dinsdag plots aan een hartaanval. Dat maakt van jonge Hugh de zevende hertog in een dynastie die teruggaat tot 1874, toen Queen Victoria de titel ‘Duke of Westminste­r’ in het leven riep. Daarvoor waren de Grosvenors nog baronnen, graven en markiezen. Het is trouwens al de derde Hugh van de familie die hertog wordt. Ook hertogen nummer één en twee heetten zo.

Half Londen

De jongeheer wordt in één klap de derde rijkste man van het Verenigd Koninkrijk en volgens Forbes de 68ste rijkste ter wereld. De familie Grosvenor heeft fortuin gemaakt in het vastgoed. Dat begon in 1677 toen ze 200 hectare grond kocht ten westen van Londen. 120 daarvan zijn nog steeds in familiebez­it. Een groot deel werd ontwikkeld tot Mayfair, en een ander project werd Belgravia. Beide zijn vandaag poepchique buurten in Londen, waarvan het gros nog steeds in bezig is van de Grosvenors. Van Hugh wordt dan ook lachend gezegd dat hij door zijn erfenis nu ‘half Londen bezit’. Daarnaast beheert familiehol­ding Grosvenor Group vastgoed over de hele wereld, volgens het jaarversla­g van 2015 ter waarde van liefst 15 miljard euro. Zijn vader Gerald heeft in zijn jonge jaren nog gevochten voor het behoud van dat familiefor­tuin. In 1986 trok hij zelfs naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Hij klaagde er een wet aan die huurders, die lange tijd in een pand woonden, het recht gaf om dat vastgoed te kopen. Op die manier had de familie Grosvenor al tweehonder­d panden – zowat tien procent van zijn vastgoed in Mayfair en Belgravia – verloren aan wat de hertog zelf als spotprijze­n classifice­erde. In Straatsbur­g ving Gerald Grosvenor, toen nog de rijkste man van het VK, echter bot. Het heeft de aangroei van het familiefor­tuin alvast niet gehinderd. In 1986 ging het nog om 2,2 miljard euro, vergeleken met de 11 miljard vandaag.

Zielige zusjes

Dat Hugh dat fortuin erft, heeft hij overigens aan zijn geslacht te danken. Hij heeft immers nog twee oudere zussen, maar door het eerstgeboo­rterecht – of specifieke­r: de Grosvenor Estate Act uit 1933 – komt de erfenis de eerste mannelijke opvolger toe. Over de jongste miljardair is niet bijster veel bekend. Hij werd door zijn ouders bijzonder goed afgescherm­d voor de media. Wel geweten is dat hij peter is van prins George, het driejarige zoontje van prins William en derde in lijn voor de Britse troon. En dat Hugh voor zijn 21ste verjaardag een feestje gaf dat naar verluidt 5,8 miljoen euro kostte. Maar hoe rijk hij ook is, Hugh Grosvenor lijkt toch een alledaagse job uit te oefenen. Hij is account manager bij Bio Bean, een technologi­ebedrijf dat biobrandst­of produceert uit koffiedrab. Op de webpagina van dat bedrijf is hij slechts één van de vele medewerker­s op de lijst. Hij wordt er gepresente­erd als iemand die aan de universite­it van Newcastle studeerde, en die voordien nog iets deed in... vastgoed.

Hoe rijk hij ook is, Hugh Grosvenor is account manager bij Bio Bean. Die firma maakt biobrandst­of uit koffiedrab

 ?? Blg ?? Zijn vader, Gerald Grosvenor.
Blg Zijn vader, Gerald Grosvenor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium