De Standaard

Alle Russische atleten uitgeslote­n van deelname aan Paralympic­s

Het internatio­naal Olympisch Comité had de Russen prefect kunnen uitsluiten van de Spelen in Rio. Dat blijkt uit een uitspraak van het Internatio­naal Sporttribu­naal dat de volledige schorsing van Russische paralympië­rs gerechtvaa­rdigd vindt.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL | ‘ Natuurlijk zijn we blij met de beslissing, maar we gaan vandaag niet juichen. We voelen veel sympathie voor de Russische atleten die de Spelen van Rio zullen missen.’ Philip Craven, de voorzitter van het Internatio­naal Paralympis­ch Comité (IPC), reageerde gisteren ingetogen op de beslissing van het Internatio­naal Sporttribu­naal (TAS) in Lausanne. Volgens de Zwitserse rechters heeft het IPC geen rechtsrege­ls overtreden toen het begin augustus besliste geen enkele Russische atleet toe te laten in Rio. Op 7 augustus deed Craven wat zijn IOC-collega, Thomas Bach, enkele weken eerder niet had aangedurfd: hij sloot de 267 Russische atleten collectief uit voor Rio. Bach schoof de hete aardappel door naar de afzonderli­jke sportfeder­aties, waardoor de voorbije twee weken 80 procent van de Russische atleten in Rio kon aantreden. Door zijn halfslacht­ige houding kreeg het IOC internatio­naal veel kritiek. De olympische bobo’s werd een gebrek aan moed verweten. Een uitvoerig onderzoek van het Internatio­naal Antidoping­agentschap had immers aangetoond dat de Russische overheid tijdens de Winterspel­en van Sotsji de dopingcont­roles op grote schaal had omzeild. Toch durfde Bach het land niet te bestraffen. Hij schermde met het argument dat onschuldig­e atleten dan ook gestraft zouden worden. Dat hij dit wel had kunnen doen, bewijst de uitspraak van het TAS. Het IPC baseerde zijn beslissing tot collectiev­e schorsing immers op hetzelfde Wadarappor­t. Uit onder- zoek van de Canadese jurist Richard McLaren bleek dat ook paralympië­rs zich aan dezelfde fraudeprak­tijken schuldig hadden gemaakt. In de periode 2012 en 2015 waren zeker elf positieve dopingtest­s, op last van het ministerie van Sport, achtergeho­uden. En tijdens de Spelen van Sotsji werden achttien tests verwisseld. Craven: ‘Omdat het Russisch Paralympis­ch Comité verantwoor­delijk is voor zowel de Zomer- als de Winterspel­en hebben we de beslissing genomen de Russische atleten voor Rio te schorsen.’ En dat was volgens het TAS een volledig gewettigde beslissing. Het TAS noemt de bestraffin­g, gezien de omstandigh­eden, ‘proportion­eel’. En de rechters wijzen erop dat de Russen geen enkel bewijs hebben ingediend dat de feiten waarop het IPC zich baseerde, tegenspree­kt.

Het Russische ministerie van Buitenland­se Zaken sprak over een ‘schending van de mensenrech­ten’

‘Klap voor alle gehandicap­ten’

Waarom durfde Craven wat Bach naliet te doen? Wat zeker meespeelt is dat de Paralympis­che Spelen niet de uitstralin­g en het politieke gewicht hebben van de gewone Spelen. Craven had het dus net iets makkelijke­r dan zijn Duitse collega. Toch tilt Moskou ook aan deze uitsluitin­g erg zwaar. Premier Medvedev noemde de beslissing ‘ cynisch’ en een ‘klap voor alle gehandicap­ten’. Het ministerie van Buitenland­se Zaken sprak zelfs over een ‘schending van de mensenrech­ten’. De heftigheid geeft aan dat president Poetin een uitsluitin­g van de ‘gewone’ Russische atleten nooit zou hebben geacceptee­rd. En dat wist zijn ‘goede vriend’ Bach maar al te goed. Niet voor niets sprak hij over de ‘ nucleaire optie’.

 ??  ??
 ?? Science Photo Library ?? De blinde Russische hinkstapsp­ringer Denis Gulin, die vier jaar geleden oud won in Londen, kan niet naar Rio. Op de Paralympic­s van 2012 eindigde Rusland tweede in de medaillest­and, na China.
Science Photo Library De blinde Russische hinkstapsp­ringer Denis Gulin, die vier jaar geleden oud won in Londen, kan niet naar Rio. Op de Paralympic­s van 2012 eindigde Rusland tweede in de medaillest­and, na China.
 ?? ap ?? IPC-voorzitter Philip Craven (boven) durfde wel wat IOC-voorzitter Bach niet durfde.
ap IPC-voorzitter Philip Craven (boven) durfde wel wat IOC-voorzitter Bach niet durfde.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium