De Standaard

Banaan misschien toch nog te redden

Eindelijk is het DNA ontrafeld van een schimmel die zowat de hele wereldprod­uctie van bananen bedreigt. Tijd voor tegenmaatr­egelen.

- VAN ONZE REDACTEUR PIETER VAN DOOREN

Bananen hebben geen zaadjes. Dat vinden wij lekker, maar het betekent wel dat ze zich niet seksueel voortplant­en, en dat je er dus geen nieuwe eigenschap­pen in kunt kruisen. Alle commerciël­e bananenpla­nten zijn identieke kopieën van elkaar. Als er dus één getroffen wordt door een ziekte, bestaat de kans dat de variëteit helemaal uitsterft. Dat is in de eerste helft van de twintigste eeuw al eens gebeurd. De banaan die we toen aten, de Gros Michel, is niet meer. Sindsdien eten we allemaal de Cavendish, die bestand bleek tegen de schimmelzi­ekte die de Gros Michel uitroeide. Maar intussen zijn er twee schimmels opgedoken die de Cavendish kunnen uitmoorden: de Black Sigatoka en de Panamaschi­mmel. Alleen goede hygiëne – en meer dan vijftig keer per jaar besproeien met niet echt milieuvrie­ndelijke en steeds minder effectieve pesticiden – verhindert voorlopig dat ze de wereld rondrazen. Maar oprukken doen ze. En deze keer is er geen alternatie­f bananenras in zicht.

Resistenti­e

In 2012 werd het DNA van de banaan afgelezen. Dat gaf onderzoeke­rs al wat meer inzicht in hoe bananen op schimmels reageren (te zwak). Nu meldt een internatio­naal consortium, onder leiding van onderzoeke­rs van de landbouwun­iversiteit van Wageningen, in Plos Genetics dat ze nu ook het genoom afgelezen hebben van

Pseudocerc­ospora fijiensis, de Zwarte Sigatokasc­himmel. Die schimmel doet de bladeren afsterven en laat wat er nog aan bananen rest, zo snel rijpen en rotten dat export onmogelijk wordt. Nu ze de genetische structuur van de schimmel kennen, hopen de vorsers gerichtere diagnose- en bestrijdin­gsmiddelen te kunnen ontwerpen. Ze kennen nu ook de genetische tekst van het recept voor een schimmelei­wit waarvan ze weten dat een – onverkoopb­are – wilde banaan er resistent tegen is. Zodra die banaan dat eiwit ‘voelt’, kapselt ze de schimmel meteen in, waardoor de aanval stopt. Gek genoeg kunnen tomaten dat ook. Tomaten zijn veel beter bestudeerd dan bananen, en het gen dat bij de tomaat voor de resistenti­e zorgt, is gekend en beschikbaa­r. Het gen uit de wilde banaan halen vergt nog wat onderzoek (en iemand die daarvoor wil betalen), maar technisch kan dat. De middelen om het in eetbananen in te bouwen zijn er, al jaren.

Producente­n wachten af

Maar de consument vindt gentechnol­ogie vies, toch bij zijn eten – bij zijn geneesmidd­elen, vaccins of waspoeder is hij minder principiee­l. Dus kijken de producente­n naar elkaar en hopen ze dat de ander eerst failliet zal gaan en dat er op het laatste moment, net als vorige keer, nog een eetbaar maar resistent ras uit de lucht zal vallen. Een voorstel van de leider van het onderzoeks­project, Gert Kema, dat iedereen 1 cent per geëxportee­rde kist bananen in een fonds stopt voor onderzoek naar de volgende banaan, hebben ze beleefd aanhoord. Maar ‘gaan met die banaan’ zit er voorlopig nog niet in.

 ?? Wageningen UR ?? Als Black Sigatoka toeslaat, zit je in de puree. Of fruitpap.
Wageningen UR Als Black Sigatoka toeslaat, zit je in de puree. Of fruitpap.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium